Western de prost gust la Chişinău

FLAGRANT // Patru tineri în stare de ebrietate au rănit dintr-o armă pneumatică trei tinere pe străzile capitalei

Trei tinere au fost rănite dintr-o armă pneumatică pe străzile capitalei. Patru tineri au fost arestaţi în noaptea de 11 mai, fiind suspectaţi de comiterea acestui act de huliganism. Băieţii se aflau în stare de ebrietate în momentul comiterii infracţiunii. Fetele s-au ales cu răni uşoare şi au fost internate la Spitalul de urgenţă, toate trei susţinând că persoanele care au tras se aflau într-un automobil model Mercedes de culoare neagră. În urma acestui incident, Legea cu privire la procurarea şi deţinerea armelor pneumatice urmează să fie revizuită. În prezent, orice cetăţean poate deveni proprietarul unei asemenea arme, fără a fi nevoie de a o înregistra.

Verde pentru huligani

Semaforul arăta culoarea verde. Tatiana nu a reuşit să traverseze până la capăt trecerea de pietoni de la intersecţia străzilor Ştefan cel Mare cu Vlaicu Pârcălab şi a simţit o înţepătură la piciorul drept.
„Am crezut că vreun copil a aruncat o piatră, însă când am pus mâna pe picior am văzut că e în sânge”. Primul apel telefonic pe care l-a făcut tânăra de 24 de ani a fost către prietenul ei Andrei, care a dus-o la Spitalul de urgenţă, unde se şi află fata până în prezent. Abia mai târziu a devenit cunoscut faptul că, cu o oră mai devreme de acest incident, în jurul orei 20, pe strada Mircea cel Bătrân, sectorul Ciocana, în împrejurări asemănătoare, a fost rănită la picior o altă femeie. Iar la ora 22, la trecerea de pietoni de pe strada Albişoara, sectorul Râşcani, o a treia tânără a fost rănită la un deget de la mâna stângă.

„După ce au împuşcat în mine, am auzit râsete din maşina în care se aflau tinerii”, spune femeia rănită în mână. Toate trei victime susţin că persoanele care au tras din armă în direcţia lor erau într-un automobil model Mercedes, de culoare neagră, cu numere de înmatriculare transnistrene. Peste trei ore de la săvârşirea primei infracţiuni, poliţia a reţinut în sectorul Ciocana patru tineri suspectați că ar fi implicaţi în împușcăturile din capitală.

„După ce am fost anunţaţi, răufăcătorii au fost prinşi timp de 40 de minute. Dacă poliţia ar fi fost anunţată mai din timp, huliganii ar fi fost prinşi şi mai devreme”, a menţionat Nicolae Macovei, şeful Direcţiei Ordine Publică MAI, adăugând că la poliţie a parvenit primul apel telefonic abia după ce a fost adusă la spitalul de urgenţă a treia victimă, adică după ora 22.

Asta este arma!

În automobilul în care se aflau tinerii reţinuţi a fost găsită şi o armă pneumatică model Ij-38, din care, potrivit viceministrului de interne Iurie Cheptănaru, au fost rănite cele trei tinere.
„La faţa locului săvârşirii infracţiunii s-a ridicat un glonte. Un glonte a fost extras şi din arma care se afla în automobilul reţinut de poliţie. Iată anume din acest pistol pneumatic s-a tras în cele trei tinere”, a declarat viceministrul de Interne, în cadrul unei conferinţe de presă, demonstrând jurnaliştilor arma învelită în câteva pagini de ziar.

Pe moment, tinerii se află în arest preventiv la comisariatul de poliţie din sectorul Ciocana, fiind suspectaţi de comiterea unor acte grave de huliganism. Persoanele bănuite sunt doi fraţi din satul Donici, raionul Orhei, un tânăr din satul Ciripcău, raionul Floreşti, băiatul de la volanul automobilului fiind domiciliat în comuna Truşeni, Chişinău, vârsta lor fiind cuprinsă între 24 şi 26 de ani.

„Tinerii erau în stare de ebrietate. Plimbându-se prin oraş cu automobilul, au hotărât să se distreze şi au început să împuşte în fete. Ei se jucau. Cel care a împuşcat era unul din fraţi, căruia de fapt îi aparţine arma pneumatică”, a declarat Chiril Moţpan, şeful Centrului de presă MAI.

Mai multe asemenea cazuri

Părinţilor celor doi fraţi din satul Donici nici prin gând nu le trecea că fiii lor pot fi implicaţi în acte de huliganism. „Fiii mei sunt ca nişte fete de ascultători. Unul nici nu este în Moldova. El este plecat la Moscova de mai bine de două săptămâni, iar celălalt este la Chişinău, face mobilă. Dar ce s-a întâmplat? Ce au mai făcut?”, a întrebat mama băieților. Femeia susţine că fiii ei nu aveau vreo armă la ei. Dacă tinerii vor fi găsiţi vinovaţi, ar putea fi traşi la răspundere penală şi riscă până la şapte ani privaţiune de libertate sau se pot alege cu o amendă.

Acest caz nu este unicul în capitală. La mijlocul lunii februarie, tot dintr-o armă pneumatică s-a tras şi în sectorul Ciocana în troleibuzul nr. 24 şi în două taxiuri. Ceva mai devreme, pe zece februarie curent, la ora 8 dimineaţa, în automobilul unei tinere de 24 de ani care se îndrepta spre universitate, un bărbat necunoscut a tras o serie de gloanţe dintr-o armă pneumatică. Deşi fata s-a adresat la sectorul de poliţie din sectorul Centru, a descris maşina în care se afla bărbatul care a tras, a specificat numărul de înmatriculare şi modelul acesteia, a adus cartușele, cazul ei, la fel ca şi cele din transportul public, a rămas nedescoperit.

Tot în ziua de 11 mai, judecătoria sectorului Râşcani a decis că Adrian Nichifor, cercetat penal că ar fi omorât fratele comisarului din Nisporeni, va rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile.
„Uneori, fără să oprească Mercedesul lui negru, scotea arma pe fereastră şi împuşca vitele care păşteau pe marginea drumului”, susţin locuitorii satului de baştină al lui Nichifor. Faptul că bănuitul este deţinătorul unui arsenal din 119 arme i-a motivat pe colaboratorii MAI să revadă Legea cu privire la eliberarea permiselor pentru armele de foc.

Cât priveşte armele pneumatice, legislaţia R. Moldova permite ca acestea să nu fie înregistrate, fiind considerate arme sportive. Respectiv orice cetăţean este în drept să procure o armă pneumatică fără a avea nevoie de vreun permis. În urma incidentului din 11 mai, conducerea organelor de forţă promit că vor înainta un proiect de lege care va prevedea şi înregistrarea armelor pneumatice.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.