Voronin are dosar penal

ABUZ DE SERVICIU // Liderul comunist riscă până la 15 ani privaţiune de libertate

Peste trei miliarde de dolari SUA este suma prejudiciului adus de Vladimir Voronin cetăţenilor R. Moldova şi omului de afaceri Anatol Stati, cunoscut ca director al companiei „ASCOM Grup” SA. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe, la care purtătorul de cuvânt al companiei, Vitalie Diaconu, a anunţat că pe numele preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, a fost pornită o cauză penală. Voronin este învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu comisă atunci când era în funcţia de preşedinte al R.Moldova. Pe moment, de urmărirea penală se ocupă Procuratura Anticorupţie, şi dacă va fi găsit vinovat, liderul comunist riscă până la 15 ani privaţiune de libertate.

Confruntarea dintre Anatol Stati, unul dintre cei mai bogaţi oameni din R. Moldova, preşedintele companiei „ASCOM Grup” SA, şi fostul preşedinte al ţării, Vladimir Voronin, are ca punct de pornire o scrisoare de atenţionare adresată la începutul lui octombrie 2008 preşedintelui kazah, Nursultan Nazarbaev, de către ex-preşedintele R. Moldova. În scrisoarea semnată de Vladimir Voronin, a cărei copie a fost pusă la dispoziţia reprezentanţilor mass-media, scrie negru pe alb că omul de afaceri moldovean Anatol Stati, companiile căruia activează în domeniul petrolier pe teritoriul kazah, ar fi prezentat un anumit pericol pentru Kazahstan ca stat. „Un astfel de „business pe sânge” aduce prejudicii serioase atât imaginii şi reputaţiei la nivel internaţional ale ţării gazde în care îşi desfăşoară afacerea, cât şi ale ţării în care s-a născut businessmanul”, este menţionat în scrisoare.

Ca urmare, la indicaţia preşedintelui Nazarbaev autorităţile de drept au efectuat un şir de controale şi verificări, care s-au soldat cu dosare penale şi administrative, confiscarea bunurilor materiale şi imobile ale companiilor „Tolkynneftegaz” LLP şi „Kazpolmunai” LLP şi sistarea activităţii acestora. Potrivit lui Diaconu, omul de afaceri Anatol Stati a fost prejudiciat de 1 miliard 550 de milioane de dolari SUA, iar unul dintre directorii companiilor petroliere ale lui Stati, Sergiu Cornegruţă, a fost condamnat la patru ani de privaţiune de libertate şi îşi ispăseşte pedeapsa în una din închisorile din Kazahstan.

Moldova prejudiciată de miliarde de dolari

De asemenea, au avut de suferit de pe urma deciziilor lui Voronin şi cetăţenii Republicii Moldova, au declarat reprezentanţii ASCOM Grup, prejudiciul estimat de aceştia fiind de 1,657 milioane dolari SUA. Este vorba de sistarea executării Protocolului de intenţii privind aprovizionarea cu gaze naturale a R. Moldova, încheiat la 15 martie 2006 între Guvernul R. Moldova şi SA „ASCOM grup”. Însă contractul de vânzare-cumpărare a gazelor naturale, din anumite motive, pe care ancheta urmează să le stabilească, nu a mai fost semnat.
„Fosta guvernare a zădărnicit posibilitatea Republicii Moldova de a cumpăra gaze naturale la un preţ de 77 de dolari pentru o mie de metri cubi, preţ care este de 4 ori mai mic decât cel livrat astăzi de Gazprom. Potrivit unui memorandum, companiile ASCOM urmau să livreze în R. Moldova, începând cu 2007, 3 milioane de metri cubi de gaz până în 2016-2018”, a subliniat Artur Lungu, vicepreședintele „ASCOM Grup” SA.

De ce au tăcut?

Vicepreşedintele a explicat tăcerea conducerii companiei, pe parcursul acestor ani, privind fărădelegile care, potrivit lor, au avut loc prin faptul că a fost nevoie de mai mult timp pentru a aduna toată informaţia necesară. „Acum, avem situaţia pe care o avem, dar să nu uităm cine a fost la conducere până nu demult”, a mai adăugat Lungu.
Cum a ajuns scrisoarea preşedintelui Voronin în mâinile lor, reprezentanţii companiei ASCOM Grup au refuzat să spună. Cu toate acestea, au dat o explicaţie privind faptul ce l-a motivat pe liderul comunist să o scrie, citând un fragment din aceasta. „El (Anatol Stati) pune la cale şi finanţează acţiuni propagandistice. Prin metode netransparente, finanţează formaţiuni politice aflate în opoziţie faţă de puterea actuală”.
Purtătorul de cuvânt Vitalie Diaconu a adăugat că scopul pe care l-a urmărit Vladimir Voronin a fost să discrediteze imaginea şi să împiedice activitatea companiilor care aparţin familiei Stati.

Un alt episod al confruntării dintre Vladimir Voronin şi Anatol Stati a fost şi arestarea lui Gabriel, fiul lui Anatol Stati. Acesta a fost acuzat de implicare în tentativa de lovitură de stat în Chişinău în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, ca apoi, după o perioadă de detenţie, să fie eliberat din lipsă de probe.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.