Votul lipsă

ELECTORALA // Dodon a pierdut în satul său, iar pentru că nu le-a ajuns un singur vot ca să fie aleşi din primul tur, patru candidaţi continuă campania electorală

În timp ce unii candidaţi au câştigat alegerile la mustaţă, altora nu le-a ajuns un vot pentru a fi numiţi primari din primul tur. În acelaşi timp, în unele sate, aleşii locali au luat 100 %, asta pentru că au fost singurii candidaţi înscrişi în listele electorale. De menţionat că liderii comunişti pierd teritoriu în localităţile de baştină, în timp ce candidaţii democraţi şi liberal-democraţii au trecut de emoţiile alegerilor, fiind aleşi din primul tur.

„Emoţiile încă nu ne-au părăsit, aşteptăm să fie validat mandatul de primar şi să ne continuăm lucrul”, ne-a declarat Silvia Leşan, candidatul PLDM la funcţia de primar în localitatea Schineni, Soroca. Aceasta a acumulat 50,06 % din voturile valabil exprimate, pentru ea şi-au pronunţat decizia  405 persoane, din cele 809 care s-au prezentat duminică la urnă.

„Duşul rece”

„A fost ca un duş rece să afli că nu-ţi ajunge un vot pentru a fi primar”, oftează Maria Romanciuc, candidatul PCRM, la funcţia de primar în localitatea Schineni, raionul Soroca. „Am depus contestaţii la judecătorie şi sper că vom reuşi să renumărăm voturile, pentru că au fost unele nereguli”, a menţionat Romanciuc. Alţi patru candidați la funcția de primar în primăriile din municipiul Chișinău au obținut 50% de voturi şi nu le-a ajuns doar un vot pentru a câștiga alegerile și a deveni primar din primul tur.

Potrivit datelor preliminare, oferite de Comisia Electorală Centrală (CEC), în 645 de localităţi primarul a fost ales din primul tur de scrutin, iar în 253 de localităţi, pe 19 iunie curent, va fi organizat turul doi.

În acelaşi timp, au fost localităţi în care a fost înregistrat un singur candidat la primărie. Vorbim aici de Caracuşenii Vechi şi Halahora de Sus din raionul Briceni, precum şi satul Iujnoe, din Cahul. În Codru Nou, Teleneşti, lista de consilieri din partea unui partid politic a acumulat la fel 100 % din voturi. Asta pentru că în buletinele de vot era înscris doar un singur concurent electoral.

Un singur candidat

Potrivit angajaţilor birourilor electorale din aceste localităţi, documentele prezentate de ceilalţi candidaţi au fost întocmite cu unele nereguli. „Aşa că în lista electorală a fost inclus doar Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM)”, ne-a comunicat Nina Popa, candidatul PLDM la funcţia de primar din localitatea Codru Nou, Teleneşti, care a fost realeasă ca primar.

Aceeaşi situaţie a fost înregistrată în Caracuşenii Vechi, din Briceni, unde primar va fi candidatul independent Lungu Gheorghe, pentru care au votat 897 de persoane, din cei 929 de alegători. „Şi Partidul Liberal intenţiona să se înscrie în cursa electorală, dar au comis unele greşeli la întocmirea documentelor, aşa că a rămas doar un singur candidat în cursa electorală”, ne-a declarat una din angajatele secţiei de votare.

Partidul Comuniştilor din Moldova a acumulat în localitatea Halahora de Sus 90,45 %, pentru funcţiile de consilieri locali, în timp ce PLDM a acumulat 10,76 %. Pe de altă parte, candidatul liberal-democrat la funcţia de primar a fost votat de 267 de alegători, din cele 608 persoane. Fiind singurul candidat înscris în lista electorală, acesta a acumulat 100 % şi a devenit în mod automat primar.

În localitatea Iujnoe, raionul Cahul, candidatul comunist la funcţia de primar, Lidia Carpenco, a acumulat de asemenea 100 %, pentru ea au votat 303 persoane din cele 313 care s-au prezentat la urnă duminică. Peste 74 % a acumulat formaţiunea comunistă şi în consiliul local, urmată de PLDM cu 14,01 % şi PDM cu 11, 78 %.

Trei candidaţi Ion Bodrug

În timp ce aceste patru localităţi au avut câte un candidat la funcţia de primar, în satul Condrăteşti, raionul Ungheni, pentru funcţia de primar al localităţii s-au înscris nouă candidaţi, trei dintre aceştia fiind Ion Bodrug. „Este un lucru obişnuit la noi în sat, mai ales că fiecare a treia familie poartă numele Bodrug sau Buruiană”, ne spune o angajată a primăriei. „Sunt şi mulţi Coşcodeni”, adaugă Bodrug Ion Ion, candidat la funcţia de primar din partea PLDM. Acesta este singurul din cei trei care a acces în turul doi, acumulând 24,62. Bodrug se va „bate” în cel de-al doilea tur cu Pavel Busuioc, 22, 24 %, candidat independent.

Cât priveşte localităţile de baştină ale principalilor lideri politici moldoveni, observăm că majoritatea sătenilor şi-au dat votul pentru partidul consăteanului lor sus-pus. Astfel, Gheorghe Chirilă, candidatul liberal-democrat la funcţia de primar în localitatea Lăpuşna, Hânceşti, unde s-a născut premierul Vlad Filat, a acumulat 58,62 % din voturi, în timp ce contracandidatul său democrat, Ion Bubuioc – 19,25 %.

Ion Chiosa, fostul primar al Lăpuşnei, spune că premierul vine răruţ prin sat. „Au avut loc întâlniri în timpul campaniei, dar şi în afara campaniilor electorale”, ne-a comunicat Chiosa. Acesta a adăugat că premierul nu a organizat concerte, iar ajutorul venit la primărie a fost acordat la fel ca altor localităţi.

În satul de baştină al prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vladimir Plahotniuc, Grozeşti, Nisporeni, oamenii au votat primarul, nu partidul. Cel puţin aşa ne-a comunicat Svetlana Mitrofan, secretara Consiliului local. „Vlad Plahotniuc ajută satul nostru. A făcut reparaţie la grădiniţă, a ajutat la reparaţia gardului de la şcoală. De 1 iunie, a organizat manifestaţii grandioase, a împărţit cadouri pentru copii, iar pentru săteni – un concert, la care au participat Zinaida Julea, Vitalie Dani, formaţia „Acord”, Cătălina Rusu şi Natalia Gordienco”, afirmă Mitrofan.

„Nu vrea lumea înapoi în comunism”

Locuitorii din satul Sadova, raionul Călăraşi, localitatea de baştină a lui Igor Dodon, candidatul comunist la funcţia de primar al capitalei, nu au votat pentru PCRM. De menţionat că formaţiunea nu a avut niciun candidat la funcţia de primar, iar pentru consiliul local a acumulat 11,76 % din voturi. „Nu vrea lumea înapoi în comunism”, explică Angela, o femeie din sat. Candidatul democrat la funcţia de primar este Ecaterina Dodon, aceasta a acumulat 26,29% şi va merge în turul doi, împreună cu Anatolie Savin, candidat independent. „Igor Dodon este nepotul soţului doamnei Ecaterina şi nu a fost niciodată comunistă”, a comunicat femeia. Angajata a mai menţionat că Dodon este respectat în sat, mai ales că mama candidatului comunist a fost profesoară de limba română, până în 2010, când a ieşit la pensie.

PCRM este în scădere şi în satul Corjova, localitatea de baştină a liderului comunist, Vladimir Voronin. Astfel, Sergiu Oprea, candidatul comunist, a acumulat la alegerile de duminică 38,77 %, în timp ce liberal-democratul Valeriu Miţul a fost votat de 46,57 la sută din alegători. PLDM a luat mai multe voturi şi pentru Consiliul local. Cu toate acestea, Valeriu Miţul nu crede că va fi câştigător în cel de-al doilea tur. „Ruşii din Corjova nu participă la alegerile organizate de Republica Moldova. De această dată cred că se vor mobiliza şi vor participa”, a opinat Miţul, care a adăugat că va continua lupta.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)