Votul prin corespondenţă

S-a revenit la ideea din 2009

„În decembrie 2011, Dorin Duşciac, moldovean stabilit în Franţa, a revenit la iniţiativa din februarie 2009 a organizaţiilor neguvernamentale ce reprezintă comunităţi ai cetăţenilor RM peste hotare. Acum trei ani, conducerea de atunci nu a răspuns la scrisoarea deschisă în care se cerea deschiderea mai multor secţii de votare peste hotare, dar şi modificări în legislaţia electorală care să permită votarea la distanţă – prin internet sau prin poştă. Iniţiativa din 2009 de a lansa un demers comun a fost a mea”, comunică Vlad Spânu, preşedintele Fundaţiei „Moldova” din  Statele Unite ale Americii.  

Acesta susţine că, pentru moldovenii din SUA, Canada, nu este suficientă deschiderea a una–două secţii de votare. „Votul prin poştă, aşa cum se practică în SUA, sau prin internet, cum se practică în unele ţări europene, ar rezolva problema, atrăgând un număr mare de cetăţeni ai RM să participe la procesul electoral”, spune Spânu.

„În contextul ultimelor evenimente de la Chişinău, consider că subiectul participării la scrutinele electorale în general (şi al diasporei în special) revine în mod natural în actualitate”, susţine Dorin Duşciac, preşedintele Asociației Doctorilor și Doctoranzilor Basarabeni din Franța.

„Ideea a fost sugerată de nişte prieteni de la Chişinău. Dar este o acţiune solidară a întregii diaspore, fiindcă este în interesul tuturor ca să putem participa la vot cât mai mulţi. La lansarea campaniei, înţelegerea noastră a fost ca pe la finele lunii ianuarie să facem primele bilanţuri ale campaniei de colectare a semnăturilor. Vom discuta în viitorul cel mai apropiat să vedem unde am ajuns, ce rezultate avem şi sunt sigur că vom continua”, opinează Duşciac.

JURNAL de Chişinău îi anunţă pe cei care vor să semneze această iniţiativă că o pot face accesând http://moldinit.com/publ/stiri_in_evidenta/comunicat_de_presa/8-1-0-2382. Aici pot găsi varianta scanată a Cererii, care poate fi trimisă pe adresă e-mail: [email protected]

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)