Vremea instabilă face ravagii

COD GALBEN // 100 de localităţi au rămas fără curent electric, vântul puternic a smuls acoperişuri, a doborât copaci

Ploile cu grindină au distrus culturile agricole

Potrivit serviciului de presă al Departamentului pentru Situaţii Excepţionale (DSE) din cadrul MAI, în zilele de 24, 25, 26 iunie, mai multe localităţi din ţară au rămas fără curent electric în urma ploilor însoţite de vânt puternic. În acest interval de timp, circa 100 de localităţi din ţară au rămas fără curent electric. Este vorba în special de raioanele Căuşeni, Ştefan-Vodă, Leova, Hânceşti, Cimişlia, Străşeni, Anenii Noi, Călăraşi, Ialoveni, Orhei, Criuleni, Nisporeni, Teleneşti, Ungheni. Ofiţerul de presă din cadrul Departamentului pentru Situaţi Excepţionale, Liliana Puşcaşu, a informat că în dimineaţa zilei de 27 iunie doar 15 localităţi din Căuşeni, Teleneşti, Ştefan-Vodă, Leova, Străşeni rămâneau în continuare fără curent electric, lucrările de reparaţie pe linie urmând să fie executate de către „Red Union Fenosa”.

La Ruseni un arbore uriaş a căzut peste un bloc locativ

Un dezastru s-a produs în satul Costuleni, raionul Ungheni, unde 26 ha de culturi agricole, dintre care 14 ha de sfeclă de zahăr şi 12 ha de grădini particulare, au fost distruse de ploi cu grindină. Vântul puternic a făcut ravagii şi în satul Ruseni, raionul Anenii Noi. Un arbore a căzut peste un bloc locativ cu trei niveluri şi i-a deteriorat acoperişul, două balcoane, o fereastră şi firele de alimentare cu energie electrică a acestui bloc. Vântul puternic a mai smuls 30 de foi de ardezie de pe acoperişul casei de locuit şi al unui şopron din satul Pervomaiscoe, raionul Hânceşti. Totodată, serviciul de presă al DSE anunţă că cel mai mare pericol pentru gospodăriile şi vieţile oamenilor îl reprezintă riscul alunecărilor de teren. Liliana Puşcaşu a menţionat că zonele cu risc mai mare de alunecări de teren sunt oraşul Lipcani, raionul Briceni, satul Bălăneşti, raionul Nisporeni.

Apele Prutului şi ale Nistrului nu se vor ridica la nivel critic în următoarele zile

Pe 6 iulie, va fi marcat un an de la inundaţiile de pe Prut care au distrus satele Nemţeni şi Cotul-Morii. Contactat de JURNAL, Gheorghe Filipschi, primarul satului Nemţeni, a declarat că pe moment situaţia nu este una critică. Primarul spune că deocamdată apa Prutului nu dă semne că va ieşi din albie. Acum  se află în faza incipientă construcţia celui de-al doilea dig de pe Prut de lângă satul Nemţeni. Acesta va proteja satul de eventuale revărsări. Primarul satului Cotul-Morii, Lucia Guştiuc, a declarat pentru JURNAL că la ora actuală nu există pericol de inundaţii pentru sat. Şeful adjunct al Direcţiei Hidrologie a Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Nina Bălan, spune că deocamdată putem dormi liniştiţi. „Pericol de creştere a nivelului apei se atestă, în momentul de faţă, doar la râurile mici. Pe râurile mari, precum Nistru şi Prut, înainte de ploile declanşate pe 24 iunie, se atesta un nivel al apei sub normă. Aşadar, apele Nistrului şi Prutului nu se vor ridica la un nivel critic în următoarele zile, iar pericolul unor inundaţi este foarte mic”, afirmă Nina Bălan. Totodată, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a comunicat că vremea instabilă va persista până pe 30 iunie.

Vadim VASILIU