Wikileaks: „Pulbere likes money”; Pulbere: „Aberaţii!”

Marian Lupu a exercitat presiuni asupra preşedintelui Curţii Constituţionale (CC), Dumitru Pulbere, în septembrie 2009. Cel puţin aceasta este informaţia apărută pe site-ul Wikileaks. Acest site cuprinde documente provenite din scurgeri de informaţii, în general din surse anonime. Potrivit informaţiei afişate, Lupu i-a spus lui Pulbere că PCRM e pe moarte şi că „dacă va lua o decizie corectă, va avea grijă de el”. 

Conform site-ului, Marian Lupu a avut o discuţie pe 3 septembrie 2009 cu ambasadorul SUA Ausif Chaudry. În această discuţie, Marian Lupu i-ar fi spus ambasadorului american precum că s-a întâlnit cu Dumitru Pulbere, preşedintele CC pentru a o determina să ia o decizie în favoarea AIE pe 8 septembrie 2009 cu privire la legalitatea alegerii lui Mihai Ghimpu în calitate de preşedinte al Parlamentului. Lupu i-ar fi spus atunci lui Ausif Chaudry că lui Pulbere îi plac banii, însă nu are ce-i da şi de aceea i-a promis că va avea grijă de el.

Contactat de JURNAL, Dumitru Pulbere a afirmat că aceste desecretizări sunt nişte aberaţii şi sunt făcute pentru a-l discredita înainte de 20 septembrie, când CC va examina sesizarea AIE cu privire la interpretarea alineatului 6, articolul 78 din constituţie cu privire la procedura alegerii preşedintelui Republicii Moldova. „Neg categoric acest fapt. Asemenea discuţii nu au fost nu doar cu dl Lupu, dar cu oricare dintre liderii politici din RM… Consider că se face presiune asupra CC, asupra judecătorilor şi asupra mea pentru a mă discredita înainte de 20 septembrie, când vom examina sesizarea a trei deputaţi din alianţă cu privire la interpretarea alineatului 6, art. 78, din Constituţie”, a declarat Dumitru Pulbere.

Marian Lupu a declarat că informaţiile de pe site-ul Wikileaks sunt nişte „minciuni gogonate”. „Asemenea discuţii nu au fost purtate niciodată, la fel ca şi în cazul milioanelor care mi-ar fi fost oferite pentru o funcţie anumită”, a punctat Lupu.

Amintim că pe 20 septembrie curent CC va examina articolul 78 din Constituţie, conform căruia preşedintele trebuie ales cu 61 de voturi din 101. CC se va pronunţa dacă Parlamentul are dreptul să aleagă şeful statului prin simpla majoritate. AIE dispune în Parlament de 59 de mandate, iar Partidul Comuniştilor – de 42.

Vadim VASILIU 

The following two tabs change content below.