Zece mii de manifestanţi au cerut Unire la Bucureşti

Tricolorul de 300 de metri lungime sau 120 de metri pătraţi fluturat deasupra capetelor manifestanţilor. Foto: Pavel Munteanu, pentru InfoPrut.ro

Tricolorul de 300 de metri lungime sau 120 de metri pătraţi fluturat deasupra capetelor manifestanţilor. Foto: Pavel Munteanu, pentru InfoPrut.ro

„E ca şi cum eram sub o pătură mare toţi fraţii de aici şi de peste Prut, uniţi” 

Duminică, 20 octombrie, la Bucureşti s-a desfăşurat „Marşul pentru Basarabia” organizat de Platforma Civică Acţiunea 2012. Marşului care s-a desfăşurat sub lozinca „Unirea face puterea” i s-au alătura în jur de zece mii de români care sprijină ideea reunirii celor două state româneşti. Jandarmeria română a estimat că ar fi fost 1800 de participanţi la manifestaţie. Organizatorii vorbesc că este cel mai mare marş în care s-a scandat „Unire!”, organizat la Bucureşti.

 

„Doamna în vârstă a adus mere basarabenilor. E din Ismail şi în 1944 s-a refugiat din calea sovieticilor la Bucureşti”, Iulia Modiga. Foto: Pavel Munteanu, pentru InfoPrut.ro

„Doamna în vârstă a adus mere basarabenilor. E din Ismail şi în 1944 s-a refugiat din calea sovieticilor la Bucureşti”, Iulia Modiga. Foto: Pavel Munteanu, pentru InfoPrut.ro

Un tricolor de trei sute metri lungime sau 1200 de metri pătraţi, a fluturat deasupra capetelor celor care au luat parte la marş. Tricolorul imens a fost realizat la Chişinău şi a fost adus de cei 100 de manifestanţi veniţi din capitala Republicii Moldova. „Am fost şi la alte marşuri, numai că aici mi-a plăcut cel mai mult steagul mare de trei sute de metri lungime. E ca şi cum eram sub o pătură mare toţi fraţii de aici şi de peste Prut, uniţi. Când am ajuns în faţa Parlamentului şi ne-am retras în parc, se vedea cum veneau oamenii timp de 15 minute, cel puţin. O coloană infinită”, spune Tinca Bratu, studentă din Bucureşti.     

„Miza: transformarea unirii în prioritate naţională”

Despre miza acestui marş JURNAL a vorbit cu George Simion, liderul Platformei civice Acţiunea 2012. George spune că prin realizarea acestui marş s-a dorit transformarea unirii României cu Republica Moldova într-o prioritate naţională. „De asta am scandat în faţa parlamentului şi Guvernului. Totodată miza este de a arăta fraţilor de peste Prut că românii îşi doresc unirea şi o cer în stradă la fel cum de multe ori s-a întâmplat şi la Chişinău”.

Deosebirea, însă, dintre marşurile unioniste de la Chişinău şi cele organizate la Bucureşti este că în capitala României nimeni nu se opune acestor manifestaţii. „Aici nimeni nu huiduieşte, lumea care ne întâlneşte ne salută, unii se şi alătură”, zice George. „Oamenii fie ne priveau, fie ne ajungeau să ne acompanieze. La balcoanele blocurilor ieşeau oameni cu tricoloruri, strigau cu noi”, ne relatează Tinca Bratu.

„Trecătorii au fost receptivi”

Ana-Maria Pancu de 21 de ani de la Chişinău, spune că a mers la Bucureşti pentru a cere dreptul de a fi împreună cu conaţionalii săi, uniţi, fără graniţe. Tânăra a remarcat şi ea că manifestaţiei de la Bucureşti nu s-a opus nimeni, nu au existat contramanifestanţi. „Mi-a plăcut că trecătorii au fost receptivi, majoritatea salutau acest manifest şi chiar se alăturau. Mulţi au ieşti la balcoane, au arborat tricolorul şi au scandat împreună pentru Unire”.

Menţionăm că în august 2012 membrii Platformei Civice Acţiunea 2012 şi simpatizanţii acesteia au fost atacaţi cu pietre în timp ce organizau un marş unionist în oraşul Bălţi. Un alt marş unionist care s-a desfăşurat la Chişinău în martie 2012 s-a încheiat cu altercaţii dintre unionişti şi contramanifestanţii partidului „Patrioţii Moldovei”. Ultimii, deşi nu erau autorizaţi să desfăşoare o contramanifestaţie, eu reuşit să-i blocheze pe unionişti pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, instigând la violenţă. 

„Avem susţinerea a 116 deputaţi”

Platforma Civică a desfăşurat în perioada aprilie-august 2013 campania Aducem Basarabia Acasă. Rezultatul a cinci luni de muncă este colectarea a 120 de mii de semnături care vor servi pentru depunerea în Parlamentul român a unui proiect de lege care are menirea să susţină apropierea celor două maluri ale Prutului. Legea va prevedea facilitarea procedurii de obţinere a vizelor pentru România, uşurarea procedurii de obţinere a cetăţeniei române, drept de muncă pe piaţa din România, dar şi înfiinţarea pe lângă prim-ministrul român a unui departament care să se ocupe în exclusivitate de problemele legate de Republica Moldova. „Luna aceasta legea îşi urmează parcursul în parlament. După ce va trece prin toate comisiile, sperăm că această lege va fi votată în Parlament. Avem şi susţinerea a 116 parlamentari din legislativul de la Bucureşti. Parlamentarii sunt din toate partidele. Cel puţin în privinţa Basarabiei, clasa politică de la Bucureşti are o poziţie unitară”.

La Bucureşti s-a scandat: „Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti!”; „Acelaşi sânge, aceeaşi ţară, români am fost cu toţi odinioară!”; „Unitate naţională!” şi „Unire!”.

Potrivit Platformei Civice Acţiunea 2012, marşuri similare s-au desfăşurat la Paris, Roma, Barcelona, New York şi Dublin, iniţiativa venind de la românii din diasporă.

Vadim Vasiliu

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)