Vremea se răceşte brusc

În a doua parte a săptămânii, vremea rece va pune stăpânire pe întreaga republică

web-weather-rain-gettyÎncepând de astăzi, toate blocurile din capitală vor primi căldură. Părerile însă sunt împărţite, dacă familiile cu copii mici aşteaptă cu nerăbdare agentul termic, pensionarii sunt împotrivă. Nu se ştie deocamdată dacă şi cei care au datorii mai mari de 20000 de lei vor primi căldură. Săptămâna a început cu vreme frumoasă, însorită şi temperaturi de până la +21 de grade, însă, spre sfârşit, acestea vor scădea brusc şi este posibil să cadă primii fulgi.

Marți, cerul va fi variabil, iar vremea – ușor instabilă. Se anunţă averse în nordul Republicii Moldova. Regimul termic rămâne același, +21 grade Celsius, iar în orele nocturne se vor înregistra +11 grade. Vântul va sufla moderat, cu până la 6 metri pe secundă. Miercuri, vremea se va strica. Meteorologii anunță averse pe întreg teritoriul republicii. Temperaturile vor coborî cu câteva valori înregistrându-se pe timp de zi +19 grade Celsius, iar noaptea +9 grade. Vântul va sufla moderat. Potrivit meteorologilor, în a doua parte a săptămânii, vremea rea va pune stăpânire pe întreaga republică. În noaptea de vineri spre sâmbătă, se vor înregistra -1..-4C și +3 +6C, pe timp de zi. În noaptea de sâmbătă spre duminică, vor fi -2 -5C, iar duminică – +6 +9C, pe timp de zi.

Familiile cu venituri mici din municipiul Chişinău care au beneficiat în anul trecut de ajutor social pentru achitarea energiei termice, gazelor naturale, lemnelor şi cărbunilor folosite pentru încălzire, trebuie să-şi reînnoiască cererile de confirmare pentru a beneficia de compensaţii şi în sezonul de încălzire 2014–2015. Conform Dispoziţiei nr. 929-d a primarului general, beneficiarii de ajutoare sociale din anii precedenţi vor depune cereri de confirmare şi anchete sociale, prin care vor informa că situaţia materială a familiei nu s-a îmbunătăţit.


De astăzi, Chişinăul primeşte căldură

Începând de astăzi, 21 octombrie, toate blocurile din capitală vor fi conectate la agentul termic, decizia a fost luată ieri în cadrul unei şedinţe operative municipale. Conectarea tuturor consumatorilor la agentul termic va dura aproximativ trei zile. „Pe 24 octombrie, se așteaptă vreme rece, chiar temperaturi de minus. Patru zile la rând se vor înregistra între 7 şi 8 grade Celsius ziua și 2-3 grade Celsius noaptea. Întrucât procesul de conectare durează vreo patru zile, de mâine va începe livrarea agentului termic. Nu trebuie să încercăm răbdarea consumatorilor”, a declarat primarul capitalei Dorin Chirtoacă.
Cu toate acestea, nu toţi locatarii sunt de acord să fie conectaţi la agentul termic, deoarece nu sunt încă pregătiţi financiar să achite facturile la căldură. „De la începutul lunii octombrie, noi ne încălzim cu reşoul electric, am copil mic şi e frig în apartament. La grădiniţă e frig, acasă e frig, decât să dăm bani pe medicamente, mai bine achităm facturile la căldură”, precizează Inga Fieraru, locuitoare a sectorului Buiucani. Cristina Feodoraş, o altă locuitoare a municipiului Chişinău, ne spune că este de asemenea pentru ca să fie livrat agentul termic, deoarece va consuma mai puţină energie electrică.

Până acum, facturile pentru încălzire au fost achitate în proporție de 96%, cu 7% mai mult față de perioada anului precedent. Astfel, 136 de mii de apartamente nu au datorii pentru căldură, 22300 de locuințe au datorii în mărime de până la o mie de lei, 15345 – între 1000 și 3000 de lei și 2764 de consumatori au datorii de peste 20000 de lei.


Unii sunt gata să îndure frigul

Cei mai revoltaţi sunt pensionarii şi persoanele care au salarii mici. Aceştia sunt gata să îndure frigul pentru a economi bani. „Eu am o pensie de 700 de lei, am plătit căldura pentru anul trecut până în septembrie şi acum se începe din nou. Da, mi-i frig, dar pot să mai rabd”, se plânge pensionara Ecaterina Rusu din sectorul Botanica. Corina Mereuţă din sectorul Buiucani crede că Dorin Chirtoacă a glumit când a anunţat despre livrarea agentului termic. „Nu sunt de acord cu decizia luată de dl Chirtoacă, timpul încă ne permite să stăm şi fără căldură. Înţeleg că e campania electorală, însă edilul ar trebui să întrebe şi consumatorii dacă sunt de acord. La urma urmei, să fie conectate acele blocuri care sunt de acord. Salariile noastre nu ne permit luxul de a achita agentul termic de pe acum”, a spus femeia. Instituțiile medicale și de învățământ au avut liber să se conecteze la căldură de pe 14 octombrie în regim de vară. Până acum, au fost conectate la agentul termic cinci instituții de învățământ și trei instituții medicale.

The following two tabs change content below.