Vremea instabilă se va menține până pe 11–12 iunie pe întreg teritoriul republicii

Foto: Nadea Roșcovanu

Ploile cu grindină din această săptămână au distrus sute de hectare de culturi, drumuri, au inundat case și beciuri, iar un bărbat din satul Scăieni, raionul Dondușeni, a decedat fiind luat de viitură. R. Moldova a importat din Federația Rusă două mii de rachete antigrindină, care au costat 12 milioane de lei, și care la 4 iunie au fost repartizate în 132 de puncte de lansare. Am încercat să aflăm de la Serviciul special pentru influențe active asupra proceselor hidrometeorologice dacă au suficiente mijloace pentru a face față ploilor cu grindină, însă reprezentanții acestei structuri de stat au refuzat să ne ofere detalii legate de activitatea lor.

De la începutul săptămânii ploile cu grindină au făcut ravagii în mai multe raioane din republică, distrugând sute de hectare de culturi, iar un bărbat și-a pierdut viața. Tragedia s-a întâmplat marți, 4 iunie, în satul Scăieni, raionul Dondușeni, în timp ce bărbatul de 54 de ani se întorcea cu vitele de la păscut. Acesta era însoțit de doi consăteni care nu l-au putut salva.

Pe 5 iunie ploaia a făcut prăpăd și în satul Frumușica din raionul Florești. Vacile care erau priponite pe un câmp din localitate au rămas sub apă, numai capetele li se vedeau, susțin localnicii. Tot pe 5 iunie în satul Cobani, raionul Glodeni, și în Braniște, raionul Râșcani, a plouat cu gheață de mărimea unei nuci, culturile fiind distruse, iar drumurile transformate în râuri. Administrația Publică Locală, agenţii economici în a căror subordine se află lacurile de acumulare, sunt avertizați să acorde atenţie sporită stării barajelor, podurilor, căilor de evacuare a apei.

Patru persoane din satul Cucoara au fost evacuate

Din cauza ploilor căzute în perioada 2-4 mai, au avut de suferit mai multe câmpuri agricole din republică. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ploaia a produs pagube în mai multe gospodării agricole, inclusiv în satul Lencăuţi, Ocnița, unde au fost afectate 120 ha de floarea-soarelui şi 130 ha de livezi. Angajații Inspectoratului au fost solicitați la lichidarea consecințelor ploilor torențiale ce au afectat satele Roșu, Etulia, Chircani, Cucoara ale raionului Cahul, dar și localitatea Ciobalaccia a raionului Cantemir. În satul Cucoara, salvatorii au evacuat patru persoane, inclusiv doi minori, din casele inundate. În urma ploilor au fost deteriorate în total 2.85 km de drumuri locale în localitățile Șaptebani, Alexandrești, Borosenii Noi și Răcăria, raionul Râșcani. Mai mult, în raionul Glodeni și Râșcani pompierii au pompat apa din 14 beciuri și gospodării particulare.

Rachete antigrindină avem, dar…

În acest an, R. Moldova a importat din Federația Rusă două mii de rachete antigrindină, care au costat 12 milioane de lei, și care la 4 iunie au fost repartizate în 132 de puncte de lansare. Potrivit ministrului Agriculturii, Nicolae Ciubuc, achiziţia a fost necesară pentru a proteja culturile aflate în pericol din cauza ploilor cu grindină care sunt tot mai frecvente. Am încercat să aflăm de la Serviciul special pentru influențe active asupra proceselor hidrometeorologice dacă au suficiente mijloace pentru a face față ploilor cu grindină, însă reprezentanții acestei structuri de stat au refuzat să ne ofere detalii legate de activitatea lor.

Potrivit șefei adjuncte a Centrului Meteorologic de Stat, Tatiana Dabija, vremea instabilă se va menţine până pe 11-12 iunie pe întreg teritoriul republicii. Astfel de perioadă instabilă a vremii a avut loc în 2010, când, după o perioadă lungă de precipitații abundente, debitul râului Prut s-a mărit, rupând digul de protecție din marginea satului Nemțeni, iar apa a acoperit jumătate din sat, după care s-a extins spre Obileni, Sărăteni și Cotul Morii, ultimul dispărând de pe hartă.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)