Zebra ucigaşă // Campanie JURNAL

„De fiecare dată când trec pe zebră văd crucea cu imaginea fiului meu, avea doar şase ani când a fost lovit mortal de o maşină”

Chiar dacă eşti un pieton responsabil şi păşeşti pe zebră atunci când semaforul e pe verde, nimeni nu te poate asigura de şoferii care nu-şi pot stăpâni maşina la volanul căreia au urcat. JURNAL de Chişinău lansează campania „Zebra ucigaşă”, care îşi pune drept scop să atenţioneze automobiliştii că odată ce s-au apropiat de zebră trebuie să frâneze şi să cedeze trecerea pietonilor. Pe zebră pietonul este stăpân. „Primul lucru la care m-am gândit a fost că trebuie să fug. Apoi, când m-am uitat la corpul bărbatului care stă nemişcat pe zebră, am conştientizat că am săvârşit o crimă”, ne mărturiseşte Marc, condamnat la trei ani de privaţiune de libertate, condiţionat. Deşi a fost privat pentru doi de dreptul de a conduce o maşină, bărbatul spune că niciodată nu va mai urca la volanul unui automobil.

Svetlana PANŢA

Mihai tocmai sărbătorise şase ani. Părinţii i-au făcut cadou o bicicletă şi, atunci când băieţelul a ieşit în curte ca să se laude prietenilor cu noul său mijloc de transport, i-au spus doar atât: „Fii atent când treci strada!”. Acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-a auzit Mihai. „A fost o scenă de groază. Şi acum visez coşmaruri. Mihai aştepta nerăbdător lângă semafor, care era la roşu. „E verde!”, a strigat el şi a pornit spre cealaltă margine a drumului, însă nu a ajuns. La mijlocul zebrei a fost lovit puternic de o maşină. A zburat câţiva metri în sus şi a căzut pe pământ”, îşi aminteşte Ruslan, care a văzut cu ochii săi moartea fratelui mezin. „Lângă semafor acum este crucea cu imaginea fiului meu. Zâmbeşte. A fost un copil plin de viaţă”, spune Vera, mama lui Mihai. Părinţii băiatului îl blestemă şi azi pe şoferul acelui automobil care a trecut pe roşu şi i-a luat viaţa fiului lor drag. „Acum văd că şoferii care se apropie de acel loc frânează, nu din motiv că este zebră sau semafor, dar pentru că îl văd pe fiul meu care le zâmbeşte din fotografia de pe cruce”, povesteşte îndurerat Nicolae, tatăl băiatului care şi-a găsit moartea pe trecerea de pietoni. Şoferul asasin nu a fost depistat nici până în prezent, deşi de la săvârşirea accidentului care s-a soldat cu decesul unui copil au trecut mai bine de zece ani.

Lovită de automobil, şi nu o singură dată

Violeta povesteşte că în timp ce era studentă la Universitatea de Stat a fost lovită de automobil, şi nu o singură dată. „Când ieşeam din troleibuz de fiecare dată îmi lua ceva timp ca să traversez strada. Deşi era trecere de pietoni, niciun şofer nu ceda. Toţi erau grăbiţi. Şi atunci când încercam să mă arunc pe trecere mă pomeneam cu tot felul de înjurături la adresa mea. Mai mult ca atât, de două ori am fost lovită. Nimic grav la prima vedere, însă în urma unei asemenea lovituri am ajuns la spital cu o hemoragie internă. Acum sunt căsătorită şi medicii îmi spun că e foarte mică probabilitatea că voi deveni cândva mamă”, povesteşte Violeta. Acum, tânăra regretă că nu s-a adresat la poliţie pentru ca şoferii să fie traşi la răspundere.

Cât costă viaţa unui pieton?

Deşi sunt culpabili pentru omor, puţini dintre şoferii care au tamponat pietoni sunt privaţi de libertate. Majoritatea sunt condamnaţi condiţionat la câţiva ani de detenţie cu privarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un termen de un an, doi, cel mult cinci. Boris este nemulţumit de hotărârea instanţei de judecată care a decis ca „ucigaşul” fratelui său să rămână în libertate. „Judecătorii au luat în consideraţie că infractorul are familie, nu are un loc stabil de muncă etc. Dar de ce nu se gândeşte nimeni că au rămas doi copii orfani de tată?”, întreabă indignat Boris Ș., fratele căruia în februarie 2010 a fost lovit mortal pe o trecere de pietoni. Bărbatul a cerut şi despăgubiri morale de 150 mii de lei, însă judecătorii s-au limitat la 15 mii de lei, explicând că suma pretinsă este exagerată, deoarece infracţiunea a fost săvârşită din imprudenţă, inculpatul are familie care trebuie întreţinută, n-are surse de venit şi nu are posibilităţi materiale de a plăti o sumă aşa de mare – 150000 lei care va fi o ruinare sigură a acestei familii. Prin urmare, viaţa pietonului Ghenadie Ș. l-a costat pe şoferul „imprudent” Tudor V. 15 mii de lei.

Experiment: „Eşti o tâmpită!”

„Sunt pe trecere, am prioritate, nu trebuie să mă asigur”, cu acest gând am încercat să traversez mai multe carosabile cu treceri de pietoni. „Eşti o tâmpită! De ce te-ai oprit pe mijlocul zebrei?”, mi-au strigat şoferii. „Tâmpită” fiind unicul cuvânt pe care îl pot scrie fără a-l supune cenzurii. Automobiliştii nu înţelegeau ce vreau de la ei deşi le explicam prin toate metodele posibile că este o încălcare a regulilor de circulaţie să opreşti automobilul chiar pe zebră, blocând astfel circulaţia pietonilor. Pietonii sunt stăpâni pe zebră, acesta este mesajul campaniei JURNAL de Chişinău, iar pe şoferi îi avertizăm că, în scurt timp, îi aşteaptă o surpriză, care îi va motiva să fie deosebit de atenţi atunci când se apropie de zebră.

Tânăra de 16 ani care a fost tamponată în plină zi în centrul capitalei a fost internată în secţia neurochirurgie, cu o comoţie cerebrală. Potrivit serviciului de presă al Spitalului de Urgenţă, viaţa ei este în afara oricărui pericol. Şoferul, care a lovit-o în timp ce fata traversa regulamentar strada pe trecerea de pietoni, a fost reţinut de poliţie. Tamponarea a avut loc pe 1 noiembrie curent. Lovitura a fost atât de puternică încât fata a zburat pe acostament.

A devenit o normă pe trecerea de pietoni!

31 octombrie, pe str. Socoleni 11, în jurul orei 07:00. Şoferul, în vârstă de 55 de ani, conducând un microbuz pe rută nr. 171, a tamponat o femeie însărcinată, în vârstă de 25 de ani. În urma impactului, femeia a pierdut sarcina.

1 noiembrie, pe str. Tighina din capitală, în jurul orei 17:50. Şoferul, în vârstă de 42 de ani, conducând un automobil de model Volvo, a lovit o femeie în vârstă de 21 de ani. Tânăra s-a ales cu fractura osului tibic al piciorului.

2 noiembrie, în mun. Bălţi pe drumul de centură, în jurul orei 05:13, a fost  tamponat un bărbat în vârstă de 61 de ani, de un autobuz de model Neoplan în timp ce se deplasa pe partea carosabilă a drumului, în direcţia de deplasare a autocarului. În consecinţă, pietonul a decedat la faţa locului.

3 noiembrie, pe bd. Dacia din capitală, în jurul orei 18:10. Şoferul, în vârstă de 19 ani, conducând un automobil de model Peugeot 307, a comis tamponarea cu oglinda retrovizoare a unui bărbat în vârstă de 55 de ani. În consecinţă, pietonul a fost internat în secţia de reanimare.

4 noiembrie, pe traseul Rezina – Orhei – Călăraşi, în jurul orei 23:00. Un bărbat de 27 de ani, domiciliat în s. Păpăuţi, r. Rezina, fostul jud. Orhei, a fost tamponat de un automobil neidentificat al cărui şofer a părăsit locul accidentului. Pietonul a decedat la faţa locului.

The following two tabs change content below.