„Zelenski, candidatul imprevizibil”

Interviu cu Liubov Veliciko, jurnalistă de investigații a Agenției Texty.org.ua, vicepreședintă a secției de votare din orașul Brovary, regiunea Kiev

Duminică, 21 aprilie, va avea loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina. Acest scrutin este unul neobișnuit pentru statul vecin de la răsărit pentru că sondajele îl prezintă favorit pe un actor de comedie, Vladimir Zelenski, în fața actualului președinte Petro Poroșenko. Vă oferim un interviu cu jurnalista de investigații Liubov Veliciko despre strategia de comunicare a lui Zelenski și felul în care acesta vede relațiile cu Kremlinul. 

– Dragă Liubov, după primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina, au acces în al doilea tur candidații Vladimir Zelenski și Petro Poroșenko. Te rog să îi prezinți pe cei doi candidați cititorilor din Republica Moldova.

Echipa lui Vladimir Zelenski a elaborat o strategie de comunicare ingenioasă cu alegătorii indeciși sau cei care nu au mers până acum la alegeri. Acest segment din electorat constituie aproximativ 40% din numărul întreg al alegătorilor, potrivit sondajelor sociologice. Cele 40% din cetățeni sunt de fapt electoratul lui Vladimir Zelenski.

Aici intră tinerii de 18–29 de ani și oamenii de vârstă mijlocie. Zelenski este un candidat imprevizibil pentru Ucraina din cauza că nu este unul independent.

– Anume despre acest lucru am vrut să te întreb. Ce ai putea să ne spui despre relațiile sale cu controversatul om de afaceri Igor Kolomoiski?

Colegii mei au realizat o serie de investigații despre relațiile dintre Zelenski și Kolomoiski. În echipa lui Vladimir Zelenski lucrează oameni din anturajul lui Kolomoiski. Chiar bodyguardul lui Zelenski este fosta gardă de corp a lui Kolomoiski.

Zelenski a mers permanent în ultima vreme la Kolomoiski în Israel și Geneva. Aceste vizite au fost regulate, de 10–15 ori pe an. Există multe fapte care arată că Vladimir Zelenski și Igor Kolomoiski colaborează foarte strâns nu numai în ce privește emisiunea „95 Kvartal” a Postului TV 1+1, care aparține oligarhului cu pricina.

– Cum au influențat asupra opțiunilor alegătorilor în ajunul primului tur al alegerilor dezvăluirile despre averea lui Zelenski?

Faptul că Zelenski își ascunde averea este mai întâi o ilegalitate. Candidatul trebuie să își declare averea și veniturile. El și-a mințit alegătorii. Dar deoarece echipa sa lucrează impecabil, el încearcă să direcționeze atenția alegătorilor spre alte subiecte.

De exemplu, pentru a urmări ce face echipa lui Zelenski, m-am înregistrat în ZE Komanda – o comunitate virtuală care colaborează cu Zelenski pentru a-l ajuta în campania electorală.

A apărut o glumă în Ucraina despre acest subiect. Când se vor așeza Putin și Zelenski la masa de negocieri, ca să spună fiecare ce poftește, dialogul se va termina cu împărțirea Ucrainei pe Nipru. Malul drept va rămâne Ucrainei, iar cel stâng îl vom da lui Putin.

Fiind membru al acestei comunități, primesc mai multe mesaje pe zi de la ZE Komanda cu tot felul de conținuturi, inclusiv video. Prin urmare, membrii acestei comunități constituie, de fapt, ținta discursului său politic. Fiecare mesaj din partea Ze Komanda îți atrage atenția. El te intrigă, face tot felul de declarații etc. Aflându-te în acest vacarm informațional, nu te poți concentra pe ceva fundamental.

Experții în tehnologii politice mi-au spus, sub anonimat, că echipa lui Zelenski are obiectivul să distragă atenția alegătorilor de la principalele sale neajunsuri – incompetența absolută în problemele de stat, lipsa experienței în domeniul politic, incapacitatea să poarte negocieri etc. Faptul că Zelenski nu se pricepe în multe domenii este o problemă foarte mare, problemă pe care o realizează oamenii conștienți din Ucraina.

– Și atunci când vorbim despre campania lui Poroșenko, care sunt accentele din discursul său electoral?

Poroșenko are câteva teze pe care le repetă pretutindeni. El le vorbește oamenilor despre ceea ce a reușit să facă: să modernizeze armata și să o facă puternică, să obțină autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina și regimul liberalizat de vize. El consideră aceste trei realizări foarte importante. Acum el promite, pentru viitorii cinci ani, apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană și NATO.

De asemenea, el vorbește mult despre faptul că va lupta împotriva sărăciei. Însă acest lucru este o manipulare, deoarece de unul singur președintele nu poate eradica sărăcia. Ucraina este o republică parlamentar-prezidențială, în care funcțiile președintelui sunt foarte limitate.

Sărăcia și economia în Ucraina țin de competența cabinetului de miniștri, care se formează în baza componenței legislativului. Și pentru că ucrainenii nu știu încă funcțiile pe care le îndeplinește președintele, ei pretind de la președinte mai mult decât le poate el oferi. La rândul său, președintele, pentru a obține cât mai multe voturi, le promite ceea ce nu poate să facă.

De cealaltă parte, Zelenski crede că, ajungând președinte, Ucraina, a doua zi, va deveni cu totul alta. Cu o mișcare a baghetei fermecate, el speră să suprime corupția, să îi facă pe oameni subit cinstiți și să pună să lucreze impecabil structurile de drept. Se știe că șeful statului nu poate să facă acest lucru.

– Sondajele îl prezintă drept favorit pe Zelenski. Cum crezi cine va învinge totuși în aceste alegeri?

În opinia mea, alegerile vor fi câștigate de Zelenski. Oamenii sunt foarte infantili. Atunci când l-au ales pe Poroșenko, aveau așteptări foarte mari în privinţa lui. Revoluția le-a dat forțe noi ucrainenilor, i-a însuflețit, i-a făcut să creadă că putem să construim un nou stat, putem să schimbăm totul, că putem să învingem corupția.

Și atunci când l-au ales pe Poroșenko au sperat că toate astea se vor întâmpla. Ei credeau că președintele nu va mai putea să facă parte din scheme de corupție, cum făcea Ianukovici.

Ucrainenii nu au înțeles un lucru important: președintele are prerogative limitate. Și pentru au continuat să creadă în acest lucru, ca niște copii supărați, votează pentru Zelenski, ca niște copii supărați, pentru că Poroșenko nu le-a îndeplinit așteptările. Iată de ce nu m-aș mira dacă Zelenski ar lua 75% din voturi. Dar sunt sigură că, după asta, va urma o foarte mare dezamăgire.

– Cum își propune Zelenski să trateze relațiile cu Kremlinul și ce propune pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei?

În ce privește războiul din estul Ucrainei, pentru Rusia, Zelenski este mai comod, pentru că este dispus să negocieze cu Putin, este dispus să se înțeleagă cu Kremlinul. În timp ce Poroșenko crede că se poate vorbi cu Putin doar de pe poziţii de forţă. Condițiile sale impuse liderului de la Kremlin sunt să plece din Donbas și să întoarcă Crimeea!

La rândul său, Zelenski crede că se poate așeza cu Putin la o masă, să bea o cafea și să îl întrebe: „Vladimir Vladimirovici, spuneți, vă rog, ce vreți de la mine și de la Ucraina?”. Zelenski consideră că poate să îi ofere ceva lui Putin ca să obțină altceva în schimb. Este o iluzie imensă, o rătăcire.

A apărut o glumă în Ucraina despre acest subiect. Când se vor așeza Putin și Zelenski la masa de negocieri, ca să spună fiecare ce poftește, dialogul se va termina cu împărțirea Ucrainei pe Nipru. Malul drept va rămâne Ucrainei, iar cel stâng îl vom da lui Putin.

Zelenski vrea pace cu orice preț. El consideră că Ucraina trebuie să pună capăt operațiunilor militare. În opinia mea, dacă nu vom lupta, asta va însemna să capitulăm. Noi nu ne putem opri să ne apărăm suveranitatea doar pentru faptul că mor oameni. Războiul este război.

Și dacă ne vom declara pacifiști și nu vom lupta pentru teritoriul nostru, nu avem nici suveranitate și nici independență, dar noi am luptat pentru asta multe sute de ani. Este o problemă sensibilă și e foarte trist că oamenii care votează pentru Zelenski sunt dispuși să sacrifice suveranitatea și independența Ucrainei.

Interviu realizat de Ilie Gulca

The following two tabs change content below.