„Vrem în URSS”

„Jos AIE!”, „Jos Lupu!”, „Jos CEC!”, „Dodon primar!”, „Vrem în URSS”, au scandat cei circa 600 de bătrânei, care s-au adunat ieri dimineaţă în faţa Palatului Republicii pentru a cere demisia Guvernului, a preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, şi a Comisiei Electorale Centrale. Mitingul nu a durat mai mult de jumătate de oră.

Deşi majoritatea manifestanţilor erau vorbitori de limbă rusă, lozincile se scandau în limba română, cu excepţia unui grup de cetăţeni care scanda: „Hotim v SSSR!” (Vrem în URSS – n.a.). Întrebaţi de unde au fost informaţi despre manifestaţie, oamenii ne-au răspuns: „Desigur de la NIT”. „Priviţi în fiecare seara NIT-ul, emisiunea „Curier” şi acolo veţi afla totul. Ei ne-au îndemnat să venim la manifestaţie”, ne-a „informat” din mers o bătrânică ce părăsea agale scuarul palatului.

„Important e să menţinem liniştea. Nu trebuie să ne lăsăm provocaţi aşa cum au făcut-o cei de pe 7 aprilie. Atunci au venit din România Gărzile de Fier, care au fost pregătite special de americani. Aceştia au primit câte 10 mii de dolari pentru acele trei ore cât au făcut vâlvă. Noi trebuie să ne conducem de sfaturile lui Roşca. Ţineţi minte ce spunea el atunci în 2002? Corect, să protestăm paşnic”, a comunicat un alt participant. „Trebuie să-i dăm afara pe români!”, a strigat un bărbat înjurând, care a adăugat că Natalia Vîsotina, membră a PCRM, l-a sunat personal ieri şi l-a chemat la miting.

Totodată, cei prezenţi s-au arătat indignaţi de gestul lui Nicolae Juravschi (canoist, dublu medaliat cu aur la Seul 1988 şi cu argint la Atlanta 1996), care a arătat cu degetul la tâmplă către cei din scuar. „Idiotul ne-a arătat că suntem nebuni. A reprezentat Uniunea Sovietică la olimpiadă şi acum e mare democrat!  În China, când au ieşit democraţii, au fost călcaţi de tancuri, iar la noi se plâng cei de la 7 aprilie că au fost bătuţi şi cer drepturi. Care drepturi, omule?!”, s-a indignat unul dintre manifestanţi.

Protestul comuniştilor a fost calificat de către cei trei lideri AIE drept o acţiune strict electorală. „Pe parcursul anilor, oamenii au mai ieşit în stradă, să ceară o viaţă liberă, dreptul la limba maternă. Dar ceea ce fac ei acum are caracter distructiv. Indiferent de partid – că e la guvernare sau în opoziţie, scopul trebuie să fie edificarea statului, nu distrugerea lui”, a fost reacţia premierul Vlad Filat.

Şi Marian Lupu crede că protestul PCRM este o acţiune evident electorală. „Au venit, au făcut tărăboi şi au plecat – asta le-a fost sarcina şi nimic mai mult”, susţine Lupu.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, le-a sugerat însă comuniştilor, care au părăsit şedinţa Parlamentului de astăzi, „să revină când îi va chema el”. „Bine că ies şi ei în stradă, că au stat ani de zile la conducere. Acum strada e înainte, aici o să le fie locul”, crede Ghimpu.

Vadim Vasiliu

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)