Zece ani pe întuneric

copii f.puscas.f.nadea roscovanuFamilia Puşcaş din Paşcani, Criuleni, părinţii şi patru copii, visează să întâlnească Paştele cu lumină în casă

Trăiesc de zece ani în întuneric, iar copiii lor îşi fac lecţiile la lumina candelei ori a lumânării. Este vorba de o familie cu patru copii din satul Paşcani, raionul Criuleni. S-au mutat în 2007 în casă nouă construită la o margine a satului. În 2010, oamenii care aveau aici loturi pentru construcţia caselor au acumulat 9000 de lei şi au achitat proiectul de construcţie a reţelei electrice. Doi ani mai târziu, autorităţile locale le-au spus că proiectul a fost aprobat de Red Union Fenosa. Familia Puşcaş a fost anunţată că va fi conectată la reţea în 2013. Dar nici până în prezent acest lucru nu s-a întâmplat.

Chiar dacă proiectul a fost achitat, iar banii au ajuns la distribuitorul de energie electrică, reprezentantul companiei Union Fenosa motivează că aceasta nu poate racorda gospodăria familiei Puşcaş la energia electrică din cauza că în cartierul unde s-au mutat nu mai există solicitanţi de a fi conectaţi la energie. Pe moment, pe această stradă e construită o singură casă. Pe celelalte loturi de teren sunt doar temeliile.

Reţeaua electrică poate fi prelungită, spun cei de la Union Fenosa, dacă vor fi construite măcar patru-cinci case. Femeii îi e teamă că acest lucru s-ar putea întâmpla peste un deceniu, două. Ultima casă racordată la energia electrică e la câteva sute de metri şi aparţine fostului primar al satului, Lidia Lucaşenco. Şi ea a promis cândva să ajute familia Puşcaş să-şi lumineze locuinţa. Mandatul i s-a terminat, iar Maria Puşcaş, mama celor patru copii, priveşte astăzi cu jind spre geamurile luminate ale acesteia.

Au electrocasnice, dar nu le pot utiliza

În casa Mariei există becuri în fiecare cameră. Are şi maşină de spălat şi televizor, şi cuptor cu microunde, atât doar că nu le poate folosi. Înainte aprindeau becurile la sărbători. Aveau un mic generator, cu ajutorul căruia copiii puteau sta câteva ore în faţa televizorului. 9 ore de curent electric obţinut pe această cale îi costa 100 de lei. „Pentru noi era mult. Nu-l mai folosim”, ne spune femeia, precizând că pe moment venitul familiei îl alcătuieşte o compensaţie de 300 de lei pentru copii şi salariul de circa 2000 de lei.

Cel mai mare dintre copii are 15 ani, cel mai mic, Sănduţ, patru ani. Serile, îşi luminează locuinţa cu lumânări sau candele. „Când merg la Chişinău, cumpăr câte 100 de lumânări de la mitropolie. Mi se strânge inima când văd cum se chinuie să înveţe la lumina lumânării”, ne mai spune femeia.

Autorităţile i-au dezamăgit

A depus deja patru cereri la RED Union Fenosa. De fiecare dată, au fost informaţi că reţeaua de energie electrică nu poate fi prelungită ba că nu sunt piloni, ba că nu sunt suficiente case pentru a electrifica strada, ba că proiectul nu e finalizat. „În ultimul răspuns al companiei, am fost informaţi că Primăria trebuie să reînnoiască proiectul pentru 2014. E o bătaie de joc. Nu mai ştim la cine să ne adresăm. Avem piloni, rândul de case din faţa gospodăriei noastre este conectat la energie. Copiii visează să poată privi un televizor, eu – să am cel puţin unde încărca un telefon mobil”, afirmă femeia

Dau vina pe autorităţile locale, şi invers

Solicitat de JURNAL, purtătorul de cuvânt al RED Union Fenosa, Veaceslav Girbincea, a declarat că proiectul general a fost returnat primăriei Paşcani pentru a înlătura unele neconcordanţe. „Compania nu poate emite avize de racordare a noilor clienţi până ce autoritatea publică locală nu va înlătura toate problemele legate de proiect”, a spus el.

La rândul său, primarul de Paşcani, Anatol Meleca, a declarat că comunicarea cu reprezentanţii companiei Union Fenosa decurge foarte anevoios. „Cu poliţia şi Union Fenosa e foarte greu să discuţi. Mi-au reproşat că la marginea fiecărui sat se găseşte câte o vădană care nu are lumină. În cazul dat însă e vorba de o familie cu mulţi copii. Am achitat proiectul integral. Apoi am fost informaţi să-l recoordonăm cu Moldova Gaz şi cu Telecom, ceea ce am şi făcut. În toamna anului trecut, ne-am apropiat de reprezentantul companiei Union Fenosa, Iurie Boşcănean, ca să i-l înmânăm. Acesta ne-a cerut la telefon să lăsăm proiectul la casa numărul 13. A avut nevoie de aproape cinci luni ca să facă cunoştinţă cu acest proiect. Făcusem tot ce ni s-a cerut. Abia acum ne-a informat că trebuie încă o dată recoordonat la faţa locului, că ceva, nici nu am înţeles ce, încă lipseşte”, a spus primarul.

JURNAL a încercat să discute şi cu Boşcănean, dar acesta nu a răspuns la telefon. Autorităţile locale promit din nou că vor face tot posibilul ca familia Puşcaş să aibă de sărbătorile de Paşti lumină. Este cel de-al treilea primar care face astfel de promisiuni. La rândul său, Iurie şi Maria Puşcaş spun că se vor adresa cu o plângere la Agenţia pentru protecţia consumatorilor în cazul în care, în timpul apropiat, reprezentanţii de la RED Union Fenosa nu-i vor ajuta să-şi rezolve problema.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu