Wikileaks: Olli Rehn aprecia, în 2007, că influenţa SUA asupra României ar fi utilă în cazul Kosovo

Lumi paralele

Fostul comisar european pentru Extindere Olli Rehn aprecia, în 2007, eforturile SUA pentru a promova unitatea UE privind independenţa Kosovo, notând că influenţa Washingtonului asupra României ar putea fi utilă, se arată într-o telegramă a ambasadei americane din Finlanda, publicată de WikiLeaks.

La 19 iulie 2007, ambasadorul american la Helsinki de la acea vreme, Marilyn Ware, s-a întâlnit cu Olli Rehn, pe atunci comisar european pentru Extindere. Rehn era pesimist în ceea ce priveşte Kosovo şi foarte dezamăgit că liderii sârbi nu înţeleg că acţiunile cinice ale Rusiei în cadrul Consiliului de Securitate al ONU sunt contrare intereselor pe termen lung ale Serbiei, potrivit telegramei redactate la 20 iulie 2007.

El a preconizat că Statele Unite şi fiecare stat membru UE vor fi nevoite în final să ia o decizie privind recunoaşterea unilaterală a independenţei Kosovo. Unanimitatea Uniunii Europene nu va fi posibilă în acest caz, dar recunoaşterea “de către SUA şi 15-20 de state membre” UE va fi necesară pentru a demonstra Rusiei că nu poate “dicta politica de securitate a Europei”.

Rehn şi-a exprimat aprecierea faţă de eforturile SUA pentru a promova unitatea UE privind independenţa Kosovo, notând că influenţa Washingtonului asupra României ar putea fi utilă. El a subliniat că România este deosebit de sensibilă la argumentele Rusiei privind stabilirea unui precedent internaţional privind minorităţile etnice şi a sugerat că SUA ar putea juca un rol util pentru a convinge Bucureştiul că nu este aşa.

Comisarul european i-a mai spus atunci ambasadorului american că opoziţia preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, va complica procesul de aderare a Turciei la UE, dar nu trebuie neapărat să-l blocheze, dacă UE gestionează procesul cu atenţie. Sarkozy a promis electoratului francez că va încerca să încetinească sau chiar să blocheze aderarea Turciei şi “nu trebuie subestimată determinarea lui”, se arată în telegrama publicată de WikiLeaks.

Rehn a prezentat o posibilă soluţie la această problemă, potrivit căreia UE ar putea fi nevoită să redacteze noi concluzii, care să-i permită lui Sarkozy să spună francezilor “am introdus parteneriatul privilegiat în discuţia UE”. În acelaşi timp, aceste concluzii ar trebui să includă un limbaj care să le permită turcilor să spună că, dacă îşi menţin cursul, încă mai au un control asupra perspectivelor de aderare la UE pe termen lung. “Nu este foarte elegant, dar aşa funcţionează UE”, a spus Rehn zâmbind, potrivit textului telegramei. (mediafax.ro)

 

The following two tabs change content below.