Zebra ucigaşă

Deşi şoferii dau vina pe pietoni, majoritatea accidentelor de pe zebră se produc din imprudenţa conducătorilor de autovehicule

A păşit pe trecerea de pietoni şi nici prin gând nu i-a trecut că în câteva clipe va completa rândurile celor tamponaţi pe zebră. Era aproape de bordură când Tamara a simţit o lovitură violentă, trezindu-se sufocată de durere la câţiva metri de trecerea de pietoni. „Am auzit că s-au tamponat două maşini, nu am reuşit să văd ce s-a întâmplat, că am fost lovită de un Mercedes”, îşi aminteşte îngrozită Tamara accidentul care a avut loc acum câteva zile. Conform datelor statistice, majoritatea accidentelor comise din vina şoferilor au avut loc chiar pe trecerile de pietoni.

Svetlana PANŢA

Acum o săptămână, JURNAL a lansat campania ZEBRA UCIGAŞĂ. Am primit de la cititori mai multe mesaje în care am descoperit un comentariu al unei domnişoare ce a fost martoră a unui incident pe zebră. Pietonul nu a suportat urmări tragice doar graţie atenţiei sale. „Chiar azi, am văzut cum, la trecerea de pietoni de lângă cinematograful „Patria”, un taxi de marca Mercedes, de culoarea verde, cu numere transnistrene, era cât pe ce să lovească un copil de vreo 10-11 ani. Bine că băiatul a avut o reacţie bună şi a reuşit să păşească înapoi”, ne scrie o cititoare. Îi îndemnăm pe toţi cei care au fost martori ai unor încălcări de circulaţie rutieră, atât de către conducători de autovehicule, cât şi de pietoni, să ne scrie la adresa redacţiei [email protected] şi să ne mărturisească experienţele neplăcute pe care le-au avut.

Şoferul vinovat

Cât de mult s-ar strădui şoferii să dea vina pe pietoni, în majoritatea cazurilor, accidentele de pe zebră se produc din cauza lor. Cifrele vorbesc de la sine. Din 700 de cazuri de tamponare de pietoni înregistrate în primele nouă luni ale anului curent, 573 de persoane au suferit din cauza şoferilor. În 361 de cazuri, pietonii se aflau pe spaţiile destinate circulaţiei acestora, trotuare şi pasaje pietonale. Şoferul Mercedesului, un tânăr de 26 de ani, care a tamponat-o acum câteva zile pe o femeie de 40 de ani, susţine că a observat că o maşină care era în faţa lui a vrut să vireze la stânga şi s-a izbit în ea, după care a lovit-o şi pe Tamara care, dacă ar fi grăbit pasul, ar fi putut scăpa nevătămată.

Acum, femeia se află la spital, în secţia traumatologie. Viaţa ei este în afara oricărui pericol, însă momentele de groază pe care le-a trăit o va face să fie mai precaută, chiar şi atunci când va trece pe verde. „Mă simt mai bine. Dar, să vă spun sincer, îmi va fi frică de automobile, deoarece la volanul acestora ar putea fi şoferi ca cel care m-a lovit. Nu ştiu cum a luat permisul de conducere? La noi, totul se cumpără în ţara asta”, a constatat Tamara. Pe moment, poliţia anchetează circumstanţele accidentului pentru a stabili cine se face vinovat.

Achiţi amenda sau te descalţi

Deşi pietonii indisciplinaţi sunt amendaţi, acest lucru nu-i opreşte să traverseze drumul în locurile periculoase pentru viaţă. Astfel, Sergiu a fost prins de mânecă de un poliţist: „Întârziam la ore şi am considerat că voi pierde ceva timp dacă voi trece prin subterană. De aceea, am riscat să trec drumul unde maşinile circulau cu viteză. Am fost huiduit de câţiva şoferi. Şi atunci când am crezut că pot să-mi urmez calea, am simţit că cineva mă apucă de mânecă”. Sergiu povesteşte că poliţistul i-a cerut 100 de lei şi atunci când i-a spus că nu are bani, omul legii i-a cerut ghetele. „Nu am avut încotro. Am sunat un coleg şi l-am rugat să-mi aducă bani”.

Sergiu s-a ales cu o datorie de 100 de lei şi a întârziat cu 30 de minute la ore. „Se duce o luptă continuă cu conducătorii auto şi pietonii indisciplinaţi. În orele de vârf, sunt repartizaţi agenţi de circulaţie la trecerile de pietoni care reglementează circulaţia rutieră”, a declarat Aurelia Mija, ofiţer de presă al Poliţiei Rutiere.

Zebra ucide tot mai mulţi pietoni

În decursul ultimilor luni ale anului 2011 au fost înregistrate peste 2000 de accidente rutiere soldate cu 269 de persoane decedate şi peste 2600 traumatizate. Din numărul total de accidente, aproximativ jumătate au avut loc în municipiul Chişinău. Alarmant este faptul că din aceste accidente, cea mai mare parte o constituie tamponarea de pietoni, peste 700 de cazuri soldate cu decesul a 92 de persoane şi traumatizarea a altor 678.

Un studiu despre accidentele pe trecerile de pietoni a demonstrat că cele mai multe accidente se comit între orele 18 şi 20, cea mai periculoasă zi s-a dovedit a fi duminica. În august curent, a fost înregistrat cel mai mare număr de accidente rutiere, peste 330, timp de 31 de zile. De la începutul anului, în mun. Chişinău, au fost înregistrate 889 de accidente soldate cu peste 1000 de persoane traumatizate şi 45 de morţi. Dintre acestea, aproximativ jumătate din pietoni treceau drumul regulamentar.

Cititorii JURNALULUI consideră:

Boris Dabija: „Indiferent de faptul că eşti şofer sau pieton, trebuie să te gândeşti că eşti, în primul rând, participant la trafic şi trebuie să respecţi regulile de circulaţie. Azi, eşti la volan, mâine calci pe zebră. Gândeşte-te că persoana căreia îi cedezi trecerea este cea mai scumpă şi mai dragă fiinţă din viaţa ta”.

Elena Rabciuc: „Nu există la noi nici cultura şoferilor, nici cea a pietonilor”.

Alina: „Peste hotare, la trecerea de pietoni, pietonul e stăpân. Nu reuşeşti să te opreşti la zebră, nu mai spun să păşeşti pe ea. Păcat că în R. Moldova nu se respectă regulamentul. Nici nu ştii la ce zebră te paşte pericolul sau chiar moartea. E TRAGIC”.

The following two tabs change content below.