Voronin rasistul // DISCRIMINARE

Onoje amenințat şi de Vadim Mişin

Vadim Mișin i-a expediat o scrisoare lui John Onoje în care l-a informat/ameninţat despre/cu articolul 346 din Codul Penal al RM – „acţiuni intenţionate îndreptate spre aţîţarea vrajbei sau dezbinării naţionale, rasiale sau religioase”. În opinia Amnesty International Moldova, acest articol trebuie aplicat față de Vladimir Voronin, pentru declarațiile rasiste la adresa lui John Onoje.

Vadim VASILIU

Sâmbătă, 18 februarie, liderul comuniștilor Vladimir Voronin, în cadrul unei manifestații din PMAN, a declarat, referindu-sela JohnOnoje, care manifesta lângă Arcul de Triumf: „O adus un negru din Africa, o prins unul din copac, l-o coborât de acolo și l-o adus aişi… Ați văzut cine?!… Africa, negrii!!!”, a declarat Voronin.

Amnesty International s-a autosesizat și a depus un demers la Procuratura Generală prin care solicită ca liderul comuniștilor să fie tras la răspundere pentru incitare la ură rasială.

Trei cereri la Procuratura Generală

Igor Stoica, coordonatorul programului „Profesioniștii pentru Drepturile Omului” din cadrul Amnesty Inernational Moldova a declarat pentru JURNAL că Procuratura Generală (PG) este obligată să răspundă în decurs de 30 de zile de la înregistrarea demersului. „Dl John Onoje a făcut două cereri din propria inițiativă către PG. O cerere se referă la inițierea unei anchete cu privire la declarațiile rasiste ale lui Voronin și o cerere cu privire la maltratarea la care a fost supus a doua zi. Astfel, PG are trei cereri spre examinare”, a menționat Igor Stoica.

Expertul Amnesty International spune că Voronin trebuie cercetat conform articolului 346 al Codului Penal: „Articolul sună cam moldovenește: «Ațâțarea vrajbei sau dezbinării naționale». Nu a fost aplicat niciodată în istoria RM, aceasta este practic prima ocazie de a aplica acest articol”.

Cum poate fi lipsit de imunitate Voronin

Pentru a fi cercetat penal, Vladimir Voronin trebuie să fie lipsit de imunitate parlamentară. Regulamentul Parlamentului prevede că procedura de ridicare a imunității deputaților poate fi inițiată în urma unui demers al procurorului general către Parlament. Acesta va transmite demersul către Comisia juridică numiri și imunități. Comisia se întrunește și ia decizia de a accepta sau nu cererea procurorului. După aceea, procuratura va trece la cercetarea penală propriu-zisă. PG nu are un compartiment, secție, responsabilă de acest tip de infracțiuni, spune Igor Stoica.

Onoje, amenințat că „ațâță vrajbă şi dezbinare”

Avocatul lui John Onoje, Ștefan Snegur, ne-a spus că John a expediat pe 30 decembrie o scrisoare către Comisia parlamentară pentru Drepturile Omului și Relații Interetnice în care a cerut să i se respecte dreptul la asistență materială și medicală de care, conform legii, trebuie să beneficieze refugiații.

Peste o lună, Comisia, a cărei președinte este deputatul comunist Vadim Mișin, i-a expediat o scrisoare lui John Onoje în care se menționează că acesta nu mai are dreptul de a solicita asistență materială și medicală de la stat, deoarece nu mai are statut de refugiat, ci este cetățean al Republicii Moldova.

Avocatul Ștefan Snegur a precizat că Onoje nu a solicitat această asistență anterior din cauza că nu știa că are acest drept. Cererea privind acordarea acestei asistențe trebuia expediată înainte ca Onoje să devină cetățean al RM. Însă, răspunsul oficial al Comisiei se încheie cu articolul 346 din Codul Penal. Ștefan Snegur nu înțelege de ce în răspunsul oficial al comisiei, semnat de Vadim  Mișin, este citat acest articol.

 

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)