Voronin nu renunţă la sârma ghimpată

ILEGAL // Contrar prevederilor legale, circa 700 ha de pădure de lângă Ţiganca şi Rotunda, închiriate pentru 49 de ani de către firma „Biotex-Com” SRL, rămân inaccesibile pentru săteni

Firma „Biotex-Com” SRL, care aparţine familiei fostului şef al statului Vladimir Voronin, a eliberat cele circa 1.266 ha de pădure arendată în preajma localităţii Geamăna, Anenii Noi. Arendaşii au scos gardul de plasă metalică care îngrădea pădurea şi unele construcţii ridicate de aceştia, veste primită cu multă bucurie de locuitorii satelor din preajmă, accesul cărora în pădure a fost oprit timp de mai mulţi ani. Anterior Procuratura Generală iniţiase două dosare, unul dintre care se referea la cele 1.266 ha de pe teritoriul raionului Anenii Noi. Litigiul a fost soluţionat pe cale extrajudiciară, după ce reprezentantul SRL „Biotex Com” a acceptat rezilierea contractului pe motiv că firma nu are bani pentru achitarea arendei.

În timp ce cei de la Geamăna se bucură, locuitorii satului Trebujeni, Orhei, din preajma loturilor de pădure Ţiganca şi Rotunda, circa 700 ha de pădure, inclusiv drumuri de acces, îngrădite cu plasă ghimpată, continuă să lupte pentru drepturile lor. Vladimir Voronin susţine că accesul oamenilor pe teritoriul pădurii nu este îngrădit şi că gardul de sârmă ghimpată e pentru a împiedica animalele să distrugă culturile din câmpurile cultivate. Locuitorii satului spun că pădurea este păzită de oameni înarmaţi, iar la intrarea pe teritoriul acesteia există tăbliţe pe care scrie „acces interzis”.

La ieşirea de la şedinţa Comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi, care a avut loc la începutul acestei săptămâni, Vladimir Voronin s-a arătat foarte binevoitor şi dornic de a comunica cu presa. „De-ar fi tot atâţia jurnalişti la conferinţele de presă organizate de PCRM!”, i-a scăpat acestuia o exclamaţie. Comisia a analizat solicitarea procurorului general de retragere a imunităţii lui Voronin şi deputatului comunist Anatol Popuşoi. Acesta din urmă este suspectat de abuz în serviciu la darea în arendă a celor circa 700 ha de pădure în raionul Orhei. Voronin s-a arătat mirat că PG investighează anume arenda acestui lot de pădure, deoarece în R. Moldova ar fi fost încheiate vreo 500 de contracte de luare în arendă a terenurilor de pădure, 100 dintre care au fost semnate de noua guvernare.

Păzită de oameni înarmaţi

„Darea în arendă a acestei păduri este o năpastă pentru oameni”, a obiectat primarul s. Trebujeni, Ion Creţu. „Accesul pe teritoriul pădurii e păzit de oameni înarmaţi care anul trecut au bătut doi locuitori, după ce aceştia au împuşcat un mistreţ care a intrat în lanul lor de popuşoi. Anul acesta au fost depuse 20 de plângeri la primărie, în care oamenii reclamă că animalele le-au distrus roada. Pe moment avem doar promisiuni că aceste daune vor fi restituite”, a spus primarul.

Fostul director al Agenţiei „Moldsilva”, Anatol Popuşoi, a debitat şi el în faţa jurnaliştilor că la Ţiganca ar fi 13 intrări şi că accesul populaţiei este liber. Potrivit lui, în R. Moldova sunt date în arendă 11 – 12 mii ha de pădure, circa 4 la sută din suprafaţa terenurilor silvice, pe când în statele europene până la 70 – 75 la sută. Gheorghe Şalaru, ministrul Mediului, a declarat pentru JURNAL că darea în arendă a pădurilor se practică în ţările europene. „Acelea însă nu sunt îngrădite cu garduri care face imposibilă migraţia animalelor şi nu sunt păzite de oameni înarmaţi. Darea în arendă se face în mod civilizat, prin organizarea licitaţiilor, iar în cazul în care arendaşul nu respectă prevederile contractului, acesta este reziliat”, a spus ministrul.

Dosar fără finalitate

Anterior, Procuratura Generală a cerut rezilierea contractelor de arendă a terenurilor silvice, inclusiv a celor de la Ţiganca şi Rotunda, încheiate cu SRL „Biotex Com”, pe motivul unor grave abateri de la legislaţie. Contractul prevede arendarea terenurilor pe un termen de 49 de ani (până în 2057). Plata de arendă a fost stabilită în mărime de 315 lei pentru un hectar, sau 219.492 lei anual. SRL „Biotex-Com” a ridicat pe teritoriul respectiv, cu încălcarea prevederilor legale, o construcţie capitală din piatră cu dimensiunile 10×20 metri, o casă din bârne cu un nivel, o fermă pentru fazani, un iaz, reţele inginereşti. Concomitent, lotul de teren din fondul silvic arendat a fost împrejmuit cu sârmă ghimpată, astfel fiind îngrădit accesul persoanelor pe teritoriul acestuia. Transmiterea în arendă a terenurilor în litigiu s-a efectuat fără concursul şi acordul organelor administraţiei publice locale şi în lipsa unei licitaţii. Un control efectuat de ÎS Orhei a arătat o suprapopulare a efectivului de vânătoare, care influenţează negativ atât starea copacilor, cât şi a animalelor. În vara anului curent, Procuratura Generală a solicitat Curţii de Apel Economice rezilierea contractului cu SRL „Biotex Com”. Curtea de Apel Economică, în persoana judecătorului Eugeniu Clim, a respins însă cererea, pe motivul că SRL Biotex Com nu ar fi încălcat nicio clauză contractuală sau legală.

În urma şedinţei Comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi, atât Vladimir Voronin, cât şi Anatol Popuşoi şi-au păstrat imunitatea parlamentară, Comisia solicitând procurorilor noi documente care ar veni să probeze vinovăţia acestora.

Feuda lui Popuşoi

Deputatul comunist Anatol Popuşoi a fost numit director Moldsilva în 2002, iar la 18 decembrie 2008 președintele Voronin i-a înmânat „Ordinul Republicii”. Conform situației de la 1 ianuarie 2008, suprafața terenurilor fondului forestier constituie 409 mii ha, 12,1 % din teritoriul țării. În perioada 2007-2008, AS „Moldsilva” a încheiat 142 de contracte de dare în arendă a terenurilor din fondul forestier în scopul gospodăririi cinegetice, cu suprafaţa de aproximativ 14 mii ha şi de recreere cu suprafaţa de 780 ha, printre care: ÎS Chişinău a încheiat 95 contracte de arendare a suprafeţei totale de 610,35 ha în valoare de 801911 lei, ÎS Iargara – 6 contracte, 2035 ha, 611212 lei, ÎS Străşeni – 13 contracte, 118,72 ha, 153878 lei etc. SA „Moldsilva” a încasat plata pentru arendă a terenurilor din fondul forestier de la 103 persoane fizice şi juridice în valoare de 3743387 lei, în 2007 – 459704 lei şi în 2008 – 3282682 lei. Nu s-a calculat şi încasat plata pentru arendă de la 39 de persoane în valoare totală de 1124294 lei, care a fost trecută la „prejudiciu cauzat statului”.

Potrivit raportului de audit al Curţii de Conturi dat publicităţii încă la începutul lunii iunie, curent Anatol Popuşoi a gestionat în mod defectuos, pe parcursul anilor 2008 – 2009, suma de 83 milioane de lei şi este bănuit că a prejudiciat bugetul statului cu peste 22 milioane de lei.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu