„Vrem Istoria Românilor ca discilină separată!”

Au venit cu manuale de Istoria Românilor, publicate la Chişinău, au purtat placarde pe care scria: „Nu avem bani. Nu avem limbă. Nu luaţi şi istoria.”, „Pentru asta am votat?”, „Memorie istorică=Conştiinţă naţională”. Au scandat „Istoria română – unica stăpână”, aşa şi-au arătat circa 20 de tineri nemulţumirea faţă de decizia autorităţilor de studia materia Istoria.

„Am ieşit să protestăm împotriva hotărârii de a studia doar 45%  din Istoria Românilor. Moldovenii români de aici nu-şi cunosc bine istoria lor, de aceea ar trebui constituie 60–70% din materie”, a declarat pentru presă Dan Negru, unul dintre tinerii veniţi ieri în faţa Casei Guvernului. Nu suntem împotriva Istoriei Universale sau studierii istoriei oricărei altei ţări, dar considerăm că trebuie să acordăm o atenţie mai mare celei româneşti”, a precizat tânărul.

„Am adus manuale de istoria românilor, editate la Chişinău, manuale bune, din care am învăţat eu şi unii colegi de-ai mei. Guvernul comunist ne-a obligat să învăţăm istoria integrată şi ne-a trunchiat-o, iar cel de acum – istoria naţională, care nu este mai departe de cea integrată”, a spus Negru.

„Ne deranjează că nu putem să numim istoria pe nume, ci dăm o altă conotaţie acestei discipline, o altă valoare. Generaţia tânără riscă să nu cunoască cine sunt ei”, a opinat Maxim, unul dintre tinerii prezenţi.

Potrivit organizatorilor, mitingul de ieri a fost unul spontan. „Am format un grup pe o reţea de socializare, prin care îndemnam tinerii să iasă să protesteze contra deciziei guvernului. Ne bucurăm că au venit aceşti tineri azi”, a spus Dan Negru. Aceştia au mai menţionat că vor mai continua acţiunile de protest, dacă autorităţile nu vor revizui decizia luată.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)