Zâmbete adevărate dăruite copiilor din partea Fundaţiei Orange Moldova

Bucurie sinceră şi dispoziţie bună vedeai pe chipurile copiilor şi a spectatorilor prezenţi în sala Palatului Naţional, marţi, 16 noiembrie, la spectacolul muzical teatralizat „Armonii autumnale”, organizat de Societatea Culturală „Vatra” şi Fundaţia Orange Moldova. „Îmi place mult aici, în sala aceasta mare, pentru că aici se cântă, se dansează şi ne dau baloane”, ne-a spus cu voce tare Costel, elev la Şcoala Auxiliară nr.7 pentru copii cu dizabilităţi din Chişinău, în timp ce privea cele două baloane pe care le ţinea în mână.

Întrebat dacă-i place concertul, băiatul a zis că îi place mult, dar îndeosebi adoră ieşirile în oraş, de care are parte foarte rar  pentru că merge încet, cauza fiind handicapul fizic cu care s-a născut. Costel vine dintr-o familie cu cinci copii şi numai el suferă de această deficienţă, pe când ceilalţi fraţi ai săi „sunt sănătoşi şi pot fugi repede”, zice cu francheţe şi pe o notă mai tristă Costel.

Printre copiii veniţi de la şcolile-internat din Soroca, Străşeni, Făleşti, Tighina, Chişinău, Ialoveni şi alte raioane ale republicii, precum şi membrii asociaţiilor invalizilor şi orbilor din Moldova l-am găsit radiind de bucurie şi pe Vladimir Albu, elev în clasa a V-a de la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”din Chişinău. Băiatul a venit pentru prima dată la un concert organizat la Palatul Naţional împreună cu cei şase fraţi ai săi: Mihai, Cristina, Alina, Evelina, Leia, Maria.

„Am venit cu mama la spectacol şi sunt foarte curios să văd concertul. Am mai fost invitaţi la spectacole din partea Fundaţiei Orange, ultima dată – la spectacolul-balet „Frumoasa din pădurea adormită” la Teatrul Naţional de Operă şi Balet”, relatează Vladimir.

Am trăit mereu pentru copii şi cu copiii

„Când au auzit că vor merge la concert, au început a sări în sus de bucurie şi s-au îmbrăcat pentru concert cu două ore mai înainte”, ne-a spus cu satisfacţie sufletească părintele-educator al celor şapte copii, Liuba Harea.

„Din 2001 sunt asistent parental profesionist, iar acum sunt părinte-educator la o casă de copii de tip familie. Astfel am luat spre educaţie încă patru fetiţe de la începutul lunii septembrie curent, de la Casa „Gavroshe” din Chişinău.  Copiii au vârsta de la 4 până la 13 ani. Mă descurc cu ei foarte bine. Totul depinde de felul de a fi al omului. Am grijă de copii. Mă trezesc dimineaţa la ora 6.00, le pregătesc micul dejun, conduc copiii la şcoală şi grădiniţă. Ei sunt mereu în vizorul meu. Fac lecţiile cu fiecare, când mă aşez lângă unul la bancă, când la altul, astfel noi pregătim temele pentru acasă. Ştiţi doar că acum programa şcolară este complicată şi ei au nevoie de ajutorul celor maturi. Am trăit mereu pentru copii şi cu copiii”, ne convinge părintele-educator.

Mama adoptivă a celor şapte copii ne mai spune că iubeşte mult copiii şi are grijă de ei ca şi de ai săi. De altfel, are şi doi  copii ai ei, care sunt de-acum maturi şi de sine stătători.

„Concertul „Armonii autumnale” este dedicat Zilei Internaţionale a Invalizilor, la el fiind invitaţi copii din orfelinate, copii cu dizabilităţi şi copii din familii social vulnerabile. Ne bucurăm mult că în acest an am avut ocazia pentru a doua oară să oferim zâmbete şi voie bună acestor copii. Primul concert a fost organizat împreună cu Societatea Culturală „Vatra” de Ziua copiilor. Colaborarea noastră cu Societatea Culturală „Vatra” durează deja trei ani  aducând satisfacţie sufletească acestor copii”, a comunicat în cadrul evenimentului Victoria Musteaţă, Manager PR şi Sponsorizare al Companiei Orange Moldova.

Mai trişti ca noi

La concert au fost prezenţi şi copii din localitatea Calfa, Anenii Noi. Vladimir Golomos este elev în clasa a IV-a la gimnaziul din sat. A venit cu fratele său Mihai şi cu alţi copii pentru prima dată la un concert la Chişinău. Dominaţi de o dispoziţie jovială, copiii au spus că au vizionat un concert frumos şi le-a plăcut cum au dansat şi s-au prezentat formaţiile de copii.

„Suntem doriţi de o muzică frumoasă, de o scenă precum este cea a Palatului Naţional, pentru că venim de la sat şi asta ne lipseşte, iar prin aceste concerte ne mai culturalizăm şi noi un pic”, a recunoscut cu emoţie Ludmila Ceaglic, primar de Calfa, Anenii Noi.

„A devenit deja o tradiţie frumoasă ca în ajunul Zilei Internaţionale a Invalizilor să ne adunăm în această sală superbă şi să-i întâmpinăm pe cei mai trişti ca noi. Este vorba de societatea invalizilor, societatea orbilor din Republica Moldova, Şcoala Auxiliară nr. 7 cu dizabilităţi, Şcoala-internat din Străşeni şi alte instituţii din republică care au venit aici pentru a se bucura de acest concert care a beneficiat de suportul logistic şi financiar al Fundaţiei Orange Moldova. Organizarea unor asemenea evenimente ne face viaţa mai bună şi mai plină de sens”, a conchis Vlad Negruzzi, preşedintele Societăţii Culturale „Vatra”.

La spectacolul muzical teatralizat au evoluat vedete de muzică uşoară şi populară care au pus în valoare obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti.

Anual, peste 2000 de copii, părinţi, profesori şi persoane cu dizabilităţi se bucură de surprizele spectacolului „Armonii autumnale”. În cadrul programului său cultural, Fundaţia Orange Moldova susţine mai multe evenimente cultural-artistice dedicate copiilor defavorizaţi, cu scopul de a-i apropia de valorile culturale autohtone şi pentru a-i integra activ în societate. Astfel, surprizele pentru micii spectatori vor continua să vină din partea Fundaţiei Orange şi în ajun de An Nou.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.
Victoria Popa

Victoria Popa

Victoria Popa

Ultimele articole de Victoria Popa (vezi toate)