Vremea de cules pietrele

Val-Butnaru

Un subiect, ce-i drept, destul de controversat a provocat discuții aprinse și a polarizat spectatorii. Am în vedere subiectul cu pompierii din emisiunea „Ora de ras”. Pe acest val al discuțiilor aprinse apar, însă, tot felul de căpușe, care încearcă să deturneze sensul adevărat al polemicii. L-am văzut, pe rețele, pe un tânăr care, făcând praf emisiunea (și e dreptul lui s-o facă!), trece elegant la teza preferată a buhăieșilor: nu e nicio diferență între Jurnal TV și posturile Căpcăunului din holdingul Goebbels TV! Ambele fac propagandă!

Până a-i răspunde acestui tânăr, aș vrea să-mi expun și eu opinia pe marginea subiectului cu pompierii. Autorii emisiunii au promis că vor reveni duminica viitoare cu unele explicații. Eu cred că nu e nevoie nimic de explicat sau de justificat. Ceea ce rămâne de făcut este să-și ceară scuze pentru gafa comisă și să meargă mai departe. A greși e omenește. Mai ales cei care au un volum mare de muncă sunt supuși riscului de a greși mult mai mult decât cei care stau pe tușă și comentează. Nu e greu să greșești într-un gen atât de dificil cum e pamfletul, greu este să-ți recunoști greșeala. Gata, întoarcem fila.

Să revenim la teza preluată de tânărul nostru din repertoriul buhăieșilor. Apropo, nu v-ați întrebat niciodată din ce trăiesc băieții ăștia care nu fac nimic, ci doar îi critică pe cei care fac ceva? Dacă nu faci nimic, ci doar lehăiești cât îi ziulica de mare, înseamnă că cineva te plătește pentru asta, nu? Ei bine, nu vă grăbiți cu răspunsurile: a fost doar o simplă întrebare dostoievskiană.

Așadar, să ne lămurim ce e cu dihania asta de propagandă care devorează Jurnal TV. Recunosc: nu este nimic mai jenant decât să-ți aperi postul la care lucrezi. Chestia asta ar trebui s-o facă numeroasele ong-uri de presă care-s specializate în deontologie, dar fiindcă ele tac, trag concluzia că deontologii de toate orientările sunt de acord cu învinuirile.

În viziunea lor, în ce constă propaganda de la Jurnal TV? În două chestiuni: critica constantă și virulentă, uneori, a guvernării cleptocrate condusă de bagheta Coordonatorului și susținerea primei forțe politice protestatare Platforma DA și a liderului Andrei Năstase.

Să mai fac o paranteză. În timpul campaniei prezidențiale, când JTV a sprijinit-o masiv pe Maia Sandu, nu l-am văzut pe niciun deontolog să strâmbe din nas. Nimeni n-a spus că-i pute a propagandă când era atâta Maia Sandu pe sticlă. Consecvența, mon cherilor, consecvența!

Atunci, în 2010, când Jurnalul vorbea despre fărădelegile Căpcăunului, nimeni nici nu voia să ne asculte. Acum doar retardații nu aruncă în el cu pietre. Acum sfânta revoltă și neprihănita mânie le animă sufletele și inimile comsomoliste. Culmea, chiar și la Bucureşti și la Bruxelles, via Washington, se discută acele lucruri pentru care noi eram bătuți cu pietre în 2010.

Înțeleg bine că aceste presiuni se fac cu scopul ca noi s-o lăsăm mai moale cu criticile la adresa Căpcăunului. Dacă sunt arestați oamenii care au protestat pașnic împotriva acestui regim, noi trebuie să fim echidistanți și să admitem că e normal să fii aruncat în închisoare pentru un drept constituţional de a protesta. Mă mir de ce nu a fost arestată bătrâna care tot dădea în polițiști cu poșeta ei cam uzată?

Dacă este batjocorită public o judecătoare care a dat dreptate Platformei DA după colectarea celor 400.000 de semnături, Jurnal TV nu trebuie să-i ia apărarea. E propagandă! Dacă procurorii vin noaptea cu percheziţii la un bătrân și-i spun în zeflemea că poate să se plângă la CEDO dacă nu-i place ceva, noi nu trebuie să ne revoltăm. Fiica acestui bătrân este o cunoscută adversară politică a Căpcăunului și JTV ar face propagandă dacă s-ar plasa de partea avocatei hăituite.

Poate că cineva consideră pe bune că anume în acest fel ar trebui să ne comportăm ca ziariști și cetățeni. Eu nu cred astfel. N-am să fiu echidistant și deontolog cu hoții, cu coordonatorii mafiei, cu agenții Kremlinului, cu detractorii idealurilor românești și cu bunul-simț.

După această mărturisire, aștept să fiu citat la Consiliul de Presă și la alte instanțe morale de presă. Cu condiția să existe moralitate în țarcul nostru.

Val BUTNARU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău