VOXPOP // De ce nu au fost tinerii la vot?

Au avut dreptul de vot, dar nu l-au exercitat, de aceea ajungem să fim conduși de cine nu trebuie
JURNAL de Chişinău i-a întrebat pe câţiva dintre studenţii anului I ai Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova dacă au fost la votare duminica trecută, pentru a participa la alegerea primarului general al mun. Chişinău. Iată ce ne-au răspuns.
Vlad Nicorici: „Nu am pe cine alege, aşa că prezența mea nu este obligatorie”

„Nu am mers la alegerile noului primar de Chișinău. De ce? Lumea te presează din toate părţile să nu fii indiferent față de soarta orașului natal. Dar duminică, la alegerile din Chișinău, tinerii de 18-24 de ani au constituit mai puțin de 10% din numărul total de votanţi, iar peste 45% au fost cei din categoria 56+. Totul este logic, bătrânii și-au ales viitorul. Toți ar trebui să ia exemplu de la Orhei și primarul Șor, orheienii nu mai pot de bucurie – drumuri noi, parcuri, lumină, concerte, festivaluri, de ce mai are nevoie un locuitor al unui oraș modern? Aceeași idee predomină și în capitală, oamenii doresc să le fie închiși ochii cu bunuri de tot felul. Dar nici un candidat nu este în stare să ofere o dezvoltare prosperă orașului. De aceea, eu, ca cetățean din noua generație, nu am pe cine alege, astfel prezența mea nu este obligatorie. În orice caz, o să învingă cel pe care eu nu-l doresc.”

Adriana Onici: „Nu am viză de reședință în Chișinău”

„Alegerile au trecut ca un val, pe unii i-a atins, iar pe alți nici nu i-a stropit. Personal, nu am mers la vot deoarece nu am viză de reședință în Chișinău, dar mă doare mult tot ceea ce mă înconjoară. La întrebarea de ce nu mergi la vot?,oamenii răspund într-o mulțime de feluri: „N-am pe cine vota, toți ne fură și ne mint”, „Nu mă interesează politica”, „Nu cred că votul meu contează, oricum ei fac pe-a lor” etc. În concluzie, o mare parte din oameni nu se duc la vot pentru că nu au pe cine alege, chiar și puținii care votează sunt convinși c-o fac degeaba.”

Luminița Culea: „Alegerile mă privesc și pe mine, deoarece aici îmi fac studiile”

„Nu sunt din Chișinău şi nu am putut participa la alegerile locale din 20 mai. Mi-aș fi dorit să votez pentru dreptate, pentru o schimbare spre bine, astfel să fie stopat fenomenul migrației și oamenii să aibă un trai asigurat. Mulți tineri au avut dreptul de vot, dar nu l-au exercitat. Cu siguranță, aceasta este o cauză că ajungem să fim conduși de cine nu trebuie. Cursa pentru fotoliul de primar al Chișinăului mă privește în egală măsură și pe mine, deoarece aici îmi fac studiile și planific să rămân în capitală. Îmi doresc o victorie proeuropeană, pentru că chișinăuienii ar putea ieși din captivitatea unor administrații slabe și ineficiente.”

Natalia Prodan: „Să votăm sau nu? – aceasta-i întrebarea”

„Unde întorci capul auzi: Pe cine votezi? O întrebare care provoacă discuții, interes, dar, în cele mai multe cazuri, certuri. Recunosc, nu am fost să votez din simplul motiv că viața m-a învățat să nu mă bazez pe nimeni. Fățărnicia și scopul după care aleargă fiecare candidat mă fac să-mi pun multe semne de întrebare. De ce nu am votat? Pentru că nu mai cred în vorbe goale, că ei vor schimba ceva. Toate problemele pe care le are azi R. Moldova se datorează nouă, societății, de ce să ne mai plângem că nu avem ordine în țară, dacă noi nu știm să o facem? Mai bine ar plânge țara pentru noi, pentru modul de viață pe care-l ducem, pentru limba pe care o sluțim, pentru viitoarea generație. Nu vrem să credem în puterea condeiului sau a bisericii, noi credem în puterea banului și a avuției. Sper și cred că schimbarea și viitorul prosper sunt aproape, însă trebuie să încetăm să ne mai plângem, trebuie să acționăm. Dacă fiecare din noi va începe schimbarea de la sine, sunt sigură că într-un final Moldova va avea un viitor de succes.”

Vlad Ghidiu: „Nu au timp pentru un vot, dar se plâng de situația deplorabilă”

„Manifestând indiferență faţă de conducere, nu te aștepta ca ei să-i pese de tine. Ni se oferă ocazia să ne facem cu adevărat auziți, iar noi lăsăm orice schimbare să treacă pe alături. Oamenii vor rezultate rapide, dar neglijează pașii spre ele. Ei sunt dezamăgiți, obosiți și nemulțumiți, nu au timp pentru un vot, dar au pentru a se plânge de situația deplorabilă din țară. Neprezența la vot contribuie la înrăutățirea ei. Am votat pentru binele chișinăuienilor și o voi mai face pe 3 iunie.”

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)