Zece corturi de reabilitare, instalate în Chişinău

Temperaturile de până la – 20 de grade înregistrate în ultima perioadă le-au făcut pe autorităţile locale din Chişinău să ia decizia deschiderii unor puncte de reabilitare a persoanelor care sunt expuse mult timp la temperaturile scăzute.

Primele puncte de reabilitare au fost instalate ieri pe str. Calea Ieşilor nr. 3, str. Aleea Gării şi în apropierea Pieţei Centrale. Alte şapte corturi urmează a fi instalate în zonele aglomerate ale capitalei.

Ceai, biscuiţi şi apă potabilă

Serviciul de presă al Primăriei Chişinău anunţă că persoanele vor fi servite cu apă potabilă, ceai fierbinte şi biscuiţi şi vor avea posibilitatea de a se încălzi. Corturile vor fi încălzite cu generatoare, temperatura nu va fi mai mică de 15 grade. Oamenii pot beneficia de aceste puncte zilnic, între orele 8.00 şi 20.00, până vor trece gerurile.

Instalarea acestor corturi vine din necesitatea prevenirii cazurilor de hipotermie.

Corturile vor fi deschise de către Serviciul Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne (DSE), iar persoanele vor fi deservite de angajaţii DSE.

Puncte de reabilitare similare au fost amenajate miercuri la Bălţi, iar joi, la Cahul şi Comrat.

Centrele de triere luate cu asalt

Totodată, din cauza temperaturilor joase, centrele pentru persoanele fără adăpost din capitală sunt suprasolicitate. La centrul de găzduire şi orientare a persoanelor fără domiciliu din strada Haltei, mun Chişinău, toate locurile au fost ocupate, în plus, au fost aduse saltele pentru alte 15 persoane defavorizate, transportate la centru de poliţişti sau ambulanţă.

Şi la Centrul de triere a vagabonzilor din cadrul Comisariatului General de Poliţie toate cele 56 de locuri au fost ocupate de oamenii ridicaţi din stradă. Boschetarii vin singuri la centru.

Medicii recomandă cetăţenilor să evite deplasările în această perioadă, spaţiile deschise şi expunerea la frig. De asemenea, medicii îndeamnă populaţia să folosească mijloace de protecţie adecvate şi să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.

Conform datelor poliţiei municipale, nouă persoane fără adăpost au decedat de la începutul acestui an din cauza frigului.

M.L. 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)