Voronin despre Filat, Usatîi, Streleţ şi Plahotniuc

voronin-2

Partidul Comuniştilor şi-a anunţat intenţia de a vota o moţiune de cenzură împotriva guvernului Streleţ. Comunistul Vladimir Voronin a susţinut o conferinţă de presă despre situaţia politică din Republica Moldova în cadrul căreia şi-a expus opinia privind arestarea lui Vlad Filat şi furtul miliardului. „Joi (15 octombrie) a început în sfârşit un act de justiţie. Buba trebuia să crape, cineva era tare interesat să nu se afle niciodată adevărul şi, cu timpurile, să se uite”, a spus Voronin. Mai mult, acesta a menţionat că Filat, Leancă şi Streleţ s-au grăbit să lichideze BEM, fără a consulta Parlamentul.

În ce priveşte actualul guvern, Partidul Comunist şi anunţat intenţia de a vota o moţiune de cenzură. „Sunt atâtea probleme în ţară, dar el îi apără spatele sau nu ştiu ce lui Filat”. Contactat de JURNAL de Chişinău, purtătorul de cuvânt al premierului Valeriu Streleţ a declarat că acesta nu comentează declaraţiile comuniştilor.

„Usatîi trebuie tras la răspundere. Indiferent dacă înregistrările sunt reale ori aiureşte”

Întrebat dacă şi Vlad Plahotniuc ar trebui arestat, preşedintele PCRM a declarat că acum Filat are fericita ocazie să numească pe cine el consideră de cuviinţă. „Situaţia e foarte simplă, Filat are posibilitatea să facă depoziţii, mărturii. Cred că va fi interesat să se spele de păcate. Dacă va depune astfel de mărturii, organele de anchetă de ce să nu invite pe oricine? Fiecare dintre noi este cetăţean al Republicii Moldova şi trebuie să se conformeze legislaţiei interne a ţării noastre”, a declarat Voronin.

Voronin a calificat drept „gest nobil” publicarea convorbirilor telefonice dintre Shor şi Filat. Cu toate acestea, el consideră acţiunea lui Usatîi este ilegală. „Ce spune el, ce înregistrează el sau altul, nu înseamnă încă nimic. Dacă am avea o justiţie normală, trebuie întrebate persoanele care se ocupă cu înregistrarea neoficială a telefoanelor mobile. Chestia asta se face numai la indicaţia organelor respective în cazurile în care se întreprind măsuri operative sau când este deschis un dosar. Pentru acest lucru, Usatîi trebuie tras la răspundere. Indiferent dacă înregistrările sunt reale ori aiureşte”, specifică comunistul.

Împotriva lui Renato Usatîi a fost pornit un dosar penal

De dimineaţă primarul de Bălţi s-a lăudat pe o reţea de socializare că a fost deja pornit un dosar penal pentru difuzarea convorbirilor telefonice. Urmărirea penală va fi efectuată de către Secția exercitare a urmăririi penale în cauze de criminalitate organizată și excepționale din cadrul Procuraturii Generale, sub aspectul comiterii infracțiunii de violare a dreptului la secretul corespondenţei.

În cadrul investigațiilor și acțiunilor de urmărire penală, urmează a fi stabilite circumstanțele colectării, deținerii și difuzării convorbirilor respective, precum și alte eventuale fapte infracționale cu referință la circumstanțele descrise. Dacă va fi găsit vinovat, Renato Usatîi riscă o amendă în mărime de la 10 000 până la 20 000 de lei sau închisoare de la doi la cinci ani.

Renato Usatîi a anunţat recent pe o reţea de socializare că pleacă imediat la Moscova pentru a pregăti alte înregistrări.