Washingtonul are un plan B vizând instalaţiile nucleare din Iran

Consilierul american pentru securitate naţională Tom Donilon l-a informat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu asupra unui plan B al Statelor Unite privind lovituri preventive împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, scrie cotidianul israelian „Haaretz” în ediţia de duminică.

Donilon, consilierul preşedintelui american Barack Obama, s-a întâlnit cu Netanyahu în urmă cu două săptămâni, în cadrul unei cine de trei ore, scrie ziarul israelian.

„Donilon a încercat să facă înţeles faptul că Statele Unite se pregătesc în mod serios pentru posibilitatea ca negocierile (cu Teheranul asupra programului său nuclear controversat) să conducă la un impas şi că, atunci, va fi necesară o opţiune militară”, afirmă Haaretz.

„Nu comentăm ceea ce se discută în cursul reuniunilor diplomatice cu uşile închise. Dar articolul este plin de erori factuale”, a declarat pentru AFP un oficial israelian întrebat în acest sens.

Această informaţie este publicată în contextul în care candidatul republican în alegerile prezidenţiale Mitt Romney urma să întâlnească, duminică, o serie de lideri israelieni la Ierusalim, în cadrul unui turneu menit să evalueze talia acestuia pe plan internaţional.

Romney a criticat în cursul campaniei politica adversarului său faţă de Iran, inamic declarat al Israelului, promiţând sancţiuni mai severe în cazul în care va fi ales.

Israelul, considerat unica putere nucleară din regiune, un statut asupra căruia menţine ambiguitatea, prezintă programul nuclear iranian ca pe o ameninţare la adresa existenţei sale, referindu-se la declaraţiile repetate ale liderilor Republicii islamice care prezic sau doresc dispariţia acestuia.

Principalii oficiali israelieni, cu Netanyahu în frunte, agită periodic ameninţarea cu o operaţiune militară, exprimându-şi îndoielile asupra eficienţei sancţiunilor împotriva regimului de la Teheran, care protestează subliniind caracterul civil al programului său nuclear. (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)