Zece ani de fraudă

DOSAR // „Pagubele „Chişinău-Gaz” pot fi şi de ordinul  miliardelor de lei, pentru că, de-a lungul anilor, au fost utilizate mai multe scheme frauduloase”

„Moldovagaz” a anunţat luni că au fost demise zece persoane implicate în scheme frauduloase, iar miercuri a declarat că cinci angajaţi din cadrul „Chişinău-Gaz” au fost concediaţi, iar zece înlăturaţi din funcţie. Pe de altă parte, unii experţi susţin că nicio persoană nu a fost dată afară, iar cele care „au fost plecate” sunt simpli muncitori. Totodată, aceiaşi experţi anunţă că schema este utilizată din 2001, adică de zece ani, doar că în ultimii doi ani, volumul fraudei este mai mare ca la început.

„Nicio persoană implicată în schemă la „Chişinău-Gaz” nu a fost demisă”, a declarat pentru JURNAL, Tudor Şoitu, specialist principal în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). „Între spus şi făcut este o diferenţă. Au fost eliberate de la serviciu trei persoane, dar nu au nimic în comun cu schema. Sunt angajaţi care fie au întârziat, fie au băut o bere în timpul lucrului”, susţine Şoitu.

Simpli lucrători demişi

Acest fapt a fost confirmat şi de către Constantin Cuiumju, director „Chişinău-Gaz”, care a menţionat că au fost concediate cinci persoane. „Acestea nu sunt persoanele care au creat schema, nu sunt complici sau persoane care au utilizat schema, ci simpli lucrători, lăcătuşi, maiştri”, a spus Cuiumju, în cadrul unei emisiuni televizate.

„Până la zece angajaţi au fost înlăturaţi din funcţia pe care o ocupă, iar cinci au fost demişi. Sunt persoane fără funcţii de răspundere, dar care au folosit schema de fraudare”, ne-a asigurat Andrei Aculov, şeful Serviciului de presă „Moldovagaz”, care a adăugat că nu mai are ce spune şi a închis telefonul.

Referindu-se la acest subiect, preşedintele Asociaţiei pentru Eficienţa Energetică, Ruslan Surugiu, opinează că „Moldovagaz”, dar şi cei abilitaţi să desfăşoare această anchetă încearcă să muşamalizeze cazul. „Grupul de lucru a fost creat abia acum, la două luni după ce a fost anunţată poliţia, lucru ce trebuia făcut imediat după depistare, dacă luăm în considerare dimensiunea infracţiunii”, a comunicat Surugiu.

Schemă din 2001

Pe de altă parte, Tudor Şoitu afirmă că acest mod de fraudare nu este folosit din anul 2004. „Schema în cauză datează de prin 2001. Este adevărat că volumul fraudei a fost mai mic în comparaţie cu ultimii doi”, opinează expertul. Alexandru Gusev, preşedintele Consiliului de Administraţie SA „Moldovagaz”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că această schemă nu a fost depistată până acum, pentru că totul era bine pus la punct şi ascuns.

În acelaşi timp, specialistul principal ANRE susţine că autorităţile nu au dorit până acum ca aceasta să se facă publică. „Întreprinderea „Chişinău-Gaz” este independentă din punct de vedere financiar, dar dependentă administrativ. La rândul ei, SA „Moldovagaz” este verificată anual de către trei cenzori, conform normelor statutare. Şi fără actul de audit, în care sunt şi reprezentanţi ai statului Republica Moldova, ei nu pot să prezinte darea de seamă anuală la Departamentul de Statistică şi mai departe. Mai mult ca atât, în cadrul auditului intern, ar trebui să efectueze controale la fiecare societate de acţiuni. Aceasta ne vorbeşte despre calitatea controalelor efectuate, care de facto au fost doar pe hârtie”, a opinat Şoitu.

„Audit pe hârtie”

„În acest sens, să ne amintim de controalele organizate anul trecut la Ministerul Afacerilor Interne. Primul audit al Curţii de Conturi nu a depistat nicio neregulă, pentru ca, după ce fostul ministru, Victor Catan, a solicitat un alt audit, să fie efectuate controale repetate care au scos la iveală nereguli de ordinul milioanelor de lei. Al cui este meritul – al organului de control sau al ministrului de Interne?”, s-a întrebat expertul.

Întrebat dacă schema a fost utilizată şi la alte companii, acesta ne-a răspuns că îi vine greu să se pronunţe dacă a fost aplicată doar la „Chişinău-Gaz”. „Nu pot să spun că nu a fost folosită şi la alte întreprinderi. Corupţia este o boală care se molipseşte”, crede Şoitu.

Amintim că pe 25 martie curent a fost intentată o cauză penală pe marginea acestui caz, de către Comisariatul de poliţie al sectorului Râşcani, şi abia pe 10 mai dosarul a fost preluat de Procuratura anticorupţie. „A fost constituit un grup de procurori, în dosar sunt stabilite persoanele care au beneficiat de aceste scheme. E necesar ca cel puţin persoanele acestea să fie audiate”, a declarat pentru JURNAL Viorel Radeţchi, de la Procuratura anticorupţie. Acesta a menţionat că nu au fost audiate persoanele despre care „Moldovagaz” a anunţat că au fost demise. „Vom examina şi acest detaliu. Cert este că în acest moment investigaţia se derulează doar la Chişinău, nu şi la celelalte centre”, a spus Radeţchi.

Fraude de ordinul miliardelor

Procurorul a menţionat că volumul de lucru este mare şi nu ştie când vor fi aflate primele rezultate. Acelaşi lucru ne-a fost comunicat de către Tudor Şoitu. „Această schemă a fost aplicată timp de zece ani, iar acum numărul persoanelor care efectuează aceste controale este mic şi lucrul merge greu şi anevoios”, s-a plâns specialistul.

Referindu-se la valoarea fraudei, acesta a menţionat că până la ora actuală putem vorbi de 32 de milioane de lei. „Dar cercetările continuă, şi nu doar la „Chişinău-Gaz”, ci şi la alte întreprinderi gestionate de „Moldovagaz””, a comunicat Tudor Şoitu. Potrivit acestuia, valoarea pagubei ar putea fi şi mai mare, mai ales că angajaţii întreprinderilor gestionate de „Moldovagaz” au folosit şi alte scheme frauduloase. „Pot fi şi miliarde, dar numai nu în această reţea. Scheme sunt mai multe, valorile diminuării realităţii financiare a „Moldovagaz” sunt mult mai mari decât ceea ce vorbim noi acum, de 20 – 30 milioane de lei”, a opinat Şoitu.

Expertul a mai comunicat că schema aplicată este una simplă şi uşor de depistat. „Metoda chiar este o noutate, prin primitivismul ei. Este atât de simplu, doar cel ce se pricepe la evidenţa contabilă îşi poate da seama cât de uşor este de depistat”, a afirmat acesta.

Am încercat să aflăm opinia fostului preşedinte al Consiliului de Administraţie SA „Moldovagaz”, Ghenadi Ababşkin. I-am trimis pe mail întrebările noastre, iar a doua zi, prin fax, dar nu am primit niciun răspuns. Plasăm mai jos întrebările pe care le-am adresat.

1. Cum comentaţi acuzaţiile care vi se aduc, precum că aţi fi implicat direct în schema operată, deoarece, potrivit unor declaraţii, acestea datează din anul 2004?

2. Aţi auzit, pe timpul când eraţi la conducerea „Moldovagaz”, despre utilizarea schemelor de acest gen?

3. Cum credeţi, de ce nu au fost deconspirate aceste scheme până în prezent, dar au ieşit la iveală anume acum?

4. Ar putea fi implicate în acest scandal persoane sus-puse din cadrul „Moldovagaz” sau persoane sus-puse din domeniul politicii?

5. Cum credeţi, de ce, deşi au fost organizate anual controale peste controale la această întreprindere, acestea nu au scos la iveală schemele folosite?

Vă mulţumesc mult pentru colaborare şi aştept răspunsul dumneavoastră.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)