Voronin, la procuratură

TORTURĂ // Oxana Radu, victimă a poliţiştilor în aprilie 2009, sparge tăcerea

Ex-preşedintele republicii Moldova, Vladimir Voronin, a fost audiat, la începutul acestei săptămâni, în calitate de martor, în dosarul evenimentelor din aprilie. Liderul comunist a declarat că a venit de bună voie şi nu a fost chemat de procurori. Voronin a menţionat că a făcut tot posibilul ca să fie evitate vărsările de sânge, dar nu a ştiut despre toate acţiunile fostului ministru de Interne, Gheorghe Papuc. În acelaşi timp, o tânără din raionul Cahul a spart tăcerea şi a povestit la JURNAL TV coşmarul celor cinci zile de arest din aprilie 2009.
Săptămâna aceasta, au continuat audierile în dosarul 7 aprilie. De această dată, în faţa procurorilor şi-a făcut apariţia fostul preşedinte comunist, Vladimir Voronin, care a fost audiat timp de două zile în calitate de martor. Spre deosebire de ex-ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, şi fostul comisar general de poliţie,Vladimir Botnari, acesta s-a lăsat aşteptat, întârziind în prima zi de audieri cu zece minute, iar a doua zi a venit cu o oră mai târziu, punând la încercare rezistenţa jurnaliştişor, care l-au aşteptat afară pe un ger cumplit tot acest timp.
Liderul comunist a coborât vesel şi plin de energie din autoturism, apărat cu străşnicie de garda de corp. Vladimir Voronin a declarat că nu a fost citat de procurori, ci a cerut să apară şi să spună ce s-a întâmplat. După trei ore de audieri, fostul preşedinte comunist a ieşit, fiind asaltat de presă.
„Audierile s-au terminat de mult, dar li s-a stricat computerul şi am aşteptat atâta timp”, a fost una din primele declaraţii ale lui Voronin după ce a ieşit de la procurori. „Sărmanii nu au niciun computer ca lumea”, a adăugat liderul comunist.
Amânarea audierilor

Şeful Direcţiei urmărire penală din cadrul Procuraturii Generale, Igor Popa, susţine însă că audierile nu s-au încheiat, ci au fost amânate pentru ziua următoare, la solicitarea lui Voronin. A doua zi, fostul preşedinte a declarat presei că a venit să semneze doar documentul de audiere, dar a ieşit după două ore de la procurori.
Vladimir Voronin a spus presei că îşi menţine poziţia că în aprilie a avut loc o încercare de lovitură de stat. „Sunt cel mai cointeresat pentru a se afla adevărul despre ce s-a întâmplat atunci, să nu se ascundă nimeni după alte poveşti”, susţine liderul comunist. Fostul preşedinte a declarat că a dat ordin ca toţi tinerii care au fost reţinuţi să fie eliberaţi din comisariate, ca să meargă la părinţi acasă.
Pe de altă parte, o tânără din Cahul, Oxana Radu, susţine că a stat în arestul poliţiei timp de cinci zile. Femeia a povestit în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, difuzată de postul JURNAL TV, experienţa pe care a avut-o în izolatorul Comisariatului de poliţie. „Deşi mi-e foarte greu să povestesc prin ce am trecut, m-am gândit că dacă nu povestesc eu, nu o va face nimeni altcineva, iar adevărul trebuie ştiut”, spune Oxana.
„Ne-au dezbrăcat până la piele”

Potrivit femeii, mamă unui băieţel, la 7 aprilie se afla la Chişinău cu probleme personale şi trebuia să se întoarcă în aceeaşi zi acasă, pentru că-şi lăsase copilul în grija unei vecine. „În timp ce ne întorceam spre Cahul, microbuzul în care mă aflam a fost oprit de către poliţia rutieră, toţi am fost arestaţi şi duşi la Comisariatul General de Poliţie”, susţine Oxana Radu. Aceasta a povestit că, în timpul aflării sub arestul poliţiei, a fost obligată să semneze declaraţii, fără a şti ce scrie în acele acte, a fost dezbrăcată până la piele, iar dacă spunea că îi este frig, i se recomanda să facă flotări ca să se încălzească.
„Nu puteam fi la curent”

Vladimir Voronin, însă, susţine că nu a fost la curent cu toate acţiunile întreprinse de ex-ministrul de Interne, Gheorghe Papuc. „Nu puteam fi la curent cu tot ce face un ministru şi nici nu mi-am pus aşa un scop, dar cert este că am dat ordin să nu se intervină în forţă între protestatari”, a menţionat Voronin.
Şeful Direcţiei urmărire penală din cadrul Procuraturii Generale, Igor Popa, a declarat că, deşi Vladimir Voronin este audiat în calitate de martor, nu se ştie ce va fi în viitor. „Audierea a fost încheiată, iar, în caz de necesitate, acesta ar mai putea fi citat”, a menţionat Popa.
Oficialul a mai adăugat că nu poate trage o concluzie dacă declaraţiile ex-preşedintelui Voronin coincid sau se contrazic cu cele ale ex-ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, şi ale ex-comisarului general, Vladimir Botnari, audiaţi anterior în calitate de bănuiţi.
„Vor fi audiate mai multe persoane în baza dosarelor respective, unele persoane care au fost audiate deja vor mai fi citate”, comunică Popa.
The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)