Voronin cere poliţiştilor să încalce legea!

Un protest şi o contramanifestație vor avea loc astăzi în faţa Palatului Republicii

După ce PCRM a anunţat că va organiza astăzi aşa-numitul „marş social”, mai mulţi comentatori politici şi foşti angajaţi ai structurilor de forţă au prezis că manifestaţia va degenera în violenţe care ar avea ca scop o lovitură de stat.

Vadim VASILIU

Comuniştii au anunţat că vor aduce la proteste cel puţin 20 de mii de oameni. Victor Catan, preşedintele Asociaţiei Ofiţerilor Organelor de Drept, a declarat că va organiza o contramanifestaţie în faţa Palatului Republicii la care vor participa 250 de persoane. Comuniştii califică această acţiune drept o provocare ce ar avea ca scop de a instiga protestatarii comunişti la violenţe.

Contactat de JURNAL, fostul ministru al Afacerilor Interne, Victor Catan, ne-a spus că a avut o întrevedere cu actualul ministru al Afacerilor Interne, Alexei Roibu, în cadrul căreia a discutat despre situaţia din ajunul alegerii preşedintelui. Victor Catan i-a prezentat lui Alexei Roibu informaţia pe care o deţine. Potrivit lui Catan, manifestanţii comunişti vor încerca să împresure Palatul Republicii pentru a bloca accesul deputaţilor la urna de vot, încercând să provoace o lovitură de stat. Rugat să ne ofere detalii privind localităţile în care se vor recruta protestatari, Victor Catan ne-a explicat că aceasta este o informaţie secretă.

„Va culmina cu înlăturarea AIE”

Mai multe comitete raionale ale PCRM-ului au refuzat categoric să ne spună dacă vor participa la proteste sau nu. „Permiteţi-mi să nu vă răspund la întrebări”, a spus un domn de la comitetul raional al PCRM de la Ciadîr-Lunga şi a închis. JURNAL a încercat să afle de la Liga Tineretului Rus dacă aceasta va participa la manifestaţiile comuniştilor de astăzi. Persoanele care au răspuns la telefon nu au negat participarea, declarând că nu oferă informaţii necunoscuţilor.

Contactat de JURNAL, deputatul comunist Artur Reşetnicov a dezminţit că manifestanţii vor bloca accesul în Palatul Republicii. Totodată, a menţionat că manifestaţiile vor culmina cu înlăturarea AIE de la guvernare.

Comuniştii mizează pe poliţişti

Între timp, portalul comunist grenada.md a publicat postere în care se vehiculează ideea că poliţia se va alătura protestatarilor: „Poliţia este la un pas de a ni se alătura”. Un alt poster îndeamnă protestatarii să ia telefoanele mobile cu ei. „Nu uita telefonul! Îţi va fi de folos”, scrie în limba rusă pe posterul în care este afişat un telefon mobil filmând un poliţist echipat.

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a făcut un apel către poliţişti. În această adresare, Voronin spune că partidul condus de acesta şi protestatarii nu vor recurge la violenţe. „Apelul este pentru angajaţii MAI și ai organelor de drept. Cu ce scop să facem asemenea prostii? Noi vom activa numai în cadrul legii. Noi luptăm pentru respectarea Constituției”, a spus Voronin.

Între timp, Brigada de poliţie cu destinaţie specialăFulger

a organizat ieri o aplicaţie la care au participat sute de ofiţeri înarmaţi cu automate „Kalaşnikov” şi două blindate. Comandantul brigăzii a subliniat că aplicaţia nu are nimic în comun cu manifestaţia comuniştilor din ziua alegerilor. Deputatul comunist Sergiu Sârbu a comentat pe o reţea de socializare că poliţiştii vor fi primii care se vor alătura protestatarilor. „Băieţii de la Fulger vor fi primii care se vor alătura poporului împotriva uzurpatorilor”, scrie Sârbu.

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)