Zăpezi peste Republică

Eliferie Haruţa, şeful Asociaţiei „Spaţii Verzi”: „Timp de 40 de ani de activitate nu ţin minte să fi avut asemenea calamități”

CEntral_iarna.f.nadea roscovanuPotrivit Serviciului hidrometeorologic de stat ne aşteaptă o săptămână cu ninsori şi temperaturi scăzute până la -20 de grade Celsius. Şoferii sunt îndemnaţi să-şi lase maşinile acasă în următoarele zile astfel încât autospecialele să poată interveni pentru a deszăpezi străzile. Agenţii economici sunt atenţionaţi că, dacă nu vor pune mâna pe lopeţi pentru a curăţa zăpada din preajma clădirilor, vor plăti amenzi. Celor care planifică să meargă în Ucraina sau România, Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal le recomandă să evite călătoriile, din cauza condițiilor climaterice nefavorabile și a situațiilor incerte create pe mai multe drumuri naționale și internaționale.

Angajaţii de la „Spaţii Verzi”, deşi au muncit non-stop, susţin că mai au de lucrat cel puţin o lună pentru a lichida consecinţele chiciurii de săptămâna trecută care a doborât aproape 3000 de arbori şi a distrus 28 de maşini. Situaţia este complicată de faptul că temperaturile sunt în continuă descreştere, iar ninsorile se vor prelungi cel puţin până la sfârşitul săptămânii. Potrivit drumarilor, o problemă rămân curţile blocurilor de locuit unde autospecialele nu au acces. În acest sens primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a avertizat gestionarii blocurilor că în cazul în care nu vor găsi soluţii pentru deszăpezirea curţilor riscă să fie penalizaţi.

Chiciura a doborât 3000 de arbori şi a distrus 28 de maşini

Pentru persoanele fără adăpost gerul de afară este un adevărat coşmar. În speranţa că vor fi găzduite, se adresează după ajutor la centrele specializate, acestea însă abia reuşesc să facă faţă numărului mare de solicitări. Centrul de găzduire pentru oamenii străzii din Chişinău, având o capacitate de maxim 75 de persoane, cazează pe timp de noapte 100 de nevoiaşi, o condiţie fiind ca persoana care se adresează să nu fie în stare de ebrietate.

Consumul excesiv de alcool creşte riscul de hipotermie. Potrivit medicilor de la Spitalul de Urgenţă, persoanele băute nu simt cum gerul le degeră membrele, consecinţele fiind de-a dreptul dramatice. „Dacă nu se adresează de urgenţă la spital, ar putea să fie supuşi intervenţiilor chirurgicale de amputare a părţii degerate”, a menţionat Petru Craveţ, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă. Doar la Chişinău au fost înregistrate opt cazuri de hipotermie. „Toţi sunt oameni ai străzii”, a declarat Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei Sănătate a Primăriei mun. Chişinău.

Central_DSC8638„Toţi sunt oameni ai străzii”

Spre deosebire de anul trecut, când primăria a achitat despăgubiri pentru persoanele care s-au ales cu fracturi după ce au lunecat pe trotuarele necurăţate, în iarna 2014 oficialii s-au limitat la bifarea numărului de traumatisme. La Spitalul de Urgenţă din Chişinău au fost aduse peste 180 de persoane cu diverse fracturi, dintre care 136 de cazuri au avut loc în stradă.

Amintim că din cauza chiciurii mai multe localităţi au rămas fără curent electric. Potrivit ultimelor informaţii oferite pentru JURNAL de Departamentului Situaţii Excepţionale, pe moment rămân a fi în beznă 14 localităţi din patru raioane: Căuşeni, Leova, Străşeni şi Ştefan-Vodă. La restabilirea curentului în teren lucrează fără pauză echipele specializate ale Grupului Red Union Fenosa.

Salvatorii recomandă celor care pornesc la drum să îmbrace haine călduroase, să aibă un termos cu băuturi nealcoolice fierbinţi şi să se asigure că telefonul mobil are bateria încărcată pentru ca în caz de urgenţă să poată efectua apeluri.

The following two tabs change content below.