Zebra ucigașă

Un minut de reculegere în memoria victimelor accidentelor rutiere

„În trafic nu există prieteni sau dușmani. În trafic nu există eroi. Să ne respectăm unii pe alții”, acest mesaj a răsunat duminică în Piața Marii Adunări Naționale în care s-au adunat peste o sută de oameni pentru a aprinde o lumânare în memoria persoanelor viețile cărora au fost spulberate pe drum. De Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier, toți cei prezenți la eveniment au ţinut un minut de reculegere şi au lansat baloane ca simbol al sufletelor care au urcat în ceruri din imprudența conducătorilor de automobile. „Unde te bagi, proasto?!”, strigă un șofer unei tinere care a încercat să traverseze drumul pe zebră. Se pare că mesajul care a rasunat în PMAN nu a ajuns și la urechile acestui „dușman” al traficului rutier.

Svetlana Panța

Străzile Chișinăului, ca de obicei, duminica, sunt inundate de automobile la volanul cărora sunt șoferi, toți, pesemne, foarte grăbiți. O zebră în cale, ei și? Puțini sunt cei care cedează trecerea pietonilor ce așteaptă cu sufletul la gură, oare se va găsi un șofer care va frâna și le va permite să traverseze. „Mi s-a dus inima în călcâi. Am crezut că o să mă strivească și gata, aici îmi găseam moartea”, spune speriată Elena care, acum câteva clipe, a fost înjurată de un șofer și, culmea!, pentru că a îndrăznit să încerce să treacă pe zebră. Vasile Caba, șef-adjunct al Direcției Poliției Rutiere, consideră că situația ar putea să se agraveze odată cu creșterea gradului de motorizare cu până la 15%. „Dacă nu se iau măsuri urgente şi dacă toţi factorii implicaţi nu cooperează, numărul accidentelor ar putea creşte”, a declarat Caba. Deși agenții rutieri încearcă să-i sperie cu amenzi pe participanții la traficul rutier, atât pe șoferi, cât și pe pietoni, rezultatele sunt cele pe care le avem – în fiecare zi, la Spitalul de Urgență, este adus cel puțin un pieton care a fost lovit de un automobil.

Toată viața peste cap

Acum doi ani, Sergiu a fost lovit de un automobil chiar pe trecerea de pietoni. „Șoferul s-a oprit, m-a urcat repede la el în mașină și m-a dus la urgență. Nu prea înțelegeam ce se întâmplă. Simțeam doar o durere îngrozitoare la piciorul drept. În mașină mai era o persoană care ofta și ea de durere”, își amintește Sergiu. Abia mai târziu, tânărul de 23 de ani a aflat că șoferul era grăbit pentru că își ducea sora la spital. „El m-a rugat să nu mă adresez la poliție. Mi-a achitat și tratamentul. L-am iertat, mai ales că medicii nu au reușit să o salveze pe sora lui, ea a murit pe masa de operație”, povestește tânărul.

În urma loviturii, piciorul i-a fost fracturat în trei locuri. Tânărul nu se poate astăzi deplasa decât cu ajutorul unei cârje. „Planificam să-mi formez o familie, dar acum ce fată se va uite la mine?”. Spune că nu asta îl frământă cel mai mult. „Chiar dacă îmi voi găsi jumătatea, va trebui să am cu ce să-mi întrețin familia. E greu pentru o persoană sănătoasă să-și găsească de lucru, nu mai vorbesc de un invalid”, spune Sergiu.

Trăiește din banii pe care, în fiecare lună, îi dă acel șofer ce i-a dat viața peste cap. Până la accident, Sergiu lucra chelner într-un restaurant din capitală, acum nu mai poate practica meseria care îi plăcea foarte mult. „Aș vrea să mă adresez tuturor șoferilor, indiferent cât de grăbiți sunt, să fie foarte atenți atunci când se apropie de zebră. Credeam că sunt în siguranță când traversam strada pe zebră și uite ce am pățit”, spune Sergiu, bătând odată cu cârja în podea. Nici astăzi șoferii grăbiți nu prea se grăbesc să-i cedeze trecerea tânărului care a avut de suferit pe zebră. „Ei încă mă claxonează și îmi strigă: „Hai mai repede!”, sunt niște criminali la volan. Nu în zadar se spune că automobilul poate deveni o armă ucigașă dacă la volanul lui se așază un șofer imprudent”,  a constatat tânărul.

Sergiu a luat legătura cu reporterii JURNAL după ce a citit în ediția de marți articolul din cadrul campaniei „Zebra ucigașă”.  Îi îndemnăm pe toţi cei care au fost martori ai unor încălcări de circulaţie rutieră, atât de către conducători de autovehicule, cât şi de pietoni, să ne scrie pe adresa redacţiei cotidian@jurnal.md şi să ne mărturisească experienţa neplăcută pe care au avut-o.

Șoferii noștri fac victime și peste hotarele țării

Un grav accident rutier care a curmat viețile a două persoane, vinovat de care se face un cetățean al R. Moldova, a avut loc la începutul lui noiembrie curent în localitatea Florești, Cluj-Napoca. Preotul Dumitru Toader de la Biserica Institutului de Oncologie din Cluj-Napoca și soția sa au fost loviți în plin de un automobil cu numere de italiene, la volanul căruia era un moldovean. Accidentul a avut loc la 30 de metri de o trecere de pietoni.

Cititorii JURNALULUI consideră:

Oxana Roșca: „Într-adevăr, este groaznic ce se întâmplă la trecerile de pietoni. Îmi pare rău pentru neglijența conducătorilor auto, dar îndrăznesc să-i acuz și pe pietonii care traversează neregulamentar strada. Oameni buni, nu glumiți cu mașinele, mai ales că traficul în oraș este destul de mare!”.

Tomy: „În majoritatea cazurilor, oamenii trec neregulamentar strada sau chiar pe roșu, asta observ în fiecare dimineață, zi de zi, pe strada Zadnipru și nu numai. Ar trebui amendaţi pietonii pentru trecerea neregulamentară! De exemplu, la Ciocana, pe strada Milescu-Spătaru, pietonii ajung la mijlocul drumului și se opresc, așteaptă să treacă altă mașină și nu-i observi pâna când nu te apropii de ei la o distanță de cinci-zece metri. Dar dacă cineva trece în fața ta cu un automobil dotat cu faruri Xenon de producție chineză, ești complet orbit și nu mai observi pietonul!”.

Tot mai multe accidente sunt comise de șoferii tineri

17 noiembrie, o femeie de 38 de ani a fost lovită în timp ce traversa strada pe zebră. Șoferul, în vârstă de 23 de ani, care era la volanul unui automobil Renault Megane spune că nu a observat că pe trecerea de pietoni ar fi cineva. Accidentul a avut loc în jurul orei 17:50 pe strada Uzinelor din capitală. Femeia s-a ales cu entorsă legamentară a gleznei.

18 noiembrie, un bărbat de 39 de ani s-a ales cu o comoție cerebrală după ce a fost lovit de un automobil condus de un tânăr de 27 de ani. Totul s-a întâmplat pe strada str. Alba Iulia din capitală în jurul orei 19:30.

19 noiembrie, o femeie de 62 de ani a ajuns la spital după ce a fost lovită de un automobil Hunday Tucson, la volanul căruia se afla un tânăr de 25 de ani. Accidentul a avut loc pe str. Mitropolit Varlam din capitală în jurul orei 15:00.

The following two tabs change content below.