Voronin cu covata // NEGRU

Ieşirea celor trei deputaţi – Vadim Mişin, Oleg Babenco şi Tatiana Botnariuc, din fracţiunea PCRM, este mai curând o consecinţă a luptei interne, din ce în ce mai crâncene, în rândul liderilor comunişti. Pleacă Voronin acum sau mai târziu, în partid au loc deja puternice mişcări „tectonice”, care se soldează, periodic, cu „cutremure” şi fisuri în corpul formaţiunii monolit de cândva.

Pe valul preferinţelor

În mod paradoxal, plecarea celor trei coincide, conform sondajelor, cu momentul când PCRM şi liderul său se află pe cel mai înalt val al popularităţii şi preferinţelor electorale. Ceea ce înseamnă că lupta pentru „sferele de influenţă” din preajma liderului PCRM a atins cote nemaivăzute. Dacă Babenco (care a candidat în 1998 pe lista Blocului Electoral „Pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, apoi, în 2001, pe lista PD) şi Botnariuc sunt persoane relativ noi în rândurile PCRM, dl Mişin este veteran, unul dintre puţinele capete vorbitoare în partid. El, ca mai înainte Ţurcan şi Stepaniuc, era unul dintre stâlpii PCRM. În 2009, după emigrarea lui Marian Lupu spre PD, Mişin îşi exprima dorinţa să se uite în ochii fostului coleg. „Am lucrat patru ani împreună cu el (Marian Lupu – n.r.) şi acum aş vrea să mă uit în ochii săi”, declara fostul ex-spicher, făcând aluzie la moralitatea transfugului. Acum i-a venit şi lui dorul de plecare? Curios, cine va manifesta dorinţa de a se uita în ochii săi?

Procesul eroziunii naturale

Trebuie să ţinem cont şi de faptul că PCRM, ca orice partid care trece de la putere în opoziţie, este supus unei eroziuni naturale, părăsit de „condrumeţi” şi conjuncturişti care au profitat de putere, iar acum, în opoziţie, sunt nevoiţi să suporte consecinţele războiului pe viaţă şi pe moarte pe care l-au declanşat comuniştii împotriva AIE.

Potrivit deputatului comunist Artur Reşetnicov, „adevăratul motiv al plecării celor trei trebuie căutat în activitățile pe care le desfășoară aceștia”. „Ştiam de un timp încoace că doresc să plece pentru că nu rezistau luptelor politice. O parte din ei au fost intimidaţi şi cumpăraţi. Unii din ei au fost expuşi unor presiuni, uitaţi-vă ce activităţi au…”, a declarat Reşetnicov foarte vag, de parcă se referea la o mulţime de deputaţi.

Prea târziu

Totuşi explicaţia sa nu prea ţine. Dacă guvernarea a putut să-i determine pe cei trei să iasă din fracţiunea PCRM, logic era să se facă lucrul acesta înainte de votarea preşedintelui RM, a cărui alegere a fost pe muchie de cuţit. Mai curând, e vorba despre nişte „supărări” legate fie de strategia PCRM, fie de locul care le revine celor trei în procesul decizional intern. Ei ar putea fi nemulţumiţi de influenţa pe care a căpătat-o în ultima vreme gruparea lui Tkaciuk.

Radicalizarea PCRM

Radicalizarea PCRM, refuzul de a se întoarce în parlament, împingând partidul în impas, clătinând şi încercând să răstoarne barca numită RM, a fost invocată şi de grupul lui Dodon.
Explicaţia lui Mişin că se merge prea departe cu boicotarea parlamentului pare plauzibilă. Ca jurist şi om raţional, el nu poate să nu înţeleagă că PCRM este împins pe o cale primejdioasă, care duce spre război civil, ce se poate solda cu violenţe şi vărsări de sânge, şi pentru care, până la urmă, liderii comunişti vor trebui eventual să plătească cu ani de închisoare. „Limitarea luptei pentru putere numai la metode de ieşire în piaţă va duce în definitiv la pietrele proletare”, i-a prevenit Mişin pe comunişti.

În folosul stabilităţii

În mod obiectiv, reducerea fracţiunii comuniste din Parlament este în folosul stabilităţii, a status quo-ului. Chiar dacă nu în mod direct, plecarea lui Mişin va influenţa atitudinea electoratului faţă de PCRM. Profeţia lui Voronin din ziua naşterii lui Puşkin începe să se împlinească, dar în sens invers: nu Alianţa, ci Voronin riscă să rămână cu covata, ca bătrânul din povestea cu peştişorul de aur. Deşi până la „disoluţie” mai este, procesul se va intensifica şi va depinde mai mult de comportamentul Alianţei, decât de al PCRM. Indirect, plecarea lui Mişin îl favorizează şi pe Dodon. Chiar dacă ex-deputaţii comunişti nu vor adera la grupul socialiştilor, post-factum, se confirmă justeţea declaraţiilor precum că Voronin a pierdut cârma partidului şi se lasă manipulat de aripa radicală a lui Tkaciuk. Deciziile congresul comunist de mâine vor vărsa mai multă lumină asupra acestui caz.

Nicolae Negru

The following two tabs change content below.