WIKILEAKS // Fostul ambasador al Ucrainei la Chişinău, Pirojkov: „Rusia vrea să facă din R. Moldova un obstacol în calea extinderii NATO spre Est”

„Moldova este un element în marele joc geopolitic al Moscovei în regiunea Mării Negre, pentru a păstra controlul asupra unei zone de instabilitate ce se întinde din Moldova şi Crimeea şi până în Caucaz”, i-a spus în noiembrie 2008 fostul ambasador al Ucrainei la Chişinău, Serghei Pirojkov (foto), fostului ambasador al SUA Asif J. Chaudhry. În contextul „înviorării” relaţiilor politice dintre Chişinău şi Moscova, am decis să publicăm un fragment dintr-un document secret al Departamentului de Stat al SUA publicat de Wikileaks.

Este vorba de o discuţie dintre fostul ambasador al Ucrainei la Chişinău, Serghei Pirojkov, şi fostul ambasador al USA în capitala R. Moldova, Asif J. Chaudhry, despre problemele de hotar ale autorităţilor moldoveneşti şi celor ucrainene. Documentul dezvăluie locul R. Moldova în marele joc geopolitic al Rusiei în regiunea Mării Negre.

De asemenea, documentul dezvăluie strategia Rusiei faţă de R. Moldova. Conform documentului, după Războiul din Georgia, Moscova a lansat o campanie de apropiere dintre Chişinău şi Tiraspol, voind să demonstreze un model de relaţii pozitive cu Rusia. Observăm că apropierea dintre preşedintele RM, Igor Dodon, şi liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, vine şi de această dată după un conflict, războiul din estul Crimeii.

[…]Pirojkov a subliniat faptul că Rusia încearcă să ignore formatul 5+2 şi să impună modelul său de rezolvare. Ambasadorul Chaudhry a fost de acord, sugerând că Rusia este un factor major şi dacă ar dori să contribuie la soluţionarea acestui diferend, ar fi fost mult mai uşor să se avanseze în această problemă [conflictul transnistrean]. Ambasadorul ucrainean a declarat că Rusia vrea să controleze întreaga Moldovă. Rusia vrea să ţină Transnistria sub controlul său, a afirmat Pirojkov, pentru a supraveghea Chişinăul. Moldova este un element în marele joc geopolitic al Moscovei în regiunea Mării Negre, pentru a păstra controlul asupra unei zone de instabilitate ce se întinde din Moldova şi Crimeea şi până în Caucaz.

Pirojkov a declarat că Rusia vrea ca Moldova şi conflictul transnistrean să fie obstacole în calea extinderii NATO spre Est. Ucraina şi-a exprimat deschis dorinţa să adere la NATO şi aceasta reprezintă provocarea-cheie pentru Rusia în regiune. El a afirmat că Rusia ar face orice pentru a împiedica această intenţie a Kievului şi pentru a opri expansiunea NATO spre Est.[…]

Ambasadorul ucrainean a susţinut că Rusia are propria politică în regiune, care nu coincide cu interesele altor jucători. Rusia nu susţine pachetul de acţiuni al Moldovei şi nu crede că formatul 5+2 va soluţiona ceva, a declarat Pirojkov. [În 2008]Rusia a lucrat direct cu Voronin şi Smirnov. După evenimentele din Georgia, Rusia a avut nevoie de un exemplu pozitiv de colaborare, încercând să îi apropie pe cei doi.

Uniunea Europeană a jucat un rol dublu. Pe de o parte, UE a vrut să vadă Moldova angajată pe calea integrării europene, dar, pe de alta, Europa nu vrea o confruntare cu Rusia. Şi aceasta pentru că primeşte 40% din volumul său necesar de gaze din Rusia. Dependenţa Europei faţă de energia Rusiei face imposibilă pentru UE lupta împotriva poziţiilor Rusiei, a încheiat el[…].          

The following two tabs change content below.