Voronin îşi riscă imunitatea

Procuratura Generală (PG) continuă examinarea dosarului deschis pe data de 18 septembrie 2010 pe numele fostului preşedinte al republicii, Vladimir Voronin. Deşi prima încercare de a-i retrage imunitatea politicianului a eşuat, PG nu renunţă şi acumulează noi probe pentru a merge în Parlament cu aceeaşi solicitare.

Procuratura strânge probe împotriva lui Voronin

Viceprocurorul general, Andrei Pântea, îşi exprimă speranţa că vor reuşi să acumuleze cât mai multe probe pentru a putea cere din nou Parlamentului retragerea imunităţii lui Voronin. „Deputaţii trebuie să înţeleagă că lipsirea de imunitate nu înseamnă automat condamnare. Avem nevoie ca deputatului să îi fie retrasă imunitatea pentru a-l putea cerceta penal. Asta nu înseamnă că Voronin va fi condamnat. Dacă este nevinovat, nu are de ce să se teamă”, a explicat Pântea.

La rândul său, juristul Teo Cârnaţ nu crede că PG va cere în viitorul apropiat retragerea imunităţii liderului PCRM şi asta pentru că ne aflăm în preajma alegerilor locale şi se vor teme să nu îl victimizeze pe Voronin.

Amintim că în septembrie 2010, procurorul general Valeriu Zubco a înaintat o solicitare Parlamentului de retragere a imunităţii lui Vladimir Voronin. Fostul şef al statului este bănuit de neglijenţă în serviciu în timpul protestelor din aprilie 2009, care s-a soldat cu decesul unei persoane.

Cererea PG a fost respinsă atunci de comisia juridică pentru numiri şi imunităţi din lipsă de probe.

Voronin insistă: „AIE este autorul pogromului din 7 aprilie”

În timp ce procurorii adună probe împotriva lui Voronin, fostul şef al statului insistă că la 7 aprilie a avut loc o lovitură de stat, pusă la cale de liderii AIE.

„Actualii lideri ai AIE sunt adevăraţii organizatori ai pogromului din 7 aprilie. Rămâne să vedem dacă au făcut-o cu bună ştiinţă”, a declarat Vladimir Voronin, în cadrul unui briefing de presă susţinut pe 6 aprilie.

În opinia liderului PCRM, tot ceea ce face Alianţa pentru Integrare Europeană este o adevărată lovitură de stat. „Au loc atacuri permanente asupra Constituţiei şi Codului Electoral. Sunt lichidate garanţiile sociale, conducerea ţării a fost transmisă în mâinile bandiţilor şi criminalilor”, susţine politicianul.

Voronin este sigur că, în curând, adevărul despre 7 aprilie va ieşi la iveală. El crede că organele de drept ştiu numele vandalilor, dar le ascund.

„După 7 aprilie, noua guvernare a început urmărirea celor care atunci se aflau la putere. Au încercat să îmi retragă imunitatea, deşi nu s-au clarificat încă pentru ce. Astăzi guvernarea îşi bate joc sadic de poliţişti, concediindu-i pe cei care atunci au apărat supremaţia legii”, mai spune Voronin.

M. R.

The following two tabs change content below.