„Vrem să avem un spital modern”

Conf. univ. dr. Sergiu Ungureanu, medic-şef adjunct al Spitalului Clinic Republican: „Contează rezultatul final al oricărei intervenţii chirurgicale, indiferent de complexitate”

Conf. univ. dr. Sergiu Ungureanu, medic-şef adjunct al Spitalului Clinic Republican (SCR), practică chirurgia de mai bine de un sfert de secol, timp în care a făcut mii de intervenţii, în urma cărora a salvat vieţi omeneşti. Pasionat de profesia sa, chirurgul îşi dedică majoritatea timpului meseriei. Îi mulţumeşte Domnului pentru harul ce-l are şi pentru viaţa de zi cu zi. Doctorul Sergiu Ungureanu îşi doreşte ca comunitatea medicilor din Republica Moldova să fie respectată şi preţuită.

În timpul anilor de şcoală, petrecuţi în localitatea Horăşti, raionul Ialoveni, a fost bun la mai multe obiecte, fiind premiant la olimpiade de nivel republican. Din toate propunerile venite de la cei opt fraţi ai săi mai mari, el fiind mezinul, a ales domeniul medicinei. „Am ales să fiu doctor şi din cauza tatălui meu care se îmbolnăvea deseori. Voiam să-l ajut cu ceva”, îşi aminteşte medicul.

Chirurgi notorii

A studiat la Universitatea de Medicină „Nicolae Testemiţanu”, la Facultatea de Medicină Generală. De fapt, primele „experimente în chirurgie” le-a încercat în copilărie, când le făcea rezecţii broaştelor de la baltă. De când se ştie, a fost tentat să se implice în situaţiile mai complicate, aşa a ales şi chirurgia. L-au impresionat pe parcursul anilor de studii mulţi chirurgi care i-au fost dascăli, ghizi în acest domeniu complicat, unul dintre ei a fost şi regretatul profesor-chirurg Boris Golea. Şi-a făcut doctorantura la catedra profesorului Eugen Maloman, o altă somitate în chirurgia de la noi.

„Este un chirurg şi un profesor irepetabil. Cred că profesorul Maloman are cel mai mare număr de chirurgi instruiţi în Moldova. Am avut şi eu norocul să mă aflu sub aripa lui”, mărturiseşte doctorul.

Intervenţii medicale de cinci ore

După facultate, a fost repartizat la Colegiul de Medicină din Orhei, unde a fost profesor timp de patru ani. Paralel, făcea ture în secţia chirurgie a spitalului din oraş, fără a fi salarizat. În inima Codrilor a făcut şi rezidenţiatul. Tot la Orhei, prin anul 1986, a făcut prima intervenţie chirurgicală – o apendicită, ca şi orice chirurg începător. Acum, face zilnic operaţii în vastul domeniu al chirurgiei abdominale, inclusiv în chirurgia laparascopică, excepţie făcând chirurgia toracică vasculară, neurochirurgia şi traumatologia. Intervenţiile au diferite grade de complexitate, dar, din domeniul său, cea mai dificilă este rezecţia pancreatico-duodenală, care poate dura mai bine de cinci ore.

„Intervenim în cazuri care, acum un deceniu, erau trecute cu vederea”

Referindu-se la sănătatea populaţiei de acum un deceniu şi la cea din prezent, chirurgul Ungureanu este de părerea că numărul intervenţiilor chirurgicale este constant, dar s-a schimbat structura intervenţiilor lor. Acum zece ani, predominau anumite patologii, de exemplu, ulcerele gastro-duodenale. În prezent, incidenţa ulcerului s-a micşorat radical, în timp ce s-a mărit cea a herniilor, a bolii de reflux gastro-esofagian. În prezent, intervenim în cazuri care, acum un deceniu, erau trecute cu vederea”, explică doctorul.

„Lucruri care erau de vis cândva în medicină încep să devină realitate”

Nivelul medicinei diferă de la un an la altul, practicându-se tot mai mult tehnicile mini invazive. „Lucruri care erau de vis cândva în medicină încep să devină realitate şi în Republica Moldova. Mă refer la blocul nou al SCR, construit din fonduri europene, cu 16 săli de operaţii care corespund tuturor cerinţelor, dotate cu tehnică prin intermediul proiectelor, bloc ce va fi deschis probabil în acest an. În afară de aceasta, am în vedere etapa de reconstrucţie a spitalului, care va dura până în anii 2017-2018. Vrem să avem un spital modern. Pe lângă calitatea actului medical spre care tindem mereu, ne dorim creşterea nivelului de asistenţă medicală prin intermediul tehnologiilor, dar şi al condiţiilor din spital”, ne informează medicul-şef adjunct al SCR.

Experienţă acumulată la stagii în străinătate

A făcut stagii peste hotare culegând experienţă, noi cunoştinţe. Primele deschideri pentru medicul Ungureanu s-au produs la Lyon şi Strasbourg, Franţa (1998). După acest stagiu important care, explică el, „mi-a dezlegat mâinile pentru chirurgia laparascopică”, au urmat stagii în Germania, România, Ucraina, Austria, SUA.

Întors acasă, avea întotdeauna regrete că în spitalele din RM pacienţii şi medicii nu au aceleaşi condiţii de spitalizare şi de muncă. „Dar ne bucurăm de alte lucruri care ne stimulează – rezultatele. În condiţiile în care lucrăm noi, avem reuşite. Deoarece, până la urmă, contează rezultatul final al oricărei intervenţii chirurgicale, indiferent de complexitate. Potenţialul medical al medicilor moldoveni este la nivel. Noi va trebui să învăţăm doar tehnica”, afirmă doctorul.

Valori şi generaţii de medici

„Avem nişte specialişti bine pregătiţi în medicină, chirurgie, nu în zadar medicii de la noi sunt preţuiţi peste hotare. Îmi pare rău că adesea medicii nu sunt apreciaţi la modul cuvenit de societate”.

Despre seriile de studenţi de azi ai Universităţii de Medicină, chirurgul Sergiu Ungureanu spune că vor fi medici adevăraţi deşi unii dintre ei nu doresc să practice medicina. Pe de altă parte, „îmi pare rău că tinerii care vor să fie medici nu devin din cauze financiare”.

Fericirea de a avea un nepot

În opinia chirurgului, viitorii medici nu sunt mai slab instruiţi ca cei din generaţia sa, „doar că tânăra generaţie are alte valori. Azi, tinerii vor să aibă totul dintr-odată: casă, masă, bani. Pe timpuri, noi voiam să fim doctori. Eu voiam să fiu chirurg, indiferent unde aş fi fost repartizat la lucru. Azi toţi absolvenţii de la medicină insistă să activeze la Chişinău. Aici ar trebui să fie schimbate lucrurile”.

Domeniul chirurgiei i-a absorbit aproape tot timpul, de aceea soţia Tatiana, şi ea medic, s-a ocupat mai mult de unica lor fiică – Daniela, care în prezent studiază medicina în anul VI la USMF „N. Testemiţanu”. Dincolo de faptul că se consideră împlinit şi a ajuns să fie un chirurg cunoscut şi apreciat, Sergiu Ungureanu spune că cea mai mare bucurie a sa este nepoţelul – Sergiu junior, în vârstă de un an.

Victoria POPA