Voronin explică succesul lui Dodon: „Cu memorandumul acela avem până acum sughiţuri”

Vladimir Voronin este îndemnat să urmeze exemplul lui Şor, să facă un denunţ la Procuratura Generală

Foto: Nadea Roșcovanu

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, liderul PCRM, Vladimir Voronin, consideră alegerile din 24 februarie drept „cele mai murdare şi mai falsificate” din istoria acestui stat. Totodată, acesta a făcut o declaraţie în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune, Moldova 1, în care a subliniat că „în Parlament au intrat toţi cei care au furat miliardul, în afară de cei de la ACUM”.  

„Eu nu înţeleg şi nu o să înţeleg niciodată cum i-aţi votat pe cei care v-au furat miliardul. Cum i-aţi votat pe cei care v-au sărăcit şi au venit acum din nou în Parlament şi se vor strădui să îşi întoarcă milioanele cheltuite în campania electorală. V-aţi vândut interesul vostru, al familiei, al copiilor, al părinţilor. V-aţi vândut votul pentru nişte pomeni, care s-au terminat deja. Iată, lucrul acesta nu îl pot înţelege”, a spus fostul şef al statului.

Voronin a lăsat să se înţeleagă că alegerile au fost influenţate din exterior, lucru vizibil în special în cazul socialiştilor, care se bucură de susţinerea preşedintelui rus Vladimir Putin. El nu exclude că rezultatul catastrofal înregistrat de PCRM este legat de refuzul său de a semna în 2003 memorandumul Kozak. „Cu memorandumul acela avem până acum sughiţuri. Poate de asta avem acest rezultat la alegeri”, a presupus Voronin.

Liderul comuniştilor are o părere şi despre activitatea misiunilor de observatori, care au calificat ultimele alegeri ca fiind, în linii generale, libere şi corecte. „Este unul, Ion Lipciu, reprezentantul R. Moldova la Adunarea Interparlamentară a ţărilor CSI din Sankt-Petersburg. M-a contactat cu câteva zile înainte de alegeri să îmi spună că a venit o delegaţie de 24 de observatori din CSI şi solicită o întrevedere cu noi. Am stabilit ziua. Am procurat şi am aşezat sticlele cu apă minerală pe masă. După asta, m-a contactat din nou Lipciu şi mi-a spus că nu îi poate găsi pe aceşti observatori şi că nu vor veni.”

„Nicio misiune nu a fost să discute cu partidul nostru. Au făcut excursii prin Moldova. Au făcut cunoştinţă cu vinurile noastre, s-au plimbat pe la Orheiul Vechi şi, la urmă, au scris că totul e bine. Imediat au urmat felicitări din partea Departamentului de Stat, a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei. Au urmat felicitări din toate părţile pentru aceste alegeri furate, falsificate şi organizate într-un mod care nu rezistă niciunei critici”, a spus Voronin.

Cât despre potenţialele scenarii postelectorale, liderul comuniştilor a afirmat că totul este evident încă din legislativul precedent: „Democraţii s-au îmbrăţişat demult cu socialiştii, să nu bată capul. Sunt împreună încă de când au votat Legea privind amnistia capitalului şi au modificat legislaţia electorală. În patru ani de zile, socialiştii și democraţii au votat împreună de 84 de ori”.

Vitalie Gămurari: declaraţii fără probe

Purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari, consideră că fostul şef al statului face astfel de declaraţii sub povara frustrărilor rezultate din eşecul comuniştilor. „Trebuie luat în calcul situaţia în care se află Vladimir Voronin şi partidul său, care, pentru prima oară după mulţi ani de aflare la guvernare, nu se vor regăsi în Parlament”, a comentat reprezentantul PD.

„În mare, acestea sunt declaraţii politice, pentru că, dacă ar fi fost altfel, ar fi fost probate şi ar fi mers cu adresări în instanţă”, a mai spus Gămurari, precizând că în timp ce unii politicieni „încă nu au ieşit din campania electorală”, alţii încearcă să se menţină, inclusiv prin astfel de declaraţii, „pentru a nu fi daţi uitării”.

Oazu Nantoi: „Să repete fapta lui Şor!”

În opinia lui Oazu Nantoi, deputat PAS, liderul PCRM, Vladimir Voronin, este direct responsabil de procesul de degradare a statului de drept şi a democraţiei în R. Moldova. Anume Voronin este responsabil de apariţia „fenomenului Plahotniuc”.

„Dacă liderul PCRM nu este în stare să repete faptele ‚eroice’ ale lui Ilan Şor, să facă denunţ la Procuratura Generală. Nu are decât să se ducă la una dintre mănăstirile restaurate de el şi să se pocăiască. Altfel, aceste declaraţii prezintă mai puţin interes în situaţia în care în Republica Moldova nu există justiţie şi noi, cetăţenii, suntem neputincioşi în situaţia creată, inclusiv din cauza comportamentului lui Voronin”, a spus Nantoi.

Amintim că la alegerile din 24 februarie, PCRM a acumulat doar 3,76%, fapt ce nu îi asigură niciun mandat în viitorul legislativ.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu