Vrea să devină cel mai puternic om din lume

FII PRIMUL // Cel mai puternic om din Republica Moldova, Sergiu Mârzenco. Are aproape doi metri, cântăreşte peste 100 de kg, îndoaie cu uşurinţă coada unei tigăi, iar prietenii îl dezmiardă „piticul”

La fel ca Arnold Schwarzenegger

Nu-mi venea să cred ochilor. El s-a apropiat de automobilul parcat astfel încât bloca traficul de maşini, l-a ridicat de la pământ şi l-a dat într-o parte. Nu este o secvenţă din filmele cu participarea lui Arnold Schwarzenegger, ci un lucru real pe care l-am văzut pe una din străzile aglomerate din Chişinău.  „De-ar fi mai mulţi ca Sergiu, primarul Dorin Chirtoacă ar fi fericit. S-ar soluţiona automat problema cu maşinile parcate pe marginea drumului”, ne-a spus o cunoştinţă a acestui voinic.

Însă tineri „ca Sergiu” nu mai sunt, cel puţin la noi în ţară. Pentru că Sergiu Mârzenco este deţinătorul titlului „Cel mai puternic om din Republica Moldova”. Născut în Chişinău, într-o familie de oameni de televiziune, Sergiu a decis să nu meargă pe urmele părinţilor şi s-a dedicat sportului care presupune ridicarea de greutăţi sau powerlifting-ului, denumit şi triatlon forţă.

Fetele se tem de mine

La liceu, Sergiu nu se deosebea de colegii lui, mai mult ca atât – era al optulea după înălţime şi cântărea 70 de kg. Totul s-a schimbat după ce un prieten l-a rugat să-l acompanieze la sala de forţă. Timp de un singur an Sergiu a crescut şi a adăugat aproape 30 de kg. „Mă uitam în oglindă şi îmi plăcea ceea ce văd. Sportul mi-a intrat în sânge şi am început să petrec tot mai mult timp la antrenamente”, îmi spune tânărul de 27 de ani. Astăzi sportivul se află zilnic două ore în sala de forţă, lucru despre care vorbeşte şi silueta sa impunătoare. Chiar dacă atrage privirile admiratoare atunci când merge pe stradă, Sergiu spune că dimensiunile lui le cam sperie pe domnişoare. „Sunt fete care spun că le este frică de mine şi cam îmi dau seama de ce. Oricum, vreau să fiu mai mare, astfel încât braţul meu să fie ca o talie de fată, adică de 60 cm”. Nu doar din auzite Sergiu ştie că „cine papă bine are trup frumos”. Sportul pe care îl practică presupune ridicarea de diverse greutăţi şi fiecare kilogram adăugat este un plus mare. „Nu pot să-mi permit să slăbesc, chiar dacă îmi vine foarte greu să găsesc haine pe mărimea mea”. Sergiu spune că mănâncă la fel ca toţi oamenii. „Porţiile sunt obişnuite, nu mănânc mai mult decât un om normal, numai că des. Stomacul meu îmi dă de ştire peste fiecare două – trei ore. Cel mai mult îmi place carnea, indiferent cum este preparată”.  Este foarte important pentru un powerlifter ce mănâncă şi cât de des. „Toate produsele trebuie să fie naturale şi neapărat trebuie să consumi tot felul de terciuri”.

Băiat mare şi romantic

Tendinţa tinerilor de a fugi de meseriile care presupun munca fizică nu-i este clară lui Sergiu. Sportivul spune că şi-ar dori să lucreze nu mai mult de 2-3 ore pe zi „la fărâmat piatră sau la cărat anumite greutăţi”, iar timpul liber, în afara antrenamentelor, să-l dedice cititului. „Sunt pasionat de literatura de anticipaţie, îndeosebi de autorii ruşi ca Aizek Azimov şi Stanislaw Lem. Îmi plac şi clasicii noştri. Am citit în repetate rânduri romanele „Ion” şi „Moromeţii”. Sergiu a fost un elev bun, participa la diverse concursuri, inclusiv la cele de limba şi literatura română. „Cândva am scris şi poezii de dragoste”, îşi aminteşte făt-frumosul nostru. După ce a absolvit liceul, a intrat la Facultatea de Tehnologii Informaţionale a Universităţii Tehnice din Chişinău. „Nu mi-a plăcut atitudinea profesorilor şi am abandonat universitatea în ultimul an. Studenţii erau lăsaţi de capul lor şi nu eram motivat să continui studiile”, explică Sergiu.

Lăsaţi în voia sorţii sunt şi sportivii powerlifteri din R. Moldova. Toate cheltuielile de drum la diverse competiţii Sergiu spune că le-a achitat din propriul buzunar. „Sper că anul acesta ministerul ne va ajuta cu banii, luând în consideraţie rezultatele pe care le-am obţinut”. În 2008, Sergiu a fost primul la campionatul naţional de powerlifting, în 2009, a luat aurul la campionatul european, iar în 2010, a fost primul la două exerciţii. „Nu înţeleg de ce ai noştri nu apreciază acest lucru. Sunt sporturi în care se investesc foarte mulţi bani, însă sportivii nu aduc rezultate”. Lui Sergiu îi pare foarte rău că în timpul apropiat se va desfăşura un campionat în Statele Unite ale Americii la care nu va putea lua parte din cauza că nu are bani de drum.

Salut, campionule!

Cum poate ridica cineva un obiect care îi depăşeşte de câteva ori greutatea corpului? Să îţi faci cruce de trei ori, să strigi tare, să ai tot felul de totemuri care să-ţi poarte noroc – toate aceste ritualuri pe care le au unii powerlifteri doar îl încurcă pe sportiv, consideră Sergiu. „Eu mă gândesc la un singur lucru. Trebuie s-o ridic şi gata!”. Aşa a şi făcut la campionatul european desfăşurat în Estonia. „Îmi amintesc cât de fericiţi ne plimbam cu prietenul meu printr-un parc din Estonia. Totul era verde, afară 18 grade cu plus, noi, îmbrăcaţi în nişte tricouri subţiri care fluturau în bătaia vântului, ne spuneam unui altuia: „Salut, campionule! Salut. Noi suntem campioni!”, povesteşte sportivul.

Visul de cândva de a deveni specialist IT s-a spulberat şi acum Sergiu îşi doreşte să deschidă propria sală de forţă unde să fie pregătiţi băieţi la fel ca dânsul, înalţi şi voinici, viitori campioni mondiali. „Poate aş scrie şi o carte în care aş face o paralelă dintre zeităţile greceşti şi cosmos”. Sergiu mai are un scop – să cucerească inima unei fete care l-a frapat şi să obţină titlul de „Cel mai puternic om din lume”.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.