Votcă şi tabacioc pentru copiii noştri

Experiment // Fiindcă vânzătorii nu-i întreabă ce vârstă au – tot mai mulţi minorii devin cumpărători fideli de produse alcoolice şi ţigări

S-ar putea ca în viitorul apropiat persoanele care nu au împlinit 18 ani să nu poată cumpăra băuturi alcoolice şi produse de tutungerie. Până atunci, însă, niciun vânzător nu le cere buletinul persoanelor care nu par a fi atins vârsta majoratului. De acest lucru s-a convins şi Anişoara, o fetiţă de 15 ani, care a mers pe la mai multe chioşcuri şi magazine pentru a cumpăra ţigări şi alcool.

„Daţi-mi un pachet de ţigări şi o bere”, spune timid Anişoara,  aplecându-se la fereastra întredeschisă a unui chioşc de pe strada Ion Creangă. Vânzătoarea are o singură întrebare: „De care?”. După ce ia  banii, o întreb pe femeie cam ce vârstă crede că are fetiţa căreia acum câteva clipe i-a vândut alcool. Abia atunci aceasta ridică ochii spre copila de 15 ani. „Ei, chiar pe fiecare să-l întreb câţi ani are?! Principalul să-mi meargă vânzarea. De la mine asta cere şeful”, îmi spune femeia enervată, care, pesemne, îşi dă seama câţi ani are fata. Anişoara este elevă în clasa a noua la un liceu din capitală. Mi-a povestit că este de un an în Chişinău şi a fost mirată când a văzut că doar câteva din colegele ei noi nu fumează. „Şi la ţară copiii fumează, dar pe ascuns. În Chişinău e la modă să stai cu ţigara în gură”, mi-a spus Anişoara pentru ca mai târziu să recunoască faptul că a încercat şi ea să fumeze, de câteva ori.

Mama l-a trimis după votcă

Anişoara trece pe la câteva chioşcuri şi, ca rezultat, în geanta ei de şcolar, cu manuale şi caiete, are 4 cutii cu ţigări şi 5 sticle cu bere. La fel de indiferente se arată şi vânzătoarele de la trei magazine alimentare care, fără să-şi dea seama, participată la experimentul nostru. Mai mult decât atât – am văzut cum una din ele a vândut o sticlă de votcă unui copil de vreo nouă ani. „Părinţii îşi trimit copiii la magazin nu doar după pâine, dar şi după ţigări, bere şi votcă”, spune calmă Tatiana, vânzătoare la un magazin din sectorul Buiucani. Femeia povesteşte că i s-a întâmplat să fie înjurată de mama unui copil care a luat-o pe sus pe vânzătoare pentru că a refuzat să-i vândă ţigări fetiţei sale de opt anişori. „Fata mi-a spus că ţigările le cumpără pentru mama. Eu am trimis-o după maică-sa”, îşi aminteşte Tatiana, care, la fel ca şi alte vânzătoare, i-a vândut Anişoarei o sticlă cu bere.

Anişoara a roşit

Vânzătoarele s-au indignat atunci când le-am anunţat că s-ar putea să fie adoptată legea cu privire la comercializarea produselor alcoolice şi de tutungerie, astfel încât să fie obligatorie prezentarea buletinului. Cei care nu au 18 ani să nu poată cumpăra alcool şi ţigări. „Dacă îi vom verifica fiecăruia actele de identitate, vă imaginaţi ce rânduri vor fi! Noi suntem vânzători, şi nu vameşi”, opinează Ecaterina, comerciantă. Altă poziţie au vânzătoarele din centrele comerciale. Acestea spun că pot identifica vârsta persoanei doar uitându-se la ea. „Cred că ni s-a întâmplat să vindem alcool şi unor persoane mai tinere de 18 ani. Adolescenţii arată foarte matur. Nici nu-ţi dai seama că are vreo 14 ani când te uiţi la o fetiţă îmbrăcată în fustă scurtă şi cu bluză decoltată”, povesteşte o vânzătoare dintr-un centru comercial din Chişinău.

Anişoara a roşit puţin atunci când femeia de la aparatul de casă a refuzat să-i vândă o sticlă cu bere. „Câţi ani ai? Du sticla de unde ai luat-o”, îi cere Anişoarei vânzătoarea, aşa că o aud şi cei din jur. „Mi-a plăcut să particip la acest experiment. Le voi povesti şi colegilor mei”, spune Anişoara. Fata consideră că cei care vând ţigări şi alcool minorilor trebuie să fie penalizaţi. „Nu am plătit amendă pentru că le vindem alcool copiilor. Nici nu am auzit ca vreun magazin să o păţească”, mi-a spus vânzătoarea Tatiana, fapt confirmat şi de ceilalţi comercianţi.

Corneliu Prepeliţă, medic oncolog la Institutul Oncologic Republican,  menţionează că foarte mulţi copii suferă din cauza că se află în preajma unor persoane fumătoare, pentru ca, mai târziu, să le urmeze exemplul. Medicul consideră că cea mai bună metodă de luptă cu fumatul este informarea în masă despre daunele fumatului, interzicerea reclamei ţigărilor, îndeosebi a celei plasate în imediata apropiere de şcoli şi grădiniţe, interzicerea fumatului în locurile publice şi, nu în ultimul rând, majorarea preţului la produsele de tutungerie. „Noi avem cele mai mici preţuri din Europa”, conchide medicul.

Dacă parlamentul va opera modificări la Legea cu privire la alcool şi tutun, vânzătorii vor fi obligaţi să ceară buletinul atunci când nu vor fi siguri că în faţa lor este un minor sau un tânăr care a împlinit 18 ani. Valeriu Munteanu, autorul acestei iniţiative, spune că pe parlamentari ar trebui să-i îngrijoreze faptul că tot mai mulţi copii fumează şi consumă alcool, iar vânzătorii rămân nepedepsiţi.

În unele state membre ale Uniunii Europene, vânzătorii le solicită cumpărătorilor să prezinte actul de identitate pentru a demonstra că nu sunt minori. De altfel, amenzile aplicate comercianţilor pot ajunge la câteva mii de Euro, iar copiii pot fi pedepsiţi cu ore de muncă în folosul comunităţii.

Anual, la Institutul Oncologic Republican sunt internaţi peste 1000 de pacienţi, majoritatea covârşitoare sunt în ultimul stadiu al bolii.

Mihai Oprea, directorul general al Dispensarului Republican de Narcologie din Chişinău, spune că a avut şi cazuri când copii mai mici de 16 ani erau aduşi la spital în stare de comă alcoolică.

Svetlana Panţa

 

The following two tabs change content below.