Zâmbetul fericit al mamelor este cea mai mare distincţie a unui medic

Se bucură că activitatea sa se axează nu doar pe obstetrică şi ginecologie, dar este consacrată şi studierii demografiei

Gheorghe Paladi provine dintr-o familie de ţărani, din suburbiile Chişinăului, dar care la îndemnul soţiei fratelui s-a făcut medic. Se află la spital mai mult timp decât acasă, iar când vede zâmbetul pe feţele pacienţilor lui şi aude un „Mulţumesc!” spus din tot sufletul, are putere de lucru pentru toată ziua. La cei 84 de ani ai săi, Gheorghe Paladi continuă să opereze şi este mândru că a asistat naşterile la nepoatele fostelor sale paciente.

„Am fost opt copii în familie, aşa că şcoala primară am absolvit-o la Buiucani. Am continuat studiile la Liceul „Alecu Russo”, îşi aminteşte cu drag de copilărie academicianul Gheorghe Paladi.

La doar 16 ani, e student la Medicină, la 21 – specialist cu diplomă, la 38 de ani, devine profesor universitar, cel mai tânăr profesor în obstetrică din cadrul ex-URSS. „Fratele meu a absolvit teologia şi istoria, şi a avut mult de suferit atunci când s-au produs schimbările în Basarabia. Copil fiind, soţia lui mi-a spus să mă fac doctor pentru că medicii sunt mai puţin supuşi presiunii politice. Asta m-a făcut să intru la Institutul de Medicină şi chiar să-mi aleg specialitatea de obstetrician-ginecolog, pe care o iubesc la nebunie”, îşi aminteşte Gheorghe Paladi.

După o perfecţionare la Moscova, fondează, la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău, Laboratorul de izotopi, noutate mare pe atunci. Realizează în clinică şi în acest laborator prima teză. În 1959, este desemnat specialist în obstetrică şi ginecologie la Ministerul Sănătăţii din Moldova, concomitent fiind expert în unele probleme de ramură în ministerul unional. În cei 26 de ani cât a activat la Ministerul Sănătăţii, a reuşit să fondeze în dimensiune republicană şi să pună pe picioare serviciul obstetrical-ginecologic. El a fost cel care a propus înfiinţarea Centrului Mamei şi Copilului din Chişinău.

„Când am început să activez ca medic, femeile năşteau acasă. Am lucrat să le aducem la maternităţile de pe lângă colhoz. Apoi au fost formate spitalele de circumscripţie, cele raionale. Toţi indicatorii sănătăţii reproductive s-au îmbunătăţit. Acum trecem printr-o perioadă de scădere şi trebuie să facem ceva”, spune specialistul.

La 84 de ani, operează şi consultă

„Putem face, dar nu ai cu cine. E nevoie de alte reforme. Noi nu putem să ţinem o maternitate cu 300 de naşteri pe an sau un specialist care va degrada şi va aduce doar pagube. Dacă face o cezariană timp de o lună, el nu poate să crească profesional. Ce fel de dezvoltare vrem noi? Trebuie să facem o regionalizare, centre noi, trebuie să implementăm noi tehnologii. Toţi spun că medicii nu vor să plece din oraş, dar unde să se ducă? Nu degeaba au învăţat 6 – 10 ani. Astăzi nu putem lucra cu mâinile goale. Este era noilor tehnologii”, afirmă entuziasmat Paladi.

În 1993, datorită rezultatelor obţinute în munca de cercetare, organizatorică şi practică, profesorul universitar Gheorghe Paladi este ales membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Prin munca-i fără de preget a devenit Laureat al Premiului Academiei de Ştiinţe a R. Moldova. Bogata sa experienţă, acumulată în activitatea de cercetare şi în cea clinică, este aproape integral reflectată în cele 600 de lucrări ştiinţifice.

Susţine că face ceea ce a făcut în fiecare zi acum mulţi ani. „Operez, consult. În acelaşi timp, activez la Centrul de Cercetări Demografice al Populaţiei, pe care l-am deschis abia în 1997. Noi trebuie să ştim câţi suntem astăzi şi câţi vom fi mâine – poimâine. Omul, populaţia formează societatea. Mă bucură că activitatea mea se axează nu doar pe obstetrică şi ginecologie, dar este consacrată şi studierii demografiei. Mai ales că cifrele nu sunt deloc îmbucurătoare. Numărul populaţiei se micşorează zi cu zi, în toată lumea şi în special în R. Moldova. Dacă mai înainte aveam 100 de naşteri pe an, acum avem aproximativ 38 –39. Dacă fluxul de migraţie va persista, vom rămâne fără oameni”, spune cu îngrijorare academicianul.

Merite, distincţii şi zâmbete

Cei care îl cunosc bine pe Gheorghe Paladi îl consideră un intelectual aristocrat, un om cu înalte principii de viaţă. Este membru al Societăţii Europene de Obstetrică şi Ginecologie, membru al Biroului Executiv al Societăţii Internaţionale de Psihologie şi Medicină Prenatală, membru al Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, membru al Uniunii Internaţionale Ştiinţifice pentru Studierea Populaţiei. Pentru munca depusă, statul l-a răsplătit cu mai multe ordine şi medalii: „Om Emerit”, laureat al Premiului de Stat, Eminent al Ocrotirii Sănătăţii din U.R.S.S. Este distins cu „Ordinul Republicii”, medaliile „D. Cantemir” şi „N. Testemiţanu”, cu Diploma de Excelenţă a Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, Diploma de Recunoştinţă a AŞM. În 2012, la palmaresul său s-a mai adăugat Premiul pentru „Întreaga carieră medicală” care i-a fost înmânat în cadrul Galei Premiilor în Sănătate.

„Aprecierile trebuie să fie. E plăcut, te simţi bine. Nu am primit ceva prin protecţie. Ar fi cel mai dureros lucru pentru mine. Am meritat, bine. Nu – nu! Dar cel mai mult mă bucură zâmbetele de mulţumire ale mamelor care au născut şi sunt sănătoase şi ele, şi copiii lor”, spune cu modestie doctorul.

Cea mai mare mândrie a lui Gheorghe Paladi sunt cele două fiice care au urmat cariera mamei şi a tatălui şi, bineînţeles, se mândreşte cu cei 40 de discipoli care, sub îndrumarea ştiinţifică a acestui savant cu renume, au susţinut teze de doctor şi doctor habilitat în medicină.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.