Votul decisiv

Victoria candidatului opoziţiei poate fi asigurată printr-o prezenţă masivă la vot

Foto: Nadejda Roșcovanu

Zile numărate ne despart de cel de-al doilea tur al alegerilor din municipiul Chişinău. Alegătorii vor avea de ales  între candidatul comun al opoziţiei PPDA-PAS-PLDM, Andrei Năstase, şi socialistul Ion Ceban.

Ceban s-a lansat în campanie cu promisiunea că dacă devine primar transformă Chişinăul într-o capitală „multietnică” şi că va traduce toate actele normative din primărie în limba rusă, declaraţie care a atras critici dure din partea cetăţenilor şi a oponenţilor care l-au acuzat că ar fi gata să irosească fără sens bani publici.

În campania pentru turul doi al alegerilor, Ceban şi-a dat seama că e imposibil să câştige alegerile cu un program adresat rusofonilor, care nu constituie majoritatea în Chişinău, şi a schimbat tactica. Socialistul a tins să-şi etaleze meritele „profesionale”, exprimându-şi dorinţa în cadrul dezbaterilor de a se axa în exclusivitate pe problemele municipiului Chișinău, „lăsând la o parte factorul politic şi geopolitic”.

De asemenea, Ceban a evocat de nenumărate ori experienţa de consilier municipal şi a promis să lupte cu construcţiile ilegale şi abuzurile din primărie, evident, făcând abstracţie de neregulile şi eşecurile din CMC, la care au contribuit inclusiv socialiştii pe parcursul ultimilor ani.

O revigorare a clasei politice de dreapta

Candidatul opoziţiei, Andrei Năstase, a promis să modernizeze infrastructura oraşului, dacă ajunge în fotoliul de primar al capitalei, să elimine prin metode legale funcţionarii corupţi din sistem la toate nivelurile şi să suprime practicile vicioase care au generat corupţie şi fraude în primărie.

Mai mulţi comentatori politici de la Chişinău au atras atenţia însă că primarul care va fi ales duminică vine pentru o perioadă foarte scurtă, de vreo nouă luni, şi, posibil, nu va avea nici susţinerea Consiliului Municipal Chişinău. În aceste condiţii, nu va reuşi să facă mari schimbări. Reiese că miza alegerilor de duminică o reprezintă alegerile parlamentare care sunt preconizate pentru toamnă.

Aranjamente pentru parlamentare

Dacă reprezentantul opoziţiei, Andrei Năstase, va câştiga alegerile, strategia gândită de partidul de guvernământ nu e valabilă şi pentru alegerile din toamnă. „Strategia a fost următoarea: pe lângă o campanie naţională pe liste de partid, să fie 51-52 de campanii locale, în care să fie susţinuţi candidaţi independenţi. Victoria acestora ar permite liderului partidului de guvernământ să coaguleze o majoritate parlamentară confortabilă”, consideră directorul Institutului pentru Iniţiative Strategice, Vlad Culminschi.

De aceeaşi părere este Vladimir Socor, expert al Jamestown Foundation, care atrage atenţia că recentele sondaje demonstrează că PD ar putea trece cu greu pragul electoral la alegerile din toamnă. Din această cauză, Vladimir Plahotniuc îşi propune, după modelul alegerilor din Chişinău, să desemneze candidaţi  neafiliţi în circumscripţii, care vor candida chipurile ca independenţi şi apoi, în parlament, să se unească sub flamura PD.

Bătălia pentru capitală le-a permis însă cetăţenilor să desluşească mai bine jocurile puterii cu aşa-numiţii candidaţi independenţi. Rezultatul alegerilor din Chişinău, în cazul în care învinge candidatul opoziţiei, ar putea influenţa campania din toamnă. Purtătorul de cuvânt al PLDM, Ion Terguţă, consideră că victoria lui Năstase ar putea însufleţi electoratul de dreapta şi s-ar putea transforma într-un tăvălug capabil să îngroape PD.

Rezultatul va fi influenţat de mobilizarea electoratului

Ultimele alegeri locale din Chişinău demonstrează că dacă în primul tur al alegerilor pe primul loc se poziţionează candidatul stângii, în cel de-al doilea tur, asistăm la o mobilizare exemplară a electoratului proeuropean. În 2011, în primul tur au votat 320 de mii de cetăţeni, în cel de-al doilea – 370 de mii, în 2015, în turul doi, numărul votanţilor a crescut cu 100 de mii. La alegerile din 20 mai curent, s-au prezentat peste 225 de mii de alegători.

Ambii candidaţi dispun de o rată enormă de creştere a numărului de alegători. Prin urmare, rezultatul alegerilor depinde de strategia fiecărui candidat de mobilizare a electoratului.

Imediat după primul tur al alegerilor, Partidul Liberal şi Partidul Unităţii Naţionale şi-au îndemnat alegătorii să-l voteze în cel de-al doilea tur pe Andrei Năstase. Deocamdată, nu este clar ce candidat vor susţine votanţii Silviei Radu.

Alegerile trecute arată că există premise reale ca în turul doi al alegerilor să asistăm la o mobilizare exemplară a electoratului proeuropean. PD nu a anunţat pe cine susţine în turul doi al alegerilor.

În ultimele două săptămâni însă maşinăria propagandistică a partidului de guvernare mizează pe absenteism, prezentându-i pe ambii candidaţi la fotoliul de primar ca fiind slabi.

Istoricul Octavian Ţâcu consideră că Partidul Democrat va face tot posibilul ca alegerile să fie câştigate de candidatul socialiştilor. „Acesta e mai ușor de manipulat. Este însă la îndemâna noastră ca acest scenariu să nu se întâmple. Mă tem de perioada de guvernare a lui Năstase, una deloc ușoară, fără niciun om în CMC. Dar are suficient caracter şi o eventuală victorie i-ar putea aduce suficiente instrumente ca să poată convinge electoratul că lucrurile pot fi schimbate”, a declarat Țîcu pentru TVC21

Amintim că Ion Ceban a obținut 40,97% din sufragii în primul tur, iar candidatul unic al forțelor anitoligarhice și proeuropene – 32,12%.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu