Zece primăveri cu CRONOGRAF

 


Pe 10 mai va demara Festivalul Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF, recunoscut de specialişti drept unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de film documentar din Europa de Est. Ediţia curentă, a X-a, este una aniversară şi se distinge printr-un număr record de invitaţi, prin oferta generoasă de filme produse în România, Republica Cehă, Germania, Austria, Franţa, Polonia, Ucraina, Belarus, Ungaria, Spania, Israel, Macedonia, Croaţia, Serbia, SUA etc.

Calitatea, o miză a CRONOGRAF-ului

La preselecție au participat peste 200 de documentare din toată lumea. Pe an ce trece numărul filmelor înscrise la FIFD CRONOGRAF este în creștere, organizatorii alegându-le pe cele mai bune pentru concurs, astfel încât miza festivalului este calitatea. Echipa festivalului este condusă de Virgil Mărgineanu, director, şi Leontina Vatamanu, director artistic al CRONOGRAF-ului.

La ediţia curentă, în competiţie vor participa 18 filme din 19 ţări la Secţiunea Principală, şapte filme din trei ţări la Secţiunea cadRO şi 11 lucrări de la diferite posturi tv și studiouri independente din R. Moldova la Secţiunea Producţii TV Locale. Din juriul Secţiunii Principale fac parte Mihai Ţărnă (preşedinte), regizor de teatru și film, actor, scenarist, şef al catedrei Arta Actorului la Școala Internațională de Cinema din Paris, Irina Margareta Nistor, critic de film, redactor-şef al revistelor „Cinema Paradis” şi „Avanpremiera” din România, Zviad Dolidze, critic de film, scenarist, membru al Uniunii Cineaştilor din Georgia, Grit Lemke, realizator, curator, directoarea Departamentului de Documentare al Festivalul de Film DOK Leipzig, Germania, Pascal Servais, producător de filme, de publicitate şi emisiuni televizate din Franţa. Jurnalistul şi graficianul Vasile Botnaru va fi preşedinte al juriului Secţiunii CadRO, iar Mihai Fusu, preşedinte al Secţiunii Producţii TV Locale.

Prima zi – „Adevărata reţea socială”, un film al noii generaţii a protestului

În prima zi a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF, începând cu ora 12.00, vor fi proiectate patru filme din selecţia festivalului documentar din Bucureşti One World Romania 2012. După ceremonia de inaugurare a festivalului (ora 19.00), la cinematograful Odeon va fi proiectat filmul documentar „Adevărata rețea socială”/ „The Real Social Network”, produs în Marea Britanie, regia fiind semnată de Ludovica Fales, Srdjan Keca şi Isis Thompson. Filmul „Adevărata reţea socială” (2011) este un portret proaspăt al noii generaţii a protestului, crescută în era virtuală. Regizorii filmului au participat ei înşişi la mişcările de protest britanice din 2010-2011, declanşate ca reacţie la mărirea taxelor de şcolarizare în universităţi. Timp de şase luni, au avut acces la întâlnirile secrete ale unui grup de studenţi londonezi, care modificau sisteme de software, ocupau universităţi şi închideau bănci. De-a lungul acestei perioade, au ajutat la închegarea unei mişcări care se reverberează şi azi pe tot globul. Uimeşte asemănarea faptelor prezentate în film cu cele din Republica Moldova, din perioada protestelor din aprilie 2009.

 

„Doina groparilor” la Secţiunea CadRO

 

La Secţiunea CadRO spectatorii vor avea şansa de a urmări, de exemplu,  documentarul românesc „Doina groparilor” („Digging for Life”), realizat de basarabeanul Pavel Cuzuioc, ce activează actualmente în România şi Austria. Potrivit regizorului, Cimitirul Sf. Lazar sau „Doina” (cum îi spune toată lumea) din Chişinău, Republica Moldova, este unul din cele mai mari cimitire din Europa, cu o suprafaţă de 2.000.000 m2. Acesta este spaţiul unde ambele „tabere” se întâlnesc: Groparii şi Doamna Eleonora.

Agenda festivalului mai include proiecţii speciale în afara concursului, cu genericul CRONOGRAF la Muzeu şi 10 ani de CRONOGRAF, o retrospectivă a filmelor câştigătoare la cele zece ediţii ale festivalului. CRONOGRAF este unicul festival internaţional de film documentar din Republica Moldova, lansat în 2001 şi organizat anual de către OWH Studio.

Irina Nechit