Vox // Cum depășiți stresul din ziua de 8 martie?

Horia Hristov fotoCu prilejul Zilei Internaționale a Femeii – o sărbătoare pe cât de luminoasă, pe atât de controversată – le-am adresat unor domni distinși, intelectuali de marcă, o întrebare: „Cum depășiți stersul din 8 martie?”

Doru Mareș, scriitor, critic de teatru, București:

„Ziua femeii, o imensă stupiditate”

„Întrebarea e la mișto sau cum? N-am niciun stres, fiindcă nu mă interesează. La mine în calendar apare cu negru, nu cu roșu. Țin doar 1 martie, și asta fără deosebire de sex, etnie, religie sau partid politic. Și asta doar un fir alb-roșu. Ce să fac, ziua femeii mi se pare o imensă stupiditate, ce să mai zic de mai noua zi a bărbatului…

În general, cu sărbătorile de sorginte comunistă ca 8 martie, 7 noiembrie etc. nu mă prind tovarăș. Toate gândurile mele bune!”

Dumitru Crudu, scriitor, director al BiblioteciiȘtefan cel Maredin Chișinău:

Ar trebui sărbătorim 8 martie și pe 8 aprilie, și pe 8 mai

„Dar nu e niciun stres. Cum să te streseze și să te angoaseze o sărbătoare atât de delicată și de tandră? Dimpotrivă. Nu e nimic mai frumos ca a alege un cadou pentru femeia dragă. Ar trebui să sărbătorim 8 martie și pe 8 aprilie, și pe 8 mai, și așa mai departe, anul întreg, sau, de ce nu?, chiar în fiecare zi”.

Al. Cistelecan, critic literar, Târgu-Mureș:

”E o plăcere să dăruiești ghiocei”

”Dar nu e nici un stres… e o plăcere să dăruiești ghiocei, fie și virtuali…”

Cassian Maria Spiridon, scriitor, redactor-șef al revistei ”Convorbiri literare”:

”Ne strecurăm în anotimpul renașterii”

”Dacă 1 martie deschide primăvara cu firava tijă a unui ghiocel ce-şi scutură-n vînt albul său clopoţel vestitor, tot de atunci Dochia începe să-şi lepede cojoacele, ca în 8 martie să aflăm explodînd în lumină întreaga splendoare a celei care ne este: mamă, fiică, iubită, parteneră… blîndă şi înţelegătoare zeitate.

Aş fi stresat dacă primăverii i-ar lipsi aceste două borne temporale, 1 şi 8 martie; Scylla şi Charybda prin care ne strecurăm în anotimpul renaşterii”.

Horia Hristov, poet, Chișinău:

„E o sărbătoare rușinoasă”

„N-am niciun stres. De fapt, nu serbez această zi. O consider rușinoasă, drept o zi ce legitimează inferioritatea femeilor”.

Leo Butnaru, scriitor, președinte al Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România:

„8 martie ar semăna unei sonate lirice”

„Deja de mulţi ani, se creează impresia că sărbătorile au devenit mai temperate, mai discrete, mai retrase în intimitatea omului şi nu proiectate în exterioritatea socială. Îngândurările lumii potolesc efuziunile, deci atenuează şi… stresul. Cum s-ar spune, sărbătorile devin mai… suportabile. Mai cumpătate. Poate chiar mai înţelepte.

Ziua de 8 martie a pierdut, spre bine, din retorica festivistă, ba chiar din exaltările socio-ideologice, pe care le impunea „modul de viaţă sovietic”, sau, în genere, cel din aşa-zisul lagărul socialist. În timpurile noastre, 8 martie ar semăna mai curând unei sonatine lirice, în care îşi freamătă ecourile împreunate sorgintea maternă, dragostea faţă de fiinţa dragă şi redeşteptările florii, culorii, poeziei. Astfel că eventualul stres este substituit de subînţeles, de solemnitatea reciprocităţii în empatie, dragoste în multitudinea lor de particularităţi şi modalităţi de manifestare. Scoasă din ambalajul epitetelor sociologizante, această sărbătoare e mai firească, mai caldă. Şi deloc stresantă. Ci doar emoţionantă”.

Marcel Lazăr, pianist, Cluj-Napoca:

„Nu am niciun stres de 8 martie. Ar trebui să am?”

Oleg Serebrian, scriitor, politolog, Ambasador al Republicii Moldova în Franța:

”Mă salvează comunitatea moldovenilor din Franța”

”Mă salvează comunitatea moldovenilor din Franța, care mă invită să particip în diferite regiuni ale Franței la sărbătoarea Mărțișorului. Implicit, în ultimii patru ani, n-am fost de 8 martie acasă”.