Zece minori au ajuns în puşcărie

EXCURSIE // Dorinţa de a şti i-a adus după gratii

Pentru prima dată, timp de o zi, la puşcărie au fost aduşi zece minori. Adolescenţii nu şi-au imaginat că locul în care vor nimeri din proprie iniţiativă va arăta atât de groaznic. „Am crezut că va fi ca în filme. Dar aici e un miros insuportabil. Nu-mi vine să cred că în asemenea condiţii pot trăi oameni, indiferent ce crime au săvârşit”, spune Anastasia, una din cei zece adolescenţi care au păşit pragul Penitenciarului nr.13 din Chişinău.

Svetlana PANŢA

„La început era împotrivă, apoi mama mi-a permis să vin la puşcărie”, astfel Sergiu împreună cu alţi colegi de-ai lui dintr-un liceu din capitală, pentru câteva ore, s-au aflat „în detenţie” în Penitenciarul nr. 13. Elevii au avut posibilitatea să vadă ce-i aşteaptă pe minori în cazul în care vor fi obraznici şi vor încălca legea. Însoţiţi de un angajat al penitenciarului, adolescenţii au făcut o excursie pe teritoriul închisorii. Ei au avut posibilitatea nu doar să vadă cu ochii lor condiţiile în care sunt deţinuţi oamenii, dar şi să discute cu deţinuţii minori. „Aici deţinuţii practică sportul”, spune angajatul demonstrând încăperea pe care condamnaţii o numesc „şaibă”. Angajatul are o cheie enormă cu care deschide uşa în aşa-numitul loc de odihnă pentru deţinuţi. „De ce şi aici este sârmă ghimpată?”, se interesează un elev, arătând cu degetul deasupra capului. „Pentru ca puşcăriaşii să vadă şi cerul printre gratii”, explică pentru toţi angajatul penitenciarului.

Camera de groază

Pentru a simţi din plin consecinţele săvârşirii unei crime, elevii sunt aduşi în una din cele mai îngrozitoare celule. Un miros izbitor de urină, paturi de fier, acoperite cu nişte zdrenţe care cândva probabil au fost plăpumi. „Nu-mi vine să cred că aici trăiesc oameni”, spune o elevă acoperindu-şi nasul şi se grăbeşte să iasă cât mai repede din încăperea întunecoasă. Specialistul psiholog de la liceu, care a venit împreună cu liceenii la puşcărie, încearcă să-i facă pe elevi să privească lucrurile din altă perspectivă. „Dar dacă e să ne gândim că persoanele care nimeresc aici au săvârşit un omor, la ce condiţii trebuie să se aştepte?”, întreabă psihologul. Cu toate acestea, elevii găsesc şi un răspuns pe potrivă. „Doamne fereşte să nimereşti după gratii dacă eşti nevinovat! Credeţi că nu sunt asemenea cazuri?”, spune Tatiana fiind susţinută de câţiva colegi care dau afirmativ din cap.

Ore de la care nu poţi evada

În Penitenciarul nr. 13 din Chişinău se află peste 900 de deţinuţi, dintre care 70 de femei şi 14 minori. Minorii nu sunt privaţi de dreptul la studii, deşi unii tare mult şi-ar dori să scape de carte măcar aici, în puşcărie. După o uşă enormă de fier pe care este scris „Sala de studii”, minorii deţinuţi fac ore. „Îmi pare rău pentru ceea ce am făcut şi acum îmi ispăşesc pedeapsa”, spune un condamnat minor din sala de studii. Acesta le recomandă insistent adolescenţilor liberi veniţi în excursie să asculte de părinţi şi să nu se certe cu legea, altminteri riscă să-i devină colegi de puşcărie. O stare de şoc a cuprins toţi adolescenţii. Abia după ce ies afară, aceştia îşi dat frâu liber emoţiilor şi impresiilor pe marginea celor văzute. „Un singur lucru pot să vă spun: că nu i-aş dori nimănui să nimerească în puşcărie”, constată Sergiu şi se grăbeşte să-şi ajungă colegii.

Excursia la Penitenciarul nr. 13 a avut loc la solicitarea administraţiei liceului, în contextul Săptămânii Internaţionale a dreptului de a şti.

Dumitru este un condamnat cu experienţă, din 50 de ani, 20 de ani a stat după gratii. Este pentru a şasea oară în locurile de detenţie. „De fiecare dată când mergeam la un furt îmi ziceam că este pentru ultima dată, dar, după cum se mai spune, de soartă şi de puşcărie nu poţi fugi” (proverb rusesc – n.r.), spune resemnat deţinutul. Acum se află în închisoare pentru că nu a putut stinge la timp un credit pe care l-a luat pentru a achita operaţia de care a avut nevoie soţia lui. „Din păcate, nu am reuşit. Soţia mea a murit de cancer”, spune îndurerat deţinutul. Bărbatul nu-şi poate explica până în prezent de ce a fost condamnat, căci, aflându-se după gratii, el nu are posibilitatea să achite creditul luat de la bancă.

The following two tabs change content below.