Vrere de primar

_95F0394 for scdLa Ciorăşti, Nisporeni, se desfăşoară proiecte în valoare de 37 milioane de lei

A construit un apeduct, a deschis o grădiniţă, un centru de sănătate modern, un drum, luptă cu gunoiştile neautorizate, pe care le tratează drept consecinţe ale derapajelor de mentalitate. Nu toată lumea îl acceptă ca primar şi îl susţine în ceea ce face. „Însă e normal să nu plac tuturor”, opinează primarul comunei Ciorăşti, Nisporeni, Valeriu Guţu.

A fost ales pentru prima dată primar în 1993, la 27 de ani. S-a aflat în fruntea satului până în 1999, din 2002 până în 2006, a fost secretar al Consiliului local Ciorăşti, iar din 2007, este primar al acestei localităţi în al doilea mandat consecutiv. Din comuna Ciorăşti mai face parte satul Vulcăneşti, situat la cea mai înaltă altitudine faţă de nivelul mării – 355 m. 90% din populaţia acestei aşezări (1200 de locuitori) le alcătuiesc romii. „În perioada 1993–1999, era foarte greu să realizezi ceva. Acum însă trebuie doar dorinţă şi capacităţi intelectuale pentru a obţine ceea ce îţi propui. Pe moment, în comuna Ciorăşti, se desfăşoară proiecte în valoare de 37 milioane de lei”, susţine primarul.

Servicii medicale de calitate

„Construim un drum de acces spre localitate de 3,5 km. Proiectul este susţinut de Fondul rutier şi are o valoare de 23 mil. de lei. În câteva săptămâni, vom da în exploatare Centrul de sănătate, proiect susţinut de Ministerul Sănătăţii printr-un program finanţat de Banca Mondială. Suntem pe ultima sută de metri. Centrul va fi dotat cu aparataj medical modern ca cetăţenii să beneficieze de servicii medicale de calitate.”

Comuna Ciorăşti, ca şi alte sate din Republica Moldova, se confrunta cu lipsa apei potabile. Valeriu Guţu a reuşit să construiască la Ciorăşti un apeduct cu lungimea de 40 km în valoare de 8 mil. de lei, de care beneficiază 2500 de locuitori, circa 75% din populaţia satului.

Apeduct şi la Vulcăneşti

„Şi la Vulcăneşti, împreună cu partenerii de la Agenţia Elveţiană de Dezvoltare şi Cooperare în RM şi cu finanţare din partea Agenţiei Austriacă din RM, construim un apeduct în valoare de 6 mil de lei. Acesta va fi dat în exploatare către 25 mai 2014”, spune primarul cu mândrie, îndemnându-ne să mergem acolo pe 25 mai curent.

A deschis la Vulcăneşti o grădiniţă, unde copiii romi învaţă limba română şi se pregătesc pentru şcoală. Dintre cei circa 1200 de locuitori ai localităţii, 200 sunt copii de 0–7 ani, fiecare al şaselea locuitor este copil de vârstă timpurie.

Nu se mulţumeşte cu ceea ce a făcut până acum. E în căutarea unor noi proiecte, „ca localitatea să prospere”. În timpul apropiat, urmează să participe la un nou proiect privind termoizolarea gimnaziului şi grădiniţei.

O casă de cultură modernă

Crede că orice sat trebuie să susţină domeniul culturii. A reconstruit casa de cultură de tip sovietic în unul modern. „Avem o sală de ceremonii în interiorul clădirii. În acest an, vom schimba o parte a acoperişului, vom pune pavaj în jurul clădirii. Urmează să o facem funcţională. Vreau s-o transformăm dintr-o casă de cultură de tip sovietic în una modernă şi multifuncţională”, explică alesul local.

Participă la toate proiectele accesibile autorităţilor publice locale. În prezent, administraţia publică locală colaborează în cadrul unui program comun de dezvoltare integrată în cadrul reformei de descentralizare a Republicii Moldova. Aici sunt implicate 30 de primării în perioada 2013–2015. „În această perioadă, vom implementa proiecte mici în valoare de 5–15 mii de dolari. Anul trecut, am înzestrat primăria cu tehnică de calcul pentru a eficientiza funcţionarea administraţiei publice locale. Cetăţeanul trebuie să beneficieze de servicii de calitate.”

Atelierul de ceramică

În acest an, la Ciorăşti, urmează să fie construită o piaţă meşteşugărească. „Noi avem în sat unicul meşter popular de ceramică din R. Moldova, Zaharia Triboi. Intenţionăm să-i delimităm în casa de cultură două camere în care să cultive dragostea tinerei generaţii faţă de meşteşugul său”, spune Valeriu Guţu.

Comuna Ciorăşti este un sat verde, frumos, înconjurat de păduri şi lacuri, cu o natură care te îndeamnă să o păstrezi, însă nu toţi conştientizează acest lucru. Primarul nu reuşeşte să înlăture toate gunoiştile neautorizate. „Avem mult de lucru la capitolul mentalitate. Trebuie să discutăm mult cu ei. Trebuie să înţeleagă că avem nevoie de un serviciu comunal, pentru că Dumnezeu ne-a dat un loc de rai”, cum îl numesc băştinaşii.

The following two tabs change content below.