Vox populi // „Mulţi dintre pensionarii noştri nu ştiu ce înseamnă să trăieşti bine”

DSC_5196batrana

Pensionară din R. Moldova /Foto: Nadea Roşcovanu

„Întrebaţi un moldovean obişnuit cum variază nivelul vieţii sub conducerea diferitor partide şi veţi auzi că nu există nicio diferenţă”. Declaraţia aparţine secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, făcută în articolul publicat în „The New York Times” la începutul acestei săptămâni. Criticile oficialului european sunt ca un duş rece pentru clasa politică de la Chişinău, obişnuită cu lauda „Moldova – o istorie de succes”. Afirmaţia nu i-a surprins însă pe oamenii de rând. Iată ce ne-au răspuns aceştia la întrebarea: Cu ce guvernare aţi simţit o schimbare în bine a nivelului Dvs. de trai în cei 24 de ani de independenţă?

 Tamara Sârbu, fostă profesoară, din s. Vişniovca, Cantemir: „Cuscrii mei, pensionari englezi, călătoresc pe vase de croazieră”

„Mulţi dintre pensionarii de la noi nu ştiu ce înseamnă să trăieşti mai bine. Am muncit o perioadă în Italia. Un pensionar italian îşi poate permite carne, salamuri, are fructe şi legume inclusiv iarna pe masă. Noi iarna nu vedem fructe şi legume. Avem, cel mult un măr, dacă ne facem rezerve toamna, când sunt mai ieftine. Am trei copii aflaţi peste hotare care mă ajută. Sunt mai norocoasă în acest sens ca alţi pensionari care au pensii mai mici chiar de 1500 de lei. Aceşti bani ajung să achiţi gazul, lumina şi să mergi o singură dată să cumperi produse. Cuscrii mei sunt englezi. Ea este fostă profesoară de engleză, el – fost militar. Îşi pot permite din pensie să călătorească pe vase de croazieră. Noi însă, pe parcursul a 24 de ani de independenţă, ne-am scufundat încet. Acum cu noile scumpiri, situaţia se va agrava şi mai mult. Ne-au minţit şi ne-au prădat, azi nu mai cred pe nimeni.”

Parascovia Munteanu, meşter popular, or. Criuleni: „Am crezut că uite acesta ne va scoate din nevoi…”

„Pe timpul lui Snegur eram înaripaţi şi speram că în curând vom trăi şi noi bine. În perioada lui Lucinschi am fost nevoită să plec la muncă peste hotare. În 2004, m-am întors, impulsionată de o speranţă că lucrurile se schimbă în Moldova. M-am înşelat. Am crezut în generaţia de politicieni proeuropeni. Am avut încredere în Vlad Filat. Credeam că uite acesta ne va scoate din nevoi. Dar vedem ce avem astăzi. Deşi n-o să votez niciodată comuniştii, constat cu tristeţe că acum o ducem mai rău. Pe parcursul ultimului deceniu pensia mi s-a majorat de la 1300 până la 2000 de lei. Vara ne descurcăm, dar iarna cerem ajutor de la copii. Nu ne ajunge nici să achităm serviciile comunale. În Italia aveam grijă de o bătrână care avea 99 de ani. A avut un accident vascular cerebral. Echipa de la Urgenţă a venit în 10 min. A fost operată şi a mai trăit patru ani. În cazul unei doamne de la Criuleni, s-a dus la spital cu o criză de tensiune, ulterior a făcut o criză cardiacă şi la scurt timp s-a stins din viaţă. Oficialul european are perfectă dreptate.”

Maria Morari, s. Bilicenii Vechi, Sângerei: „Viaţa noastră nu s-a schimbat, indiferent ce partid a fost la guvernare”

„Am simţit o uşoară îmbunătăţire a modului de trai în perioada guvernării comuniste. Că până atunci ni se dădeau salariile şi pensiile cu mari întârzieri. Dar în toţi aceşti ani am fost şi am rămas săraci. Sunt bătrâni care nu au ce mânca. Ne aşteaptă o iarnă şi mai grea. Îi dau dreptate celui care a spus că viaţa noastră nu s-a schimbat, indiferent ce partid a fost la guvernare.”

Eudochia Ivanţoc, or. Chişinău: „Clasa politică, de bună voie, nu va ceda nimic”

„Noi tot am sperat că ne îndreptăm spre Europa, spre normalitate. Ultimele speranţe ni le-am pus în partidele proeuropene. Interesele celor pe care i-am ales însă nu se intersectează cu interesele noastre, ale oamenilor de rând. Trăim în lumi paralele. Fură şi vor mai fura. O soluţie ar fi schimbarea clasei politice, să vină oameni mai tineri, mai oneşti. Şi unirea R. Moldova cu România ar fi o soluţie. Dar clasa politică, de bună voie, nu va ceda nimic, îi este confortabil şi bine unde stă. Lucrurile se pot schimba doar dacă oamenii se vor trezi şi vor face presiuni.”

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu