„Vreau la grădiniţă!”

 Numărul de copii depăşeşte capacităţile statului Republica Moldova

Circa jumătate din copiii care ar trebui să meargă la grădiniţă sunt nevoiţi să stea acasă din cauza locurilor puţine şi a grupelor aglomerate. În acelaşi timp, oficialii din cadrul direcţiilor de învăţământ susţin că părinţii vor uneori să-şi înscrie copilul anume în grădiniţa din curtea blocului.

Marina LIŢA

Ministerul Educaţiei spune că deşi există o problemă în acest sens, încearcă să facă faţă şi, în timpul apropiat, circa 40 de grădiniţe urmează a fi deschise. Avocatul copilului Tamara Plămădeală afirmă că micuţii care nu sunt vaccinaţi sunt obligaţi să stea acasă. „Am trei anişori, dar încă nu merg la grădiniţă”, ne spune Adelina cu o mină serioasă ce ne face să zâmbim. „Eu vreau la grădiniţă să mă joc cu fete şi băieţi”, răspunde cu aceeaşi seriozitate micuţa.

Angela Caraghiaur, mama fetiţei, spune că a încercat să o înscrie pe micuţă la grădiniţa de alături din vara anului 2012. „Mi-au spus atunci că nu au locuri şi mi-au sugerat să vin în toamnă. În toamnă situaţia a fost aceeaşi. Am vrut să mă întorc la serviciu, dar n-am avut cu cine s-o las pe Adelina şi nici bani ca să angajez o bonă, aşa că stau cu ea”, ne spune femeia.

Potrivit Floricăi Rusu, şefa Serviciului management preşcolar din cadrul Direcţiei Generale Învăţământ, Tineret şi Sport (DGÎTS) Chişinău, spune că, la ora actuală, în capitală, circa zece mii de copii aşteaptă să fie cuprinşi în educaţia preşcolară. „Din cei peste 35 de mii de copii, circa 25 de mii sunt înscrişi la grădiniţe. Din luna mai, şase mii de micuţi vor începe să frecventeze şcoala şi, în consecinţă, vom avea şase mii de locuri pentru micuţii care vin din urmă”, ne-a comunicat Rusu.

„Vor lângă casă”

Aceasta afirmă că sunt unele grădiniţe în care sunt mai mulţi copii şi părinţii vor ca micuţii lor să meargă anume acolo. „Părinţilor le este mai uşor să ducă copilul în grădiniţele din apropierea casei lor şi refuză atunci când le spunem că sunt locuri în alte grădiniţe”, explică aceasta.

În acelaşi timp, oficialul menţionează că o parte din părinţi vor să trimită la grădiniţă copiii lor, chiar dacă încă nu au împlinit vârsta de trei ani. „Conform legislaţiei, copiii după vârsta de trei ani pot fi acceptaţi în instituţiile preşcolare pentru că au fost scoase creşele. Copiii cu vârsta între cinci şi şapte ani – a căror cuprindere este obligatorie – sunt instituţionalizaţi în proporţie de 98–99% în municipiul Chişinău”, menţionează Florica Fusu.

Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în alte raioane. Eudochia Ştefârţă, şefa Direcţiei DGÎTS Orhei, spune că cele mai multe probleme sunt în oraş. „În raion funcţionează 63 de instituţii preşcolare frecventate de 4938 de copii, din cei 7964 pe care îi avem. Copiii între cinci şi şapte ani sunt asiguraţi cu locuri în grădiniţe în proporţie de 98%”, spune Ştefârţă.

Aceasta a menţionat că părinţii solicită de cele mai dese ori ca micuţii lor să fie înscrişi anume la o anumită grădiniţă. „În oraş, cartierul Slobozia Doamnei este cel mai solicitat. Probabil, deoarece sunt multe familii tinere ce au copii”, explică Ştefârţă, care a adăugat că în timpul apropiat se va încheia reparaţia într-o grădiniţă.

Dacă nu eşti vaccinat, stai acasă!

O situaţie similară întâlnim şi la Soroca. „Circa 50% din copiii pe care îi avem sunt asiguraţi cu loc în grădiniţe”, a declarat pentru JURNAL Raisa Pânzaru, şefa DGÎTS Soroca. Aceasta susţine că localităţile rurale nu se confruntă cu probleme, în timp ce „în oraş e mai complicat. Unele grupe sunt aglomerate, altele mai puţin. Totuşi putem spune că avem o problemă cu copiii de trei–cinci ani pentru că cei mai mărişori sunt în proporţie de 80% cuprinşi de educaţia preşcolară”, spune Pânzaru.

Tamara Plămădeală, avocatul copilului, menţionează că i s-au adresat persoane cu această problemă. „De regulă, le sfătuiam să meargă la Direcţiile de Învăţământ şi să încerce să rezolve problema”, spune Plămădeală.

Avocatul copiilor opinează că a mai depistat o problemă. „Copiii care nu sunt vaccinaţi nu sunt acceptaţi în grădiniţe. Astfel, mamele sunt nevoite să stea acasă şi să-i îngrijească”, explică aceasta.

Tatiana Potâng, viceministru al Educaţiei, susţine că numărul de copii este peste capacităţile statului, care se angajează să îi pregătească pentru şcoală de la vârsta de cinci ani. „Încercăm să rezolvăm problema prin amenajarea spaţiilor acolo unde sunt, deschiderea grupelor pe lângă şcolile care au rămas cu mai puţini copii şi a centrelor comunitare cu un program de câteva ore pe zi în localităţile unde grădiniţa lipseşte”, a declarat pentru JURNAL Potâng.

Cu zece mii de copii mai mulţi în grădiniţe

„Cu susţinerea Băncii Mondiale, implementăm proiectul Parteneriatul Global pentru Educaţie, în valoare de 4,4 milioane de dolari, din care un milion de dolari va merge pentru reabilitarea spaţiilor pentru grădiniţe. Am planificat să reabilităm spaţii în circa 40 de localităţi plus 50 de centre comunitare”, spune viceministrul.

Ca urmare a acestor măsuri, autorităţile speră ca până în 2014 rata de înscriere la grădiniţe să fie cu două la sută mai mare, ceea ce ar însemna cu 10000 de copii mai mulţi în instituţiile preşcolare.

 

 

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)