WikiLeaks: Reorientarea SUA către regiunea Mării Negre, cauză a organizării summitului NATO la Bucureşti

Diplomatul american William Burns admitea în 2007 că SUA nu arătaseră suficient interes faţă de regiunea Mării Negre, dar că organizarea summitului NATO din 2008 la Bucureşti avea ca scop schimbarea acestei abordări, potrivit unei note obţinute de WikiLeaks şi publicate de ediţia online a Guardian.

Burns care este în prezent subsecretar american pentru Afaceri Politice era în 2007, înainte de războiul ruso-georgian din august 2008, ambasadorul Statelor Unite în Rusia. El a avut în iunie 2007 o întâlnire tensionată cu preşedintele georgian Mihail Saakaşvili care şi-a exprimat îngrijorarea că administraţia americană subestimează importanţa regiunii Mării Negre în condiţiile în care Rusia şi-a construit o strategie orientată tocmai pe această zonă.

Preşedintele georgian a apreciat că Turcia doreşte să îşi păstreze propria influenţă în regiune prin menţinerea la distanţă a NATO şi a afirmat că o prezenţă occidentală politică şi militară mai mare în regiunea Mării Negre ar avea un efect de disuasiune pentru Rusia şi ar consolida puterea Georgiei şi Ucrainei.

Saakaşvili l-a avertizat pe fostul ambasador că Rusia se pregăteşte să dezmembreze Georgia. El a subliniat faptul că pierderea Abhaziei ar distruge „coloana vertebrală” a Georgiei, având în vedere că regiunea separatistă are potenţialul de a tripla economia georgiană.

În legătură cu problema transnistreană, Saakaşvili a afirmat că preşedintele moldovean din acea perioadă, Vladimir Voronin, i-a spus că nu se mai aştepta ca ruşii să se implice în soluţionarea disputei şi că se va adresa Uniunii Europene pentru asistenţă pe această temă. Însă Saakaşvili s-a declarat încrezător că Rusia ar putea fi convinsă să se implice în problema transnistreană ca şi în legătură cu Osetia de Sud sau Abhazia.

Potrivit preşedintelui georgian, Putin este ataşat emoţionat de Soci şi consideră că Abhazia are o importanţă strategică din cauza deschiderii sale la mare şi a imenselor resurse de petrol.
WikiLeaks: Nicolas Sarkozy l-a numit mincinos pe ministrul rus de Externe

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, l-a calificat în 2008 drept mincinos pe şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, în cadrul negocierilor foarte dificile cu Moscova pe tema conflictului cu Georgia, se arată într-o notă diplomatică americană publicată de WikiLeaks.

Vorbind cu o diplomată americană, aflată în post la Moscova, despre rezultatul unei medieri a lui Nicolas Sarkozy, datând din 8 septembrie 2008, un diplomat francez, Philippe Lefort, a vorbit despre o „atmosferă destul de apăsătoare”, potrivit acestei telegrame diplomatice americane citată miercuri seara de cotidianul „Le Monde”.

„La un moment dat, Sarkozy l-a luat de revere pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi l-a calificat drept mincinos în termeni foarte vehemenţi”, arată ambasada americană în nota sa. „Sarkozy pare să fi avertizat Rusia că poziţia sa de «putere serioasă» este grav afectată de refuzul acesteia de a-şi respecta obligaţiile”, precizează documentul.

În august 2008, armata rusă a invadat o parte din Georgia, aliat al Statelor Unite, pentru a respinge forţele georgiene care încercau să preia controlul regiunii separatiste proruse Osetia de Sud. La încheierea medierii franceze, forţele ruse s-au retras din teritoriile georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, care şi-au proclamat ulterior independenţa cu susţinerea Moscovei.

Pentru americani, conflictul s-a tradus printr-un scenariu de „tipul celui cipriot”, cu o ocupaţie militară rusă care ar urma să dureze mai mulţi ani, potrivit unei alte telegrame difuzate de WikiLeaks. (mediafax.ro)