Zbor frânt

untitledOamenii legii refuză să ofere detalii în cazul decesului adolescentului de la Mingir, Hânceşti

Spre seară, a plecat de acasă la un coleg să culeagă ceva informaţii pe un stick și… plecat a fost. Tatăl nu și-a mai văzut băiatul viu. După mari frământări de o noapte, sunete la telefonul mobil fără răspuns și căutări intense, în dimineața zilei următoare, tânărul a fost găsit mort de câțiva elevi, pe la prânz, lângă sistemul de încălzire a școlii din localitate. Copilul locuia cu tatăl său.

E vorba de adolescentul Dumitru N., 15 ani, din Mingir, Hâncești. Tragedia a zguduit întreg satul. Oamenii cutremurați de cele întâmplate refuză să comenteze situația și chiar să facă presupuneri. Ipoteza că băiatul s-ar fi sinucis ar fi o explicaţie plauzibilă. Se consideră totuşi că băiatul ar fi căzut de la înălțime, însă tatăl său e tentat să creadă că a fost ucis în bătaie. Astfel cred și câțiva prieteni apropiaţi și colegi ai băiatului.

Reprezentanţii serviciului de presă al MAI n-au comentat în niciun fel incidentul, motivând că n-au informaţii parvenite din Hânceşti cu privire la caz, iar ofiţerul de serviciu de la comisariatul de poliţie din Hânceşti nu ne-a putut oferi niciun detaliu despre cazul tragic, motivând secretul anchetei.

„Oameni liniștiți și de treabă”

E vorba de o familie bine văzută în sat, gospodari cumsecade, oameni liniștiți și de treabă, ne-a asigurat Haralambie Lazăr, primarul de Mingir. Am mai putut afla că mama sa este plecată de doi ani la muncă în Italia, băiatul mai are trei frați mai mari, împrăștiați și ei la muncă prin lume. Doar cuvinte de laudă au avut a spune și profesorii elevului decedat.

Atât psihologul liceului din localitate, cât şi dirigintele elevului decedat, Simion Avram, au fost vagi în declaraţii, limitându-se doar la caracterizarea pozitivă a răposatului: „A fost un elev optimist, vesel, cu purtare şi reuşită exemplară. Băiatul avea mulţi prieteni şi era în relaţii bune cu toată lumea. N-am observat să fie cumva deprimat. În rest, nici nu ştim ce să credem…”

Emoţionată până la lacrimi

În schimb, Maria Lazăr, directoarea liceului din localitate, în convorbirea telefonică, s-a arătat copleşită şi emoţionată până la lacrimi: „Suntem şocaţi cu toţii de cele întâmplate. Nici prin minte să ne treacă că ar putea să se întâmple aşa ceva. Pe moment, nu pot spune nimic altceva decât că e vorba de o familie foarte cumsecade. Îl deplângem întreaga şcoală. În dimineaţa zilei următoare, am păstrat cu toţii un minut de reculegere în memoria lui Dumitru. A fost deschisă o carte de condoleanţe în care elevii şi-au exprimat profundul regret şi condoleanţele în legătură cu moartea adolescentului. „De ce oare Dumnezeu îi ia pe cei buni şi lasă atâţia răi pe pământ? De ce?”, ne-a citat doamna director un mesaj din respectiva carte, abia ţinându-şi lacrimile.

O mai mare atenţie copiilor

„Suntem în goană după bani şi bunuri materiale, dar de sufletele noastre şi ale copiilor uităm să avem grijă. Condiţiile în care se efectuează procesul instructiv lasă foarte mult de dorit. Clasele sunt încărcate. Profesorii nu reuşesc în 45 de minute să predea lecţia şi să acorde măcar un minut fiecărui elev, căutând să înţeleagă ce se mai face şi în sufletul lui. Ne lipsesc mult şi profesorii bărbaţi în şcoală”, a ţinut să menţioneze directoarea liceului.

Directoarea a adăugat că urmează organizarea, în zilele următoare, a unei şedinţe generale cu părinţii în cadrul căreia vor fi îndemnaţi să aibă o mai mare grijă pentru propriii copii, să se preocupe mai mult de starea lor sufletească.

Nadine Chilianu