„Zdob şi Zdub”, reprezintă Republica Moldova la Eurovision Song Contest 2011

MUZICĂ // Orange Moldova este al patrulea an consecutiv partenerul general şi exclusiv al acestui concurs în Moldova

Trupa „Zdob şi Zdub” va reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2011, în finala concursului european care se va desfăşura la Dusseldorf, Germania. Cântăreţii au reuşit să câştige marea bătălie a finalei naţionale după ce au obţinut pentru piesa „So lucky”, cu care s-au înscris în concurs, cele mai multe puncte din partea juriului şi a publicului.

Moldova va participa la cea de-a 56-a ediţie a concursului Eurovision Song Contest 2011 graţie parteneriatului stabil cu Orange Moldova care a susţinut în totalitate proiectul şi în acest an. Finala naţională a avut loc sâmbătă, 26 februarie, în studioul numărul 2 al televiziunii publice.

În acest an, decorul, luminile, sonorizarea, organizarea au fost peste aşteptările tuturor. Concurenţii şi organizatorii au rămas profund mulţumiţi de tot ce s-a întâmplat în scenă şi în afara ei.

Anul acesta, organizarea selecţiei naţionale pentru Eurovision a exprimat dorinţa companiilor IPNA Teleradio Moldova şi Orange nu doar de a organiza şi dezvolta profesionist concursul, dar şi de a-l face accesibil tuturor categoriilor de muzicieni.

Seara a fost splendidă din toate punctele de vedere. Concurenţii, îmbrăcaţi cu gust, coafaţi, machiaţi de profesionişti, au demonstrat cele mai bune calităţi – voce, măiestria de a cânta şi show-uri de excepţie.

În preferinţele publicului, lideri au fost Karizma (12 p.), „Zdob şi Zdub” (10 p.), Pasha Parfeny (8 p.), Natalia Barbu (7 p.), Millenium (6 p.), Boris Covali şi Cristina Croitoru (5 p.), Mariana Mihăilă (4 p.), Dumitru Socican (3 p.), Valeria Tarasova (2 p.) şi Corina Cuniuc (1 p.). Notele juriului au fost 12 puncte pentru Natalia Barbu, 10 puncte pentru „ Zdob şi Zdub”, 8 puncte pentru Pasha Parfeny, 7 puncte pentru „Millenium”, 6 puncte pentru Boris Covali şi Cristina Croitoru, 5 puncte pentru Valeria Tarasova, 4 puncte pentru Aurel Chirtoacă, 3 puncte pentru M-Studio, 1 punct pentru Karizma.

Igor Dânga, producătorul trupei „Zdob şi Zdub”:

„Acum trebuie să ne axăm pe piesă şi show, realizăm că va fi greu. Mai întâi, va trebui să adaptăm numărul nostru la cele europene. Ştim cu toţii că astfel de concursuri se bazează şi pe show, iar noi avem deja experienţă, trebuie să ne străduim să fim printre primii zece în finală, chiar pe un loc de frunte”.

Mariana Mihăilă: „Pentru mine, este o onoare să particip la astfel de concursuri. Mă bucur mai întâi că am trecut cu bine de cele două semifinale şi că am ajuns în finală. Acest lucru demonstrează că sunt o învingătoare. Faptul că nu am luat note mari nu contează. Cel mai important este că am trăit intens emoţiile şi bucuria de a cânta în scenă cu nume ca Natalia Barbu, „Zdob şi Zdub”, Pasha Parfeni, oameni pe care îi admir foarte mult. Le mulţumesc organizatorilor, le dau o notă de zece cu plus pentru efortul depus şi munca enormă”.

Boris Covali şi Cristina Croitorul: „Eurovisionul e un concurs de mare valoare şi ne face deosebita plăcere să participăm, chiar cu riscul că nu suntem favoriţii spectacolului. Putem spune că în acest an suntem mulţumiţi de pregătirile pentru show, echipa organizatorilor este una foarte bună, ne-a fost foarte uşor să lucrăm cu ei, le mulţumim, totul a fost bine. De la sunet la decoraţii, sperăm ca şi la anul să avem parte de o astfel de pregătire şi oameni înţelegători”.

Karizma: „Sunt plină de energie şi voi participa la acest concurs de câte ori voi avea ocazia, este un concurs deosebit şi mă bucur că publicul m-a votat, înseamnă că le-am plăcut. Da, am ales o ţinută orange, precizez că nu am făcut-o intenţionat.

Aşa am hotărât cu designerii mei, susţin sponsorul general, adică Compania „Orange”. Sper că le-a plăcut tuturor show-ul meu, am muncit foarte mult, le mulţumim tuturor celor care ne-au votat. De asemenea, vreau să le mulţumesc şi organizatorilor, în acest an, concursul a fost unul foarte bun, poate cel mai bun”.

Liudmila Climoc, Director General Orange Moldova:

În acest an, Eurovision Song Contest în Moldova s-a remarcat prin calitatea pieselor şi pregătirea participanţilor. Cei 25 de concurenţi au creat o atmosferă deosebit de caldă atât în scenă, cât şi în culise, fapt care s-a făcut simţit şi apreciat de telespectatori.

Am reuşit să realizăm un proiect pe cinste, cu organizare la secundă, ceea ce a conferit o calitate deosebită show-ului, apreciată nu doar de spectatori şi telespectatori, ci şi de participanţii la concurs.

Aducem mulţumiri companiei Teleradio Moldova pentru oportunitatea de a participa în calitate de Partener General la concursul Eurovision, ediţia 2011.

Deşi pentru unii participanţi concursul va fi o pistă de lansare în lumea muzicii, iar pentru alţii – o nouă treaptă în cariera de muzician, toţi au nevoie de susţinere, încurajare şi promovare în drumul lor spre succes”.

La show-ul din platoul televiziunii naţionale au evoluat în calitate de invitaţi speciali reprezentanţii Bulgariei (Poli Genova), ai României (trupa „Hotel FM”) şi formaţia „Transbalkanica” care au oferit un spectacol de excepţie.

Republica Moldova a participat prima dată la concursul muzical european în 2005 tot cu trupa „Zdob şi Zdub” şi renumita piesă „Bunica bate toba”. Băieţii s-au clasat pe locul 6, acesta fiind cel mai bun rezultat obţinut până în prezent de RM. Şi Natalia Barbu a mai participat la Eurovision, situându-se pe locul 10. Anul trecut, Moldova a fost reprezentată de Olia Tira & SunStroke Project care s-au plasat pe locul 22.

Orange Moldova este al patrulea an consecutiv partenerul general şi exclusiv al acestui concurs. Pe parcursul activităţii sale, Orange Moldova a avut mai multe colaborări frumoase de acest gen: Festivalul Internaţional de muzică a tinerilor talente „Chipuri de prieteni”, concerte cu Goran Bregovic şi Cesaria Evora, Geta Burlacu, „Studio One”, Dan Bălan, Pavel şi Cleopatra Stratan, Nelly Ciobanu, „Scorpions”, Lara Fabian ş.a.

Cea de-a 56-a ediţie a Eurovision Song Contest va avea loc la Dusseldorf, Germania, în perioada 10–14 mai 2011.

Lina Dinu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)