„Vreau să fiu bandit!”

DELINCVENŢĂ // La doar 12 ani Vlad i-a spus hotărât mamei că nu mai are nevoie de şcoală

„Sângele apă nu se face”. Bunica lui Vlad consideră că nepotul ei merge pe urmele tatălui său puşcăriaş. „Până la 12 ani învăţa foarte bine, mai mult ca atât, era cel mai bun din clasă. Avea în agendă doar note bune la toate disciplinele. Acum, sincer să vă spun, chiar nu ştiu unde este. Nici poliţiştii nu-mi pot zice!”, exclamă alarmată bătrâna. De 1 septembrie toţi colegii lui Vlad stau aliniaţi la careu, lipseşte doar el, elevul Vladislav S. „Fiul meu este periculos pentru societate. Trebuie să fie închis”, şi-a spus verdictul mama băiatului. Poliţiştii însă strâng din umeri, deşi are comise peste 100 de infracţiuni. „Mai exact 113”, au concretizat angajaţii CGP, oamenii legii nu au ce-i face, băiatul este minor.

Svetlana PANŢA

„Încă nu am decis, dar cred că voi fi jurist”, „Părinţii au spus că mă vor da la facultatea de economie”, „Vreau să fiu stilist” – foştii colegi de clasă ai lui Vladislav, băieţii îmbrăcaţi în costume la patru ace, iar fetele în rochiţe şi fustiţe care mai de care mai frumoase, gata să înceapă noul an şcolar în clasa a 8-a, de pe acum planifică unde îşi vor continua studiile. Pe colegul lor nu l-au mai văzut de vreo doi ani. Întrebaţi unde este Vlad, elevii zâmbesc pe tăcute, doar o fetiţă mai îndrăzneaţă zice: „L-am văzut la televizor. Prezentatoarea buletinului de ştiri a spus că a furat tare mulţi oameni şi că se droghează. Îi trebuie o mamă de bătaie. Dar cred că nu-l mai ajută nimic”, consideră Olga. Elevii s-au abţinut să-l descrie pe Vlad, motivul este simplu – le este frică de infractorul minor. „Dacă îl vorbesc de rău, vine la mine şi îmi fură tot ce mai am prin casă!”, spune înspăimântat Vitalie.

„Cândva şi nepotul meu era un copil ca toţi copiii”, îşi aminteşte bunica băiatului care hoinăreşte acum pe străzile Chişinăului în căutarea unei noi victime. „El poate fura din mers geanta cuiva ziua în amiaza mare. Nu i-i frică de nimic. Se gândeşte doar la el”, spune ruşinată Tatiana, mama băiatului.

Poliţiştii sunt ca la ei acasă

La câteva zile înainte de 1 septembrie, în timp ce majoritatea copiilor de vârsta lui Vlad se pregăteau în toi de anul şcolar, minorul a fost reţinut de poliţişti, culmea! – pentru a 28-a oară. „Judecat anterior? Glumiţi? Am doar 14 ani”, le-a spus plin de sine Vlad poliţiştilor. La doar 14 ani, Vlad este deja un tâlhar experimentat. Timp de doi ani băiatul a fost cercetat în legătură cu comiterea a 113 infracţiuni, din ele trei cazuri de păstrare şi consumare a drogurilor şi 108 cazuri de sustragere a accesoriilor din automobile. Din numărul total al crimelor comise, în 28 de cazuri a fost reţinut de către poliţişti în flagrant sau pe urme fierbinţi cu lucrurile sustrase.

„Eu aveam grijă de el. De la început aducea lucrurile furate acasă. Eu le duceam la poliţişti ca ei să găsească proprietarii acestora. Acum, nu mai ştiu unde le duce. Cred că băieţii din gaşca lui se folosesc de el deoarece este minor şi nu poate fi tras la răspundere. L-am dus şi la psihologi. Nimeni nu-i poate face nimic. Vreo două zile în urmă au fost poliţiştii, ei sunt oaspeţi frecvenţi la noi acasă. M-au întrebat unde-i nepotul meu. Dar eu de unde să ştiu?”. Bunica spune că până şi oamenii legii au încercat să-l orienteze pe calea cea bună pe minor, să-l convingă să practice sportul, dar degeaba. Vlad are alte planuri. Potrivit lui Ghenadie Cuciuc, maior din CGP, asemenea cazuri nu au mai fost înregistrate. „Vlad este unicul minor care a săvârşit un număr atât de mare de infracţiuni”, a declarat poliţistul.

Atât timp cât băiatul nu a împlinit vârsta de 16 ani, el nu poate fi tras la răspundere, lucru pe care îl înţelege foarte bine Vlad şi profită din plin. „Cred că nu este zi în care băiatul acesta să nu fure ceva. Vecinilor le este frică de el”, spune alarmat un tânăr de 22 de ani, mama căruia a fost tâlhărită de minor în plină stradă.

Îl urăşte pe tatăl său, dar îi urmează exemplul

„L-am prins odată cum se droga”, îşi aminteşte îndurerată bunica. Nu l-a ajutat nici bătaia, nici discuţiile îndelungate. Băiatul care creştea un copil ascultător la un moment dat s-a schimbat brusc. Părinţii lui Vlad au făcut cunoştinţă în magazinul care îi aparţinea tatălui băiatului. Abia după ce au conceput un copil, Tatiana şi-a dat seama că bărbatul înalt şi foarte simpatic care îi cucerise inima face parte din lumea interlopă. Acum el se află după gratii, fiind condamnat la ani grei de puşcărie. Tatiana s-a recăsătorit, a mai dat viaţă la doi băieţi, însă nu ştie ce să facă cu primul ei copil. „Pe lângă toate mai este şi norocos. Mergeam odată prin cimitir. Toţi au trecut indiferenţi pe lângă o sacoşă, dar el s-a aplecat şi a ridicat-o”, povesteşte bunica. În sacoşă băiatul a găsit şapte mii de lei, bani pe care i-a cheltuit doar pe „necesităţile” personale. Rudele lui Vlad susţin că băiatul nu are pic de remuşcări pentru infracţiunile pe care le comite. „El mi-a spus clar: „Vreau să fiu bandit!”, spune într-un final mama disperată.

The following two tabs change content below.