Vrem în Europa, dar fără Paul Goma?

1-IMG_7423O liniște dureroasă a coborât peste capetele noastre în după-amiaza zilei de 19 august. Vestea că lui Paul Goma nu i s-a conferit Premiul Național a avut efectul unui spray paralizant. Am rămas muți, la propriu și la figurat. În Comisia pentru decernarea Premiului Național 2014 erau doar reprezentanți ai Coaliției Proeuropene. Comuniștii, socialiștii și alți urmași ai bolşevicilor locali nu făceau parte din Comisie. În plus, Paul Goma era singurul candidat la Premiul Naţional pentru Literatură, nu avea nici un contracandidat. Chiar nu a acumulat numărul necesar de voturi? Chiar oamenii din Comisie au fost în stare să-l umilească în asemenea hal?

Proeuropeni, dar contra lui Goma

De fapt, membrii acestei Comisii au făcut tot posibilul ca să se umilească pe ei înșiși. Vor rămâne în istoria decernării Premiului Național ca niște lași, niște slujitori fricoși ai unui sistem care doar pe hârtie se declară democratic, iar în realitate e unul amorf, inconsistent, total neputincios.
Adevărat, nu toţi membrii Comisiei l-au respins pe Goma. Nouă dintre ei l-au votat, dar cum să-i identificăm dacă votul a fost secret?
În general, secretomania persistă pe culoarele puterii. Am încercat să aflăm de la Serviciul de presă al Guvernului R. Moldova detalii privind procedura votării, am telefonat, am trimis mesaje electronice, dar până azi nu am primit nici un răspuns.
Pe 19 august l-am sunat pe Iurie Bucinschi, şef al Direcţiei dezvoltare socială de la Cancelaria de Stat, secretar al Comisiei pentru decernarea Premiului Național, și el ne-a relatat că în cadrul ședinței de desemnare a laureaților, ministrul Culturii Monica Babuc anunțase că au fost depuse două cereri de retragere din concurs, din partea candidaților Emilian Galaicu-Păun și a formației „Zdob și Zdub”. Tot de la Iurie Bucinschi am aflat că președintele Academiei de Științe Gheorghe Duca a insistat ca anul acesta să nu fie acordate cinci premii pentru cultură și artă, ci doar patru, propunerea sa fiind acceptată de ceilalţi membri ai Comisiei. Aşadar, în final rămăseseră cinci candidaţi, însă trebuia acordate doar patru premii. Cine urma să pice? Cine era mai puţin valoros?

Doar 9 voturi pentru Paul Goma

L-am mai întrebat pe Iurie Bucinschi, câte voturi a acumulat fiecare dintre candidații la cultură și artă. Ezitare. „Reveniți mai târziu”. Am sunat peste jumătate de oră, nu mi-a răspuns nimeni. Până seara nu mi-a răspuns nimeni. A doua zi dimineața, la prima oră, Iurie Bucinschi a ridicat receptorul, dar când a înţeles că vorbeşte din nou cu reporterul JURNALULUI de Chișinău, m-a expediat rapid: „Nu vă pot spune asemenea date, trebuie coordonate cu conducerea de vârf, la revedere”.

Acum se ştie că pe Goma l-au votat 9 membri ai Comisiei. Eugen Doga plecase din Chișinău, în ajun, dar lăsase un plic cu votul său la Comisie. Acest vot, însă, nu a fost luat în considerație. Nu a fost prezent la şedinţă nici Arcadie Suceveanu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor. Degeaba îl sunam şi la mobil, şi la fix, acasă şi la serviciu. Nu era în Republica Moldova.

L-am sunat şi pe Tudor Zbârnea, proaspăt laureat al Premiului Național. „E foarte trist că lui Paul Goma nu i s-a dat Premiul Național, el merita în primul rând. Din păcate, la şedinţă a lipsit chiar preşedintele uniunii de creaţie care l-a înaintat la premiu. Arcadie Suceveanu e pe litoral. Goma trebuia susţinut din partea organizaţiei scriitoriceşti până la urmă”, a spus pentru JURNAL de Chișinău Tudor Zbârnea.
Am mai încercat să-l găsesc pe Gheorghe Duca, dar nu răspundea la telefon. Am sunat de câteva ori în anticamera Ministerului Culturii, nici un răspuns.

Cele 9 voturi pentru Paul Goma nu au fost suficiente pentru a i se conferi Premiul Național. Scriitorul a fost linşat, în modul cel mai civilizat, printr-o procedură de votare cât se poate de democratică. Presupun că unor membri ai Comisiei le pare rău că l-au sacrificat pe Goma. Sau poate că ei dorm liniştiţi după ziua de 19 august?

În 2014, nici un scriitor nu a luat Premiul Naţional. Aşa înţelegem să marcăm cei 25 de ani de la decretarea limbii române drept limbă de stat? De Ziua Independenţei, laureaţii îşi vor primi premiile. Cât de fericiţi vor fi ei fără Goma?

Paul Goma şi laşitatea Chişinăului

Sărbătorile naţionale care vin sunt umbrite de faptul că lui Paul Goma nu i s-a acordat Premiul Naţional. Vom cânta şi vom dansa fără să ne pese de această nedreptate, de acest act de batjocură faţă de cel mai mare scriitor basarabean în viaţă?

Dar cine sunt membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional 2014? Iată lista completă: Iurie Leancă, prim-ministru, preşedinte al Comisiei, Tatiana Potâng, viceprim-ministru, vicepreşedinte al Comisiei, Andrei Usatâi, ministru al Sănătăţii, Vasile Bumacov, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Monica Babuc, ministru al Culturii, Maia Sandu, ministru al Educaţiei, Octavian Bodişteanu, ministru al Tineretului şi Sportului, Andrian Candu, viceprim-ministru, ministru al Economiei, Gheorghe Duca, preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Valeriu Canțer, preşedinte al Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare, Ion Bostan, rector al Universităţii Tehnice a Moldovei, Grigore Belostecinic, rector al Academiei de Studii Economice din Republica Moldova, Eugen Doga, compozitor, Gheorghe Ghidirim, şef de catedră, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Arcadie Suceveanu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Alexandru Grecu, preşedinte al Uniunii Teatrale din Moldova, Ghenadie Jalbă, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, Constantin Sârghi, director general al Societăţii pe Acţiuni „Romăneşti”, Larisa Popova, antrenor, Serghei Ostaf, director al Centrului de Resurse al Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului, Valentina Bodrug-Lungu, preşedinte al Gender-Centru, Iurie Bucinschi, şef al Direcţiei dezvoltare socială, Cancelaria de Stat, secretar al Comisiei.

Am fost atât de naivi să credem că lui Paul Goma i se va decerna Premiul Naţional? Am fost atât de naivi…

The following two tabs change content below.