Voronin, preşedinte al primei şedinţe a Parlamentului?

PRONOSTIC // Voronin are toate şansele să prezideze prima şedinţă a Parlamentului după alegerile din 28 noiembrie 2010

Liderul comuniştilor Vladimir Voronin are toate şansele să-şi satisfacă cea mai mare dorinţă din ultimul timp – să devină preşedinte al Parlamentului. Cel puţin pentru o zi. Acesta, conform celor mai pesimiste pronosticuri, ar urma să prezideze prima şedinţă a Parlamentului după alegerile din 28 noiembrie 2010. Asta pentru că este candidatul cel mai în vârstă cu şanse să intre în legislativ la sfârşitul lunii curente.

Cel mai în vârstă deputat

În dreptul numelui comunistului numărul 1 din lista electorală este indicat cel mai îndepărtat an – 1941. De fapt, încă doi comunişti din lista PCRM au aceeaşi vârstă – Alla Mironic şi Anton Miron, dar aceştia sunt mai tineri cu câteva luni. De altfel, Partidul Comuniştilor este lider la decani de vârstă. Vasile Iovv este mai mic cu doar un an, iar cumnatul lui Voronin, Dmitri Todoroglo, are 66 de ani. Numai Alianţa „Moldova Noastră” mai are în coada listei electorale un candidat din 1944 şi altul din 1946, în rest, celelalte liste sunt mult mai „tinere”. Cel mai în vârstă candidat al Partidului Liberal e scriitorul Ion Hadârcă, născut în 1949, al Partidului Liberal Democrat – Ion Vovc din 1946, locul 54, iar al Partidului Democrat – Vasile Macovei din 1949, locul 49 în listă.

Showuri comuniste

Dacă luăm în calcul practica primei şedinţe a legislativului de după 5 aprilie 2009, ne putem aştepta la showuri bine regizate cu Voronin în prezidiu. Asta, desigur, depinde mult şi de viitoarea configuraţie a Parlamentului.

Dacă vă mai amintiţi, prima şedinţă a deputaţilor după alegerile din 5 aprilie 2009 a avut loc la exact o lună şi a durat doar 23 minute. Aceasta a fost prezidată de comunistul Ivan Calin, 74 de ani, aceeaşi persoană care a stat în prezidiul legislativului şi după alegerile din 2005, ca decan de vârstă. La 5 mai 2009, Calin a fost singurul care a ţinut un discurs, opoziţia democratică de atunci neavând acces la microfoane. Comunistul a anunţat închiderea şedinţei în momentul în care liberalul Mihai Ghimpu a ieşit la microfon cerând cuvântul.

În discursul său, Calin califica acţiunile din 7 aprilie 2009 drept „lovitură de stat”. „Putciul ar fi putut avea loc oricând, cu orice motiv. La 7 aprilie, în calitate de motiv, de material exploziv potrivit, a servit minciuna şi mitul despre aşa-numita falsificare a alegerilor inventat de unii politicieni. Dumnezeu să-i judece!”, ataca atunci opoziţia democratică deputatul comunist.

După 29 iulie a fost altfel

Nici următoarele şedinţe nu au fost deosebite. De exemplu, cea de la 28 mai acelaşi an a durat doar zece minute, tot pentru că aşa deciseseră comuniştii şi, la aproape două luni de la alegeri, Parlamentul nu-şi alesese încă preşedintele. În schimb, la prima şedinţă după alegerile repetate din 29 iulie 2009, când democraţii au preluat puterea, liberalul Mihai Ghimpu a fost ales preşedinte al Parlamentului, iar următoarea întrunire a legislatorilor a fost stabilită pentru 2 septembrie.
De altfel, aşa prevede şi legea. Conform Regulamentului Parlamentului, prima şedinţă a legislativului este convocată de preşedintele republicii, în situaţia actuală de cel interimar, la maximum o lună de la validarea de Curtea Constituţională a rezultatelor scrutinului. Şedinţa este condusă de cel mai în vârstă deputat până la alegerea preşedintelui Parlamentului care trebuie să aibă loc la prima întrunire a noilor legislatori.

Raisa Lozinschi-Hadei

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)